VIDEO: Maroš Žilinka sa postavil za Jozefa Chovanca! Do Belgicka zaslal list
24 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka požiadal listom belgickú generálnu prokuratúru pri odvolacom súde v Mons o oznámenie akýchkoľvek skutočností, týkajúcich sa aktuálneho stavu konania v súvislosti s vyšetrovaním úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca. Žilinka o tom informoval na sociálnej sieti.

Prípad Jozefa Chovanca je pre Slovákov viac než známy. Jozef Chovanec zomrel v nemocnici 28. februára 2018, tri dni po policajnom zásahu v cele na belgickom letisku Charleroi. Zadržali ho v lietadle smerujúcom na Slovensko, podľa svedkov sa správal agresívne k posádke a voči privolaným policajtom.Skoro po štyroch rokoch však prišiel verdikt. Belgická prokuratúra odmieta prípad podstúpiť pred súd. Ostro medializovaný prípad bol až do dnešného dňa zamietnutý pod koberec a Slovenský život na západe mal jedinú hodnotu rovnajúcu sa nule.

Čo sa stalo?

V auguste 2020 unikli videozáznamy z policajnej cely, na ktorých je vidieť, ako búcha hlavou o dvere a krváca. Následne sa ho policajti pokúšajú násilím upokojiť, tvár má zakrytú dekou, policajti sa smejú a jedna policajtka dvíha ruku v podobe nacistického pozdravu. Posudok belgických lekárov ukázal, že príčinou smrti boli silné nárazy hlavou, ktoré mu spôsobili edém mozgu. Lekári zároveň skonštatovali, že zastavenie činnosti srdca vyvolala až injekcia od zdravotníkov, ktorí sa ho snažili upokojiť.

Vyjadrenie Žilinku

„V súvislosti s vyšetrovaním úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca na území Belgického kráľovstva na letisku Charleroi dňa 23. februára 2018, som listom z 23. januára 2023 požiadal generálnu prokurátorku pri Odvolacom súde v Mons o oznámenie akýchkoľvek nových skutočností týkajúcich sa aktuálneho stavu konania v tejto veci. Rezortnú kolegyňu som zároveň požiadal o zaslanie konečného rozhodnutia vo veci, ak bola vec na území Belgického kráľovstva medzičasom skončená,“ napísal Žilinka na Facebooku.

Belgická prokuratúra nechce nikoho stíhať za smrť Jozefa Chovanca
Prokuratúra z belgického mesta Charleroi nechce nikoho stíhať za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca. Príslušníci letiskovej polície a privolaní zdravotníci za smrť slovenského podnikateľa nenesú zodpovednosť. Stanovisko prokuratúry v utorok... Čítať ďalej
17 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!