Keď vulgárny populista volá po slušnej nepopulistickej kampani
02 | 02 | 2023 I Ivan Brožík

Začína sa to naozaj kuriózne, až smiešne. Igor Matovič  doslova pár okamihov po schválení termínu predčasných volieb vyhlásil, že „bolo by veľmi dobré, aby sme sa vyhli tomu, že sa začnú prijímať 15., 16., 19. dôchodky, bude si niekto populizmom robiť predvolebnú kampaň". Povedal to pre trend.sk. Deň predtým zas politológ Radoslav Štefančík pre plus.noviny.sk povedal presne toto: "Matovič sa nesnažil vyvolať odbornú diskusiu, ale jednoducho to presadil na spôsob populistického hulváta a tvrdil, že je to vraj ochrana pred mafiou". Ani nemusíme načrieť do dávnejších čias Matovičovho rozdávania "rodinám, deťom", na krúžky či na lotérie.

Bolo by asi fakt veľmi dobré, keby predovšetkým Igor Matovič prestal v Národnej rade Slovenskej republiky používať slovník pohoniča (pohoniči, prepáčte, ide iba o slovný obraz) a metódy politického populistu.Bolo by fakt veľmi dobré, keby s tým vulgárnym populizmom Igor Matovič už definitívne skončil a vlastne, stačilo by, keby už definitívne všeobecne skončil. Pretože takmer všetky jeho "atómovky", vrátane nesplnených sľubov, sú iba obyčajnou sociálnou demagógiou.V prípade Igora Matoviča sa (vzhľadom na spôsob, akým dosiahol vysokoškolský stupeň vzdelania) ani nemožno čudovať, že nerozumie ani tomu, čo tára. Z takmer každého jeho verejného vystúpenia sa poslucháč iba ubezpečuje, že predseda OĽaNO vníma politický zápas ako čierno-biely
súboj dobrého človeka a zlých elít. A čuduj sa svete - to je práve populizmus. Takže - obrazne - zlodej nám tu začal vykrikovať, aby sme chytali zlodejov.

Volanie po "slušnej" kampani 

Nuž, tu si naozaj stačí vytiahnuť ktorúkoľvek tlačovku, ktorékoľvek verejné vystúpenie, či ktorýkoľvek mediálny titul z akéhokoľvek funkčného obdobia istého pána. "Matovičov slovník ako zo štvrtej cenovej: Ne*er sa, riťolez aj žumpa! Komu to adresoval?" Znie napríklad titulok na www1.pluska.sk počas leta pred dvomi rokmi. No, adresoval to Petrovi Pellegrinimu. Pre úplnosť. Ale pokojne sa vráťme do parlamentu, do rozpravy spred niekoľkých dní. "Nebudeme ako vy, odporní mafiáni, ktorí si dosadíte za šéfa NAKA, policajného zboru, šéfa mafiánov. Doprdele, vám hrabe. Norberta Bödöra, regulérneho mafiána, urobíte šéfom polície, aby ten rozhodoval, koho vyšetrovať budú a koho nebudú,“ rozohnil sa v parlamente už tradične líder OĽANO a bývalý financmajster." Citujeme v tomto prípade startitup.sk a pokračujeme v citáte: "Ďalšiu kravu, ktorá tu bola poslankyňa, zase posadíte za štátnu tajomníčku a tá si dá normálne na dvere, že štátna tajomníčka Monika Jankovská. Oznámi do médií, že má rada kabelky a nechá, aby za ňou chodili ľudia s kabelkami. Ukážu, rozbalia, pani štátna tajomníčka, takú tu máme Karl Lagerferd, páči sa? Nie, nepáči. Teraz príde niekto ďalší, ja mám túto Gucci, páči sa, áno, páči sa, vy budete mať pravdu na súde. Vám sudca povie, že vy ste to vyhrali. Toto tá vaša krava robila…,“ rozprával "nepopulisticky" a "slušne", tak, ako takmer vždy, Igor Matovič.

Nič nie je náhoda

"Populizmus je agendou, podľa ktorej je spoločnosť od základu rozdelená na dve hlavné skupiny (čiže populizmus je antipluralistický). Tú prvú predstavujú zlé elity (akékoľvek, nie len politické) a tú druhú ľud, ktorý je dobrý a z toho dôvodu by mal mať v rukách moc" píše v svojej politologickej práci PRIESKUMY
VEREJNEJ MIENKY A POPULIZMUS Martin Slosiarik z agentúry FOCUS. Už chápeme, prečo sa politická eseročka Igora Matoviča volá Obyčajní ľudia? Vyberme ešte jeden citát z uvedenej práce Martina Slosiarika: "Samotný termín populizmus je odvodený od latinského slova populus, ktoré v preklade neznamená nič iné, ako ľud. Ak populista kričí ,,my sme ľud“, tak vyčleňuje ostatných z národa. Podobne pri heslách ako: ,,kto nie je s nami, je proti nám“, ,,kto neskáče, nie je Slovák“ a podobne. Všade tu môžeme sledovať logiku núl a jedničiek, dobrých a zlých – čiernobiele (antipluralistické) videnie sveta. Jedine my, v žiadnom prípade oni. Populistickí vodcovia tvrdia, že len oni môžu reprezentovať „ľudí“. Každého, proti komu kandidujú,opisujú ako nelegitímneho, ako súčasť skorumpovanej elity. A nikto, kto nevolí ich, nie je skutočným občanom." Toľko citát.

Ak, tak potom...

Ak Igor Matovič verejne volá po obmedzení populizmu v nadchádzajúcej volebnej kampani, potom by pre splnenie jeho výzvy najlepšie urobil, keby nekandidoval ani on, ani jeho OĽaNO. Potom by skutočne a efektívne populizmu s našej slovenskej politiky výrazne ubudlo. Mimochodom, ešte jeden zaujímavý a pomerne varujúci poznatok. Jan-Werner Müller, nemecký politológ, sa venuje histórii politického myslenia. Je jeden z najvplyvnejších analytikov súčasného politického vývoja v Európe a v severnej Amerike. A v knihe Čo je populizmus dáva do pozornosti nasledujúce: "Donald Trump, Marine Le Pen, Nigel Farage, Viktor Orbán a ďalší... Ťažko nájdeme text, v ktorom by tieto mená nekráčali ruka v ruke s azda najskloňovanejším výrazom súčasnosti – populizmus. Čo je to? Móda? Alebo diagnóza?"

Alebo diagnóza?

To sa u nás skloňuje, píše a a vyslovuje naozaj často. Ešte v časoch politiky Vladimíra Mečiara sa niektorí psychiatri z radov vtedy opozičných poslancov vyslovovali, že by bolo vhodné preskúmať duševný stav Vladimíra Mečiara. Žiaľ, s koncom Vladimíra Mečiara v politike sa skončili aj takéto iniciatívy. A to je chyba. Lebo odvtedy sa do výkonnej slovenskej politiky dostali aj mnohí jedinci, o ktorých duševnom zdraví pochybujú aj laici, nielen odborníci. Ja by som napríklad rád volil iba z ponuky odborníkmi na duševné zdravie preverených kandidátov na poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. Lenže - to by v nej nesmeli fungovať populisti, tí totiž taký návrh nikdy, ale fakt nikdy neschvália. Pretože sami seba by tak vylúčili z verejného života.

Facka Naďovi a iné parlamentné "a je to"
Kazisvet šiesty, z Matovičovej vôle kráľ ministerstva obrany, dostal dnes v parlamente preplesk. Aj s jeho rinčaním zbraní. A Záborskej "prepotratizmus" tiež. Progresívci sa hlbšie vnorili do cirkusu v rokovacej sále a liberáli blokovali čo mohli.... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Ivan Brožík

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme