Súhrn medzinárodného spravodajstva - 31. januára - 17:00
31 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Podvečerný súhrn správ zo zahraničia

VARŠAVA - Poľsko v súčasnosti nerokuje o dodaní stíhačiek typu F-16 Ukrajine, povedal v utorok tajomník poľského ministerstva obrany Wojciech Skurkiewicz. Vyjadril sa tak deň po tom, čo Spojené štáty vylúčili, že by Kyjevu poskytli tieto bojové lietadlá. Poľsko aktuálne vlastní 46 viacúčelových stíhacích lietadiel F-16 americkej výroby.

PEŠÁVAR - Na najmenej 100 sa zvýšil počet ľudí, ktorí prišli o život pri pondelkovom bombovom útoku samovražedného atentátnika v mešite pri policajnom veliteľstve v meste Pešávar na severozápade Pakistanu. Potvrdili to v utorok tamojšie policajné zdroje a zároveň priznali závažné "bezpečnostné zlyhanie", ktoré viedlo k tragédii.

PRAHA - Česká republika sa ako suverénny štát sama rozhoduje, s kým si jej predstavitelia telefonujú a s kým sa budú stretávať. Vyhlásil to český premiér Petr Fiala v reakcii na protesty Pekingu proti pondelkovému telefonátu novozvoleného českého prezidenta Petra Pavla s prezidentkou Taiwanu Cchaj Jing-wen. Fiala zároveň uviedol, že politika Česka sa vo vzťahu k Číne nemení a zhoduje sa s politikou jeho spojencov.

Rusko chystá najväčší útok!
NATO vidí, ako Rusko pripravuje najväčšiu ofenzívu od začiatku vojny. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že Rusko v súčasnosti pripravuje najväčšiu ofenzívu od začiatku "špeciálnej vojenskej operácie". Oznámil to počas návštevy ... Čítať ďalej
30 | 01 | 2023 | Milan Laca

PRAHA - České ministerstvo financií preverí, či expremiér Andrej Babiš svojou výzvou na stávkovanie v jeho prospech v prezidentských voľbách s prísľubom zisku neporušil zákon o propagácii hazardu. Babiš deň pred druhým kolom prezidentských volieb na sociálne siete napísal, aby si na jeho výhru ľudia stavili. Po tejto výzve stávkové kancelárie skutočne zaznamenali nárast podaní.

BUCHARA - Šestnásť ľudí vrátane jedného novinára odsúdili v utorok v Uzbekistane na väzenské tresty za účasť na minuloročných krvavých protivládnych protestoch. Pred súd sa postavilo dovedna 22 osôb, z toho 16 bolo nakoniec odsúdených na pobyt za mrežami. Medzi nimi bol aj hlavný obžalovaný, novinár Dauletmurat Tažimuratov, ktorého odsúdili na 16 rokov väzenia.

SYDNEY - Polícia v austrálskom štáte Nový Južný Wales zadržala takmer 650 osôb počas štvordňovej rozsiahlej operácie zameranej na páchateľov domáceho násilia. Osoby zadržané počas minulotýždňovej akcie "Amarok" čelia dohromady 1153 obvineniam z domáceho násilia či stalkingu, ale aj z prechovávania drog či nezákonného vlastníctva zbraní. Medzi skonfiškovanými predmetmi polícia objavila aj dvojsečný meč, dýky či kovové boxery.

LONDÝN/MOSKVA - V Rusku bol prvý raz vynesený rozsudok za spáchanie teroristického útoku. Takto príslušný vojenský súd kvalifikoval podpálenie vojenskej správy v meste Nižnevartovsk. Obvinený bol odsúdený na 12 rokov odňatia slobody vo väzení s prísnym režimom. K podpáleniu vojenského registračného a zaraďovacieho úradu v Nižnevartovsku v Chanty-Mansijskom autonómnom okruhu v západnej Sibíri došlo 4. mája 2022.

Nová americká hypersonická raketa
Pentagon oznámil úspešný skúšobný štart hypersonickej rakety. Americké letectvo úspešne otestovalo hypersonickú strelu Lockheed Martin. Armáda vykonala úspešný skúšobný let strely, píše RIA Novosti, s odvolaním sa na vyhlásenie vydané... Čítať ďalej
31 | 01 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik