KULTÚRA OPÄŤ NA CHVOSTE! Plénum neschválilo novelu zákona o umeleckých fondoch
01 | 02 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Taaaaak je to tu. Umelci opäť budú odvádzat 21%. Ďakujeme, že kultúra bude opäť na chvoste. Vyjadril sa na sociálnej sieti známy muzikant Andrej Zahorec. Reagoval tak na najnovšiu informáciu z parlamentu, že poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu neschválili vládnu novelu zákona o umeleckých fondoch z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR.

Dočasný dvojpercentný príspevok

Návrhom sa mala od tohto roka zrušiť autorom a umelcom povinnosť odvádzať povinný dvojpercentný príspevok zo svojich odmien umeleckým fondom. Povinnosť odvodu mala odpadnúť aj dedičom autorských práv.

Zákon podporilo zo 137 prítomných 67 poslancov, proti bolo 43, zdržalo sa 27 poslancov a 13 boli neprítomní. Návrh nepodporili okrem iných opozičných poslancov ani poslanci Sme rodina, ktorí sa zdržali. Poslanci opozičnej SaS hlasovali za.

Právna úprava mala uviesť do trvalej formy doterajšie prechodné ustanovenie, ktoré z dôvodu dosahov pandémie ochorenia COVID-19 dočasne zrušilo povinnosť odvádzať dvojpercentný príspevok.

Návrh na BLOKOVANIE webov poslanci vrátili na dopracovanie
Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu neposunuli do druhého čítania novelu zákona o kybernetickej bezpečnosti a vrátili ju navrhovateľovi na dopracovanie. Návrh hovorí, že Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) by opäť mohol mať možnosť blokovať... Čítať ďalej
01 | 02 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Umelci sa lepších podmienok nedočkajú

Rezort kultúry odôvodňoval návrh záujmom zlepšiť podmienky pre autorov a umelcov. "Umelecká obec dlhodobo vyzýva na zrušenie príspevkov príjemcov autorských a umeleckých odmien s odôvodnením, že ide o dodatočné zaťaženie ich príjmov," skonštatovalo MK.

Ministerstvo tiež pripomenulo, že z dôvodu dosahov pandémie pristúpilo k novelizáciám zákona, ktoré prechodne stanovili príspevky len ako dobrovoľné, rovnako sa znížili odvody dedičom autorských práv.

Umelecké fondy mali byť zároveň povinné vypracúvať správu o činnosti za predchádzajúci rok a zverejniť ju na webe.

Smer odkazuje Budajovi: Je to OBROVSKÁ hanba! ODVOLAŤ! Apelujú na Čaputovú
JE TO OFICIÁLNE - BUDAJ BOL AGENTOM ŠTB! Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj má čo vysvetľovať. Vďaka mravčej práci českého historika totiž vyplávala na povrch pravda o jeho minulosti. Toto je obrovská hanba, vyhlásil Fico. Čo... Čítať ďalej
01 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme