Matovič si podal Budaja: POSTAV SA PRED NOVINÁROV!
01 | 02 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Líder hnutia OĽANO Igor Matovič čaká, že sa dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) vyjadrí k informáciám o jeho spolupráci so Štátnou Bezpečnosťou (ŠtB). Podčiarkol, že k situácii by sa mal postaviť čelom.

"Nech sa postaví pred novinárov," uviedol Matovič. "Ak to bude vyzerať pravdivo, podľa toho sa k tomu postavím aj ja," dodal. Na otázku, či Budaja medializovaný dokument o spolupráci nediskvalifikuje z postu ministra reagoval, že bude závisieť od jeho vysvetlenia. Matovič dodal, že si informácie nemá ako preveriť, preto treba veriť aj Ústavu pamäti národa.

Neseriózny spolupracovník

Štátna bezpečnosť (ŠtB) vnímala Jána Budaja (OĽANO) ako neseriózneho spolupracovníka. Spoluprácu s ním ukončila. Skonštatoval to Ústav pamäti národa (ÚPN). Reagoval tak na medializované informácie o nájdení dokumentu, ktorým súčasný dočasne poverený minister životného prostredia Budaj podpísal spoluprácu ŠtB.

Z dokumentov, ktoré má ÚPN k dispozícii, podľa neho vyplýva, že v plnom rozsahu neinformoval o získaných poznatkoch a bez vedomia sa angažoval pri organizovaní nelegálnych kultúrnych podujatí. S cieľom odstránenia nedostatkov mali preto u neho organizovať príslušné opatrenia. "ŠtB teda už v priebehu roku 1980 spolupracovníka vnímala ako neseriózneho a nasledujúci rok spoluprácu ukončila," uviedol ÚPN.

Ján Budaj/TASR
Ján Budaj/TASR

XII. správa Zboru národnej bezpečnosti (ZNB) mala Budaja podľa ústavu evidovať ako tajného spolupracovníka od júna 1979 do októbra 1981. "Z registratúrnych záznamov (korešpondencie útvaru) vyplýva, že XII. správa ZNB odstúpila na nadriadený útvar do Prahy len dva agentúrne záznamy, oba v marci 1981," doplnil.

ÚPN priblížil, že Budaja od júla 1982 rozpracovávala XII. správa ZNB v signálnom zväzku s krycím menom John. Od novembra 1986 ho mala evidovať aj ako nepriateľskú osobu.

Český historik vyhrabal Budajov podpis k SPOLUPRÁCI s ŠtB! Fico reaguje
V dokumente sa dokonca zaviazal, že bude aj donášať na svojich kamarátov! Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj má čo vysvetľovať. Vďaka mravčej práci českého historika totiž vyplávala na povrch pravda o jeho minulosti. Čo na to... Čítať ďalej
01 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Český historik vyhrabal Budajov podpis k SPOLUPRÁCI s ŠtB!

Pri príprave dokumentárneho seriálu RTVS našiel český historik dokument, v ktorom niekdajší líder Nežnej revolúcieJán Budaj a dnešný dočasne poverený minister životného prostredia podpísal spoluprácu s komunistickou tajnou službou ŠtB, informuje denník Sme.

„Podpísaný Ján Budaj prehlasujem, že o veciach, ktoré sa mi stanú známe v súvislosti s protištátnou činnosťou Tomáša Petřivého a Gabriela Levického zachovám prísnu mlčanlivosť,“ píše sa v ručne písanej správe s Budajovým podpisom z 23. júna 1979.

„Skutočnosti, o ktorých sa dozviem v súvislosti s protispoločenskou činnosťou uvedených osôb, oznámim orgánom štátnej bezpečnosti, a to písomne alebo ústne.“

Podľa registračného zväzku číslo 23214 komunistickej ŠtB bol Budaj v rokoch 1979 – 1981 vedený ako agent s krycím menom Domovník. Celý Budajov spis sa stratil v 90. rokoch, dokument tak aspoň sčasti približuje, čo sa vtedy dialo.

Pri práci na 20-dielnej sérii ŠtB: Prísne tajné dokument našiel historik Prokop Tomek v archíve v Olomouci. V poslednom diele série, ktorý režíroval Lukáš Diko, Budaja s dokumentom konfrontujú. Vysielať ho bude v premiére RTVS na svojej Jednotke v stredu o 22.10 h.

Budaj v seriáli vedomé donášanie na svojich kamarátov nepriznal. Tvrdí, že si pamätá len podpis o zachovaní mlčanlivosti.

Smer odkazuje Budajovi: Je to OBROVSKÁ hanba! ODVOLAŤ! Apelujú na Čaputovú
JE TO OFICIÁLNE - BUDAJ BOL AGENTOM ŠTB! Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj má čo vysvetľovať. Vďaka mravčej práci českého historika totiž vyplávala na povrch pravda o jeho minulosti. Toto je obrovská hanba, vyhlásil Fico. Čo... Čítať ďalej
01 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme