Bude M. Žilinka kandidovať na post prezidenta SR?
29 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zavádzanie občanov nepovažuje za korektné, a preto rozobral na sociálnej sieti dve silné témy. V prvej sa zameral na otázku, či bude kandidovať na post prezidenta SR a v druhej téme sa vyjadril aj k spornému paragrafu 363. Deklaruje, že v decembri 2020 bol zvolený do funkcie na sedem rokov.

Žilinka detailne rozobral dve témy, ktoré považuje za veľmi dôležité.

"Zo strany zástupcov „mienkotvorných“ médií a predstaviteľov niektorých politických strán som objektom prakticky permanentných útokov, pri ktorých vo verejnom priestore dominujú dve témy. Prvou je podsúvanie verejnosti, že budem kandidovať za prezidenta Slovenskej republiky a druhou problematika zmeny § 363 Trestného poriadku. Nebolo tomu inak ani v dnešných televíznych diskusných reláciách.

Pretože zneužívanie týchto tém na znevažovanie a spochybňovanie mojej osoby už zachádza za akceptovateľnú hranicu, považujem za potrebné uviesť nasledovné:

Nikdy som NEUVAŽOVAL a NEUVAŽUJEM o tom, že by som kandidoval na funkciu prezidenta Slovenskej republiky. Zložením sľubu dňa 10. decembra 2020 začalo plynúť moje sedemročné FUNKČNÉ OBDOBIE vo funkcii generálneho prokurátora Slovenskej republiky, ktoré MIENIM NAPLNIŤ. Žiadam všetkých, aby to rešpektovali a zlomyseľne nepodsúvali verejnosti bludy. Keď už nie kvôli mne, tak určite kvôli občanom Slovenskej republiky.

VIDEO: Maroš Žilinka sa postavil za Jozefa Chovanca! Do Belgicka zaslal list
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka požiadal listom belgickú generálnu prokuratúru pri odvolacom súde v Mons o oznámenie akýchkoľvek skutočností, týkajúcich sa aktuálneho stavu konania v súvislosti s vyšetrovaním úmrtia slovenského občana Jozefa... Čítať ďalej
24 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Zmena ustanovenia § 363 Trestného poriadku NIE JE V KOMPETENCII generálneho prokurátora Slovenskej republiky, ale v kompetencii Národnej rady Slovenskej republiky. Domáhajú sa jej dlhodobo predstavitelia strán bývalej vládnej koalície, ktorá donedávna disponovala v Národnej rade Slovenskej republiky ústavnou väčšinou. NIE JE TEDA MOJOU VINOU, AKO GENERÁLNEHO PROKURÁTORA SLOVENSKEJ REPUBLIKY, ŽE SA V NÁRODNEJ RADE SLOVENSKEJ REPUBLIKY NENAŠLA POLITICKÁ VÔĽA, ZHODA A SILA TÝCH, KTORÍ SA ZMIEN DOŽADUJÚ, NA ICH PRESADENIE. Ako generálny prokurátor Slovenskej republiky som POVINNÝ postupovať v súlade s týmto zákonným ustanovením, dokiaľ je platnou a účinnou súčasťou právneho poriadku Slovenskej republiky. Ak Národná rada Slovenskej republiky schváli zmenu zákona, tak ako vždy ju budem rešpektovať. ODMIETAM však účelové podsúvanie zodpovednosti za neschopnosť naplnenia kompetencie iných a to naviac argumentovaním právnymi nezmyslami (napr. oslobodil, rozhodol o vine, zastavil a pod.).

Dôrazne ODMIETAM zaťahovanie mojej osoby ako generálneho prokurátora Slovenskej republiky do mediálnych a politických hier. Na výkon mojich zákonných oprávnení a povinností aj tak NEMAJÚ záujmy a tlak politikov a médií ŽIADNY VPLYV. V konečnom dôsledku ide o nekorektné a škodlivé manipulovanie verejnej mienky, zastieranie vlastnej neschopnosti a míňanie času na riešenie skutočných problémov občanov Slovenskej republiky.

Pellegriniho pochvala a Kollárov návrh

O prípadnej kandidatúre sa v médiách hovorilo už v predchádzajúcich mesiacoch. Líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini v nedeľu povedal, že Žilinka je dobrým šéfom prokurátorov a mal by na tomto poste zotrvať. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zase spomenul, že sa hovorí o návrhu, ktorý by zakázal kandidatúru na prezidenta ešte štyri roky po skončení vo funkcii generálneho prokurátora, šéfa Policajného zboru či šéfa Najvyššieho kontrolného úradu SR.

Čaputová sa BOJÍ! Ako čert kríža. Podľa Blahu ju neminie TOTO!
ZUZANA ČAPUTOVÁ MÁ STRACH! Presne toto si myslí podpredseda Smeru ľuboš Blaha. A vo svojom statuse sa následne pýta: Položte si základnú otázku - prečo Čaputová chce dať paragraf 363 na Ústavný súd? Čoho sa bojí? Prečo jej Maroš Žilinka tak leží v... Čítať ďalej
21 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme