Za nedostupnosťou liekov je aj ich REEXPORT do zahraničia!
25 | 01 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Reexportujeme lieky a pritom slovenský občan v lekárni nedostane, čo potrebuje! Upozorňujú na to riaditeľ Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Peter Potúček aj Slovenská lekárenská komora (SLeK). Podľa viceprezidentky komory Miroslavy Snopkovej ide najmä o onkologické lieky či lieky na zrážanlivosť krvi.

Lekárnici upozorňujú, že napriek zmene legislatívy, ktorá sprísnila pravidlá na vývoz liekov, reexport naďalej vnímajú ako problém.

"Legislatívna úprava z roku 2017 zaviedla viacero opatrení proti nedostupnosti liekov, vrátane tzv. emergentného systému alebo možnosti reexportu liekov distribútorom iba so súhlasom držiteľa registrácie. Vymožiteľnosť práva v prípade jeho porušenia je však problematická," ozrejmil Potúček.

Snopková priblížila, že najčastejšie sa vyvážajú lieky, ktoré majú všeobecne vyššiu cenu, alebo sú pre cenovú reguláciu na slovenskom trhu lacnejšie než v zahraničí.

"Reexport sa dotýka liekov z rôznych terapeutických oblastí, najčastejšie sa však jedná o cytostatiká, imunosupresíva, imunoglobulíny, antidiabetiká a antipsychotiká," vymenoval Potúček. Snopková doplnila, že ide aj o biologické alebo biosimilárne lieky, pretože majú vyššiu obstarávaciu cenu.

SLeK podľa Snopkovej pracuje na tom, aby sa situácia s reexportom intenzívne riešila. "Nikdy nedokážete trh nastaviť úplne tak, že by ste to absolútne odstránili. Trh si pravdepodobne vždy nájde spôsob, ako si s reguláciami poradí," dodala.

HORÚCA SPRÁVA! Poslanci schválili zmenu ústavy v súvislosti s predčasnými voľbami
Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov. Poslanci rokovali o zmene ústavy... Čítať ďalej
25 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!