Slovenskí politici reagujú na Pavlovo víťazstvo
28 | 01 | 2023 I Diana Zaťková

Českí voliči v piatok 27.1. a v sobotu rozhodovali o tom, či sa štvrtým českým prezidentom stane bývalý predstaviteľ českej armády a NATO Petr Pavel, alebo predseda hnutia ÁNO a bývalý premiér Andrej Babiš. S náskokom milión voličských hlasov voľby vyhral generál Petr Pavel a naši politici reagujú.

SaS vyzdvihla jeho kampaň

Strana Sloboda a Solidarita gratuluje novému prezidentovi Českej republiky Petrovi Pavlovi. Ten bol počas kampane stelesnením slušnosti. Ako prezidentovi našej najbližšej krajiny mu prajeme, aby bol prezidentom všetkých a dokázal spájať rozdelenú spoločnosť.

„Česká republika si zvolila solídneho a prozápadného prezidenta. Jasná orientácia Petra Pavla je v súčasnej dobe o to dôležitejšia. Taktiež považujem za správne, že bude pokračovať blízka spolupráca medzi Slovenskou a Českou republikou. Práve tá je kľúčom k úspechu tak na úrovní V4 ako aj Európskej únie a NATO,” povedal tímlíder pre zahraničnú politiku SaS Juraj Droba.

Šimečka: Musím oceniť aj jeho neútočnú politiku a rešpekt k hodnotám

Gratuloval aj predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka. "Zastáva jasne proeurópske postoje, kladie dôraz na hodnoty demokracie a potrebu spolupráce krajín EÚ a NATO pri obrane mieru a bezpečia pre našich občanov," vyjadril sa Šimečka na adresu Pavla. Ocenil, že sa postavil klamstvám, populizmu a neuhol pri obhajobe pomoci pre Ukrajinu.

"To všetko nás spája. Ako predseda PS musím oceniť aj jeho neútočnú politiku a rešpekt k hodnotám férovosti a spravodlivosti pre všetkých ľudí bez rozdielu," doplnil. Zvolenie generála Pavla je podľa neho dobrou správou nielen pre ČR, ale aj pre Slovensko. "Ide o našu najbližšiu partnerskú krajinu," poukázal.

Kotlebovo MEGA FAUX PAS: Šíril hoax, dostal poza uši! (VIDEO)
V piatok podvečer sa slovenským Facebookom začala šíriť správa, že policajný prezident je hospitalizovaný. Netrvalo dlho a sám Štefan Hamran na tento hoax zareagoval videom. Pôvodcom správy je stránka Mariána Kotlebu, predsedu ĽS NS. Kotleba sa... Čítať ďalej
28 | 01 | 2023 | Eka Balaskova

Káčer: Nemáme bližšieho partnera, spojenca a priateľa ako Česko

Petrovi Pavlovi k víťazstvu v českých prezidentských voľbách zagratuloval aj dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer. Ocenil, že Pavel chápe význam partnerstva a spojenectva a jedinečnosť slovensko-českých vzťahov.

"Najvyššieho štátneho postu v Česku sa ujíma osobnosť, ktorá vďaka svojim bohatým skúsenostiam veľmi dobre chápe význam partnerstva a spojenectva. Osobnosť, ktorá vie, aké dôležité je spoločne komunikovať a hľadať riešenia, ale tiež rozumie rizikám a hrozbám, ktorým dnes spoločne čelíme," napísal Káčer na sociálnej sieti. Pavlovi zaželal k výkonu funkcie mnoho síl a úspechov.

Šéf slovenskej diplomacie vyzdvihol, že nemáme bližšieho partnera, spojenca a priateľa ako Česko. "Pri dnešných výzvach má naša úzka spolupráca aj mimoriadny strategický význam. To, že sa môžeme jeden na druhého spoľahnúť, si musíme udržať a nesmieme to brať ako samozrejmosť," zdôraznil. Káčer je rád, že blízke medziľudské vzťahy sa odrážajú aj v excelentných vzťahoch na úrovni politických reprezentácií. "Teší ma, že novozvolený prezident Českej republiky, pán generál Pavel, vníma jedinečnosť slovensko-českých vzťahov podobne," dodal.

Mikulec: Som rád, že ľudia v Česku nenaleteli populizmu

"Gratulujem Petrovi Pavlovi k výhre vo voľbách prezidenta Českej republiky. Česko bude mať hlavu štátu, na ktorú môže byť hrdé a aj v ťažkých časoch sa budú môcť naňho spoľahnúť.

Som rád, že ľudia v Česku nenaleteli populizmu, klamstvám a takmer dokonalému divadlu na manipuláciu človeka a dali prednosť slušnosti, pragmatizmu a charakteru," uviedol na sociálanej sieti minister vnútra.

Víťazom druhého kola prezidentských volieb v Českej republike sa stal armádny generál vo výslužbe Petr Pavel. Súčasného prezidenta Miloša Zemana nahradí Pavel v úrade 8. marca.

OBROVSKÉ ŠŤASTIE PETRA PAVLA! Generál vyhral. A v TV padla hrozba
Veľmi rýchlo po začiatku sčítania hlasov sa na čelo druhého kola prezidentskej voľby dostal Petr Pavel. Odhad agentúr dokonca hovorí o rekordnom zisku, ktorý by mal dosiahnuť, informujú Parlamentní Listy. Po pol tretej sa na televízii CNN Prima... Čítať ďalej
28 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme