Súhrn medzinárodného spravodajstva - 2. februára - 8:00
02 | 02 | 2023 I Ivan Mihale

Ranný súhrn správ zo zahraničia

VIEDEŇ - Súd v rakúskej metropole vymeral v stredu doživotné tresty dvom komplicom džihádistu, ktorý 2. novembra 2020 pri teroristickom útoku v centre Viedne usmrtil štyri osoby a ďalších 23 zranil. Ďalších dvoch obžalovaných odsúdili na dlhoročné väzenské tresty v trvaní 19 a 20 rokov, zatiaľ čo zvyšní dvaja dostali len dvojročné podmienečné tresty.

KRAMATORSK - Ruská raketa v stredu zasiahla a zničila obytnú budovu v centre východoukrajinského mesta Kramatorsk. Z trosiek domu vytiahli už najmenej troch mŕtvych, zatiaľ čo ďalších 20 ľudí utrpelo zranenia. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po útoku zdôraznil, že jedinou cestou, ako zastaviť ruský terorizmus, sú dodávky západných zbraní: tankov, bojových stíhačiek a rakiet s dlhším doletom.

VARŠAVA - Poľsko by bolo ochotné poskytnúť Ukrajine svoje stíhačky typu F-16, ak by takéto strategické rozhodnutie spoločne prijali spojenci zo Severoatlantickej aliancie. Uviedol to v stredu poľský premiér Mateusz Morawiecki. Poľsko aktuálne vlastní 46 viacúčelových stíhacích lietadiel F-16 americkej výroby.

JERUZALEM/GAZA - Izraelská armáda podnikla v noci na štvrtok nálety na ciele militantov v pásme Gazy. Reagovala tak na stredajšie odpálenie rakety z tejto palestínskej enklávy. Po začiatku izraelských náletov bolo z Gazy na južný Izrael odpálených viacero ďalších rakiet, v dôsledku ktorých sa rozozvučali varovné sirény v blízkosti mesta Sderot.

SYDNEY - Austrália vo štvrtok oznámila, že na nových austrálskych päťdolárových bankovkách už nebude podobizeň britského panovníka. Doteraz tieto papierové bankovky zdobil portrét zosnulej kráľovnej Británie Alžbety II.; podobizeň jej nástupcu - kráľa Karola III. - sa tam už neobjaví. Nový dizajn by mal vzdať hold pôvodným obyvateľom Austrálie. Podobizeň britského monarchu tak zostane už len na austrálskych minciach.

MEMPHIS - Americká viceprezidentka Kamala Harrisová vyzvala americký Kongres, aby schválil dlhoočakávanú reformu polície, ktorá by mala zamedziť zneužívaniu policajných právomocí. Urobila to počas príhovoru na pohrebe Afroameričana Tyrea Nicholsa, ktorý zomrel v januári na následky bitky od policajtov v Memphise.

Šéfka kyjevského daňového úradu SKONČILA! Je obvinená z MULTIMILIÓNOVÉHO PODVODU
Obvinenia nasledujú po razii v jednom zo štyroch domov nemenovanej ženy v rámci protikorupčnej kampane Volodymyra Zelenského, informuje Guardian. Razie v Kyjeve Vedúca kyjevského daňového úradu bola obvinená z multimiliónového podvodu po... Čítať ďalej
01 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme