Súhrn medzinárodného spravodajstva - 23. januára - 14.30
23 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

PRAHA - Týždeň pred voľbami by druhé kolo prezidentských volieb v Česku vyhral armádny generál vo výslužbe Petr Pavel s výsledkom 58,8 percenta hlasov. Jeho protikandidát expremiér Andrej Babiš by dosiahol 41,2 percenta hlasov. Ukázal to prieskum agentúry Ipsos. Väčšina voličov, ktorí plánujú ísť k voľbám, je podľa Ipsosu už rozhodnutá pre jedného z kandidátov.

PRAHA - Zásadne odmietam snahu prekrucovať moje výroky, ktoré padli počas včerajšej debaty, uviedol v pondelok český prezidentský kandidát Andrej Babiš. Kolektívnu obranu Severoatlantickej aliancie podľa neho nikdy nespochybnil. "Nikdy som článok 5, teda kolektívnu obranu NATO, nespochybnil. Len som si nechcel ani predstaviť, že by mohlo dôjsť k tretej svetovej vojne," bránil sa expremiér.

PRAHA - Česko podľa väčšiny obyvateľov nemá posilňovať vojenskú pomoc Ukrajine. Proti takémuto konaniu sa v najnovšom prieskume agentúry Median pre Český rozhlas vyslovilo 58 percent respondentov. Proti posilňovaniu vojenskej pomoci Ukrajine boli väčšinou ženy, voliči SPD (Sloboda a priama demokracia), jej poslanca Jaroslava Baštu alebo Andreja Babiša z hnutia ANO. Naopak, viac ako tretina ľudí so zvýšením vojenskej pomoci súhlasila.

Súhrn medzinárodného spravodajstva - 23. januára
Dobré ráno, prinášame ranný súhrn zahraničných správ. PRAHA - Kandidát na českého prezidenta Andrej Babiš v predvolebnej debate Českej televízie v nedeľu povedal, že ak by potenciálne došlo k napadnutiu Poľska či pobaltských krajín, nevyslal by na... Čítať ďalej
23 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

PRAHA - Ak by sa kandidát Petr Pavel stal budúcim českým prezidentom, išiel by na druhú zahraničnú cestu do Poľska. Tak ako Poľsko, aj pobaltské štáty by tým chcel ubezpečiť, že si Česko ctí dohody. Rozhodol sa tak v reakcii na diplomatické faux pas, ktoré vyvolali výroky jeho protikandidáta Andreja Babiša v nedeľnej debate Českej televízie.

MOSKVA - Rusko v pondelok opäť varovalo, že ak Západ pošle Ukrajine tanky, zaplatí za to ukrajinský ľud. Nemecko zatiaľ stále odoláva diplomatickému tlaku v súvislosti s rozhodnutím, či povolí iným krajinám Ukrajine poslať tanky Leopard 2 nemeckej výroby. Pre zdržanlivý postoj Nemecka sú Kyjev a ostatní spojenci stále viac frustrovaní.

MOSKVA - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok uviedol, že je priskoro hovoriť, či sa prezident Vladimir Putin bude v prezidentských voľbách v roku 2024 uchádzať o znovuzvolenie. "Prezident sa k tejto záležitosti nevyjadril," odpovedal Peskov na otázku, či bude Putin kandidovať. Dodal, že je priskoro hovoriť o tejto záležitosti, keďže Kremeľ v súčasnosti rieši veľa aktuálnych záležitostí.

Velil som mu. Useknite mi ruku, nezvolím ho! Pavlov nadriadený vyšiel s PRAVDOU von
Česi to nebudú mať veru ľahké. Babiša nám už na Slovensko chceli poslať mnohokrát. Ale chcú naši bratia riskovať stav, keď generál "každým coulem" Pavel prehovorí Parlamentu ČR a bude mobilizovať? Veď na zmene ústavy umožňujúcej poslať ako českú... Čítať ďalej
21 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

MOSKVA - Rusko v pondelok nariadilo estónskemu veľvyslancovi Margusovi Laidremu opustiť krajinu a znižuje úroveň diplomatických vzťahov v reakcii na podobný krok Tallinu z januára. "Veľvyslanec Estónskej republiky by mal opustiť krajinu do 7. februára," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. Rusko posúva úroveň diplomatických vzťahov na nižšiu úroveň a na čele estónskej diplomatickej misie v Moskve bude chargé d'affaires.

LONDÝN - Pracovníci záchrannej zdravotnej služby v Británii začali v pondelok štrajkovať za zvýšenie platov. Na pondelkovej protestnej akcii sa zúčastňujú členovia troch odborových zväzov - Unison, Unite a GMB. Najväčšia odborárska organizácia Unison uviedla, že v Anglicku bude štrajkovať až 15.000 zamestnancov záchrannej služby. K nim sa pripojí asi 5000 ich kolegov z nemocníc v meste Liverpool na severozápade Anglicka.

BRUSEL - Lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs vyjadril v pondelok znepokojenie nad vyhlásením expremiéra Českej republiky a kandidáta na prezidenta Andreja Babiša, ktorý povedal, že by v prípade napadnutia pobaltských krajín, spojencov zo Severoatlantickej aliancie, nevyslal na pomoc vojakov. Rinkevičs pripomenul, že české letectvo v minulosti chránilo vzdušný priestor pobaltských krajín.

BRUSEL - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková sa v pondelok vyhla odpovedi na otázku, či je nemecká vláda ochotná rýchlo schváliť žiadosti iných krajín o povolenie poslať Ukrajine nemecké tanky Leopard. "Ruský režim útočí na celú Ukrajinu. A toto jasne ukazuje, že Putin sa ani 11 mesiacov po začiatku brutálnej útočnej ruskej vojny neodklonil od svojho vražedného plánu zničiť Ukrajiny," povedala Baerbocková.

PEKING - V severočínskom meste Mo-che zaznamenali v nedeľu mínus 53 stupňov Celzia, čo je najnižšia teplota nameraná v Číne. Doteraz najnižšia teplota 52,3 stupňa Celzia bola nameraná tiež v tomto meste neďaleko hraníc s Ruskom v roku 1969. Mo-che je najsevernejšie mesto v Číne. Nachádza sa v provincii Chej-lung-ťiang na severovýchode krajiny.

PRETÓRIA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok pricestoval na rokovania do Juhoafrickej republiky (JAR). Juhoafrická ministerka zahraničných vecí Naledi Pandorová ešte pred schôdzkou médiám povedala, že rokovania pomôžu "posilniť už aj tak dobré vzťahy". Počas rokovania označila Rusko za "hodnotného partnera". JAR patrí k 17 africkým štátom, ktoré sa v marci 2022 zdržali pri hlasovaní o rezolúcii OSN odsudzujúcej ruskú inváziu na Ukrajinu.

RIGA - Lotyšský prezident Egils Levits vyzval v pondelok nemeckého kancelára Olafa Scholz, aby povolil dodanie tankov Leopard 2 Ukrajine. "Musí sa spraviť všetko nevyhnutné na to, aby sa Ukrajina mohla brániť," uviedol Levits. Zároveň dodal, že je to nevyhnutné pre európsku bezpečnosť ako celok, pričom s pomocou pre Ukrajinu súhlasia podľa neho takmer všetky európske krajiny. "Ak jedna krajina nespolupracuje, tak je to samozrejme problém," povedal Levits.

BONN - Nemecká poštová služba Deutsche Post po trojdňovom štrajku svojich zamestnancov pracuje na tom, aby nahromadenú poštu doručila najneskôr do utorka večera. V západonemeckom Bonne to v pondelok oznámil hovorca Deutsche Post. Nedoručenú poštu tvorí tri milióny listov a milión balíkov. "Keďže v posledných rokoch sa už občas takéto zamestnanecké akcie konali, máme dobre nacvičený postup, ako zameškanú prácu čo najrýchlejšie dohnať," uviedol hovorca.

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok vyčlenila 102,5 milióna eur na humanitárnu pomoc pre zraniteľné komunity v oblasti Čadského jazera. EÚ svoj záväzok predostrela na konferencii o regióne Čadského jazera v metropole Nigeru Niamey v dňoch 23. – 24. januára. EÚ zastupuje eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič. Z celkovej sumy Nigéria dostane 34 miliónov eur, Niger 25 miliónov, Čad 26,5 milióna a Kamerun 17 miliónov eur.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme