Súhrn medzinárodného spravodajstva - 31. januára - 20:00
31 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Večerný krátky súhrn správ zo zahraničia

BUDAPEŠŤ - Kým v roku 2021 bolo Maďarsko druhou najskorumpovanejšou krajinou EÚ, vlani už získalo prvenstvo. Vyplýva to z výročnej správy mimovládnej organizácie Transparency International. Podľa nej sa Maďarsko v celosvetovom rebríčku korupcie umiestnilo na 77. mieste v susedstve krajín, akými sú Burkina Faso či Kuvajt. Spomedzi krajín EÚ v roku 2021 získali druhé najhoršie umiestnenie z hľadiska korupcie Maďarsko a Bulharsko.

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda podporuje vstup Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie. Ak však Švédsko chce, aby ho v tom podporilo aj Turecko, malo by sa správať inak. V súvislosti s nedávnym pálením Koránu v Štokholme to v utorok v Budapešti vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó po schôdzke s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušogluom.

KYJEV - Kyjev očakáva 120 až 140 tankov v "prvej vlne" dodávok od koalície 12 spojeneckých krajín, uviedol v utorok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Skupina západných krajín prisľúbila Ukrajine dodanie moderných tankov minulý týždeň. Tento krok urobili po tom, čo Nemecko potvrdilo, že pošle Kyjevu svoje tanky Leopard 2, a keď aj USA následne oznámili, že Ukrajine dodajú tanky M1 Abrams.

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 31. januára - 17:00
Podvečerný súhrn správ zo zahraničia VARŠAVA - Poľsko v súčasnosti nerokuje o dodaní stíhačiek typu F-16 Ukrajine, povedal v utorok tajomník poľského ministerstva obrany Wojciech Skurkiewicz. Vyjadril sa tak deň po tom, čo Spojené štáty vylúčili,... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

MOSKVA - Rusko muselo poslať domov viac ako 9000 ľudí, ktorí boli "ilegálne mobilizovaní". V utorok to povedal ruský generálny prokurátor Igor Krasnov počas rozhovoru s prezidentom Vladimirom Putinom. "Vďaka dohľadu (Generálnej prokuratúry) sa domov vrátilo viac ako 9000 nelegálne mobilizovaných občanov, vrátane tých, ktorí nemali byť v žiadnom prípade mobilizovaní vzhľadom na svoj zdravotný stav," informoval Krasnov počas stretnutia s Putinom v Kremli.

LONDÝN - Premiér Spojeného kráľovstva Rishi Sunak podporuje zrýchlenie pomoci Ukrajine. Po ukončení previerky britského prístupu k tejto otázke dospel premiér k záveru, že z "predlžovanej patovej situácie" v konflikte bude mať prospech Rusko. Hovorca premiéra takisto uviedol, že by nebolo "praktické", aby Británia poslala svoje bojové lietadlá na Ukrajinu. Kyjev o ne naliehavo žiada, aby zvýšil svoju bojovú silu a mohol na jar prelomiť ruské línie.

KINSHASA - Pápež František pricestoval v utorok do Konžskej demokratickej republiky (KDR), stredoafrického štátu zmietaného konfliktom. "Čakali sme na to rok, je to krásna cesta," povedal 86-ročný pápež novinárom cestujúcim na palube jeho lietadla. Ide o prvú pápežskú cestu do KDR od roku 1985. Chudobná stredoafrická krajina má zhruba 100 miliónov obyvateľov, z ktorých 40 percent tvoria katolíci. Pápež počas šesťdňovej cesty zavíta aj do susedného Južného Sudánu.

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v utorok oznámil, že bude s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským diskutovať o najnovších žiadostiach Ukrajiny získať vyspelé zbrane na obranu pred Ruskom. "Budeme sa rozprávať," povedal Biden novinárom v Bielom dome. Predtým dôrazne odpovedal "nie" na otázku, či je za poslanie amerických stíhačiek F-16 na Ukrajinu. Prezident USA už v pondelok vyhlásil, že Spojené štáty Ukrajine na obranu pred ruskými silami nedodajú bojové stíhačky F-16.

SOUL – Americký minister obrany Lloyd Austin prisľúbil v utorok zintenzívnenie spoločných vojenských cvičení a bezpečnostnej spolupráce s Južnou Kóreou. Krajinu navštívil v čase, keď Soul žiada od Washingtonu potvrdenie záväzku brániť ho vo svetle rastúcich hrozieb zo strany Severnej Kórey. Soul chce presvedčiť čoraz nervóznejšiu verejnosť, že prísľuby tzv. rozšíreného odstrašovania zo strany USA, známeho aj ako "jadrový dáždnik".

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 31. januára - 06.30
Ranný súhrn správ zo zahraničia PEŠÁVAR - Na 83 sa zvýšil počet ľudí, ktorí prišli o život pri pondelkovom bombovom útoku samovražedného atentátnika v mešite pri policajnom veliteľstve v meste Pešávar na severozápade Pakistanu. V utorok to oznámil... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik