Keď sa dobrí utečnci stanú zlými
23 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Keď vo februári 2022, prvé ruské sily začali vstupovať na ukrajinské územie, okamžitou reakciou Európy, Spojeného kráľovstva, Kanady a Austrálie bola otvorená náruč voči ukrajinským utečencom. Tú obrovskú masu ľudí smerujúcu na západ spočiatku "objali" Poliaci, ktorých história s Ukrajinou je prinajlepšom napätá a útržkovitá. 

Napísal Dr. Binoy Kampmark

V celej Európe sa zbúrali múry pre tento nový typ utečencov. Všetko možno zhrnúť do komentáru bulharského premiéra Kirila Petkova, ktorý utekajúcich Ukrajincov vyhlásil za inteligentných a vzdelaných ľudí. Boli to určite „Európania“ a čo viac, neboli ako „utečenecká vlna, na ktorú sme boli zvyknutí“. Na to množstvo jednotlivcov s „nejasnou minulosťou,ktorí mohli byť dokonca teroristami.

Obraz výnimočného ukrajinského utečenca, ktorého treba skôr vítať ako spochybňovať a súdiť, nie však je vytesaný do kameňa. Napriek všetkému súcitu a záujmu, ktoré prejavili miliónom ľudí, ktorí sa presťahovali na západ, väčšinou v očakávaní návratu, čas ukázal, že súcit nemusí byť celkom na mieste.

Bulharsko

V očakávaní príchodov letných turistov ušľachtilé Bulharsko obrátilo karty a prijalo množstvo ukrajinských utečencov, ktorí sa ubytovali v hoteloch. V júni minulého roka minister cestovného ruchu Hristo Prodanov, poznamenal, že v takýchto hoteloch je ubytovaných 56 000 utečencov a vyjadril názor, že tieto hotely budú musieť byť počas turistickej sezóny uvoľnené.

Minulý mesiac boli v Petkovovej vláde jasné známky podráždenia, keď podpredsedníčka vlády Kalina Konstantinová vyjadrila obavy, že hotely sú „luxusným zážitkom“ a že Ukrajinci sú čoraz náročnejší. Konstantinová sa  za to musela 2.júna ospravedlniť všetkým Bulharom a Ukrajincom, ktorí sa cítili urazení jej výrokmi.

Poľsko

Aj v Poľsku rastie vlna nespokojnosti.  V niektorých prípadoch, ako napríklad poľská nacionalistická Konfederacja (Konfederácia), ktorá tvrdí, že Poľsko sa čoraz viac „depolonizuje“, sa tieto názory zamlčia alebo ostanú len "vo vzduchu". Príbeh o privilegovaných ukrajinských utečencoch, ktorí prekvitajú, keď trpia vlastenci, však nezmizne.

ŠKANDÁL V BIELOM DOME!
Vyšetrovatelia amerického ministerstva spravodlivosti pri prehliadke domu Joea Bidena v Delaware našli ďalšie utajované dokumenty, uviedol právnik amerického prezidenta Bob Bauer. "Ministerstvo spravodlivosti zaistilo materiály, ktoré považuje za... Čítať ďalej
22 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Nemecko

Prudký nárast životných nákladov, zvýšenie cien energií, tiež viedlo k zníženiu láskavosti k ukrajinskému ľudu. V septembri Friedrich Merz, nemecký líder opozičných stredopravých kresťanských demokratov (CDU), pre Bild TV povedal, že Ukrajinci sa začali špecializovať na formu „sociálnej turistiky“. "To, čo vidíme, je turizmus za blahobyt zo strany týchto utečencov do Nemecka, späť na Ukrajinu, späť do Nemecka, späť na Ukrajinu."

Hoci neuviedol počet, koľkí sa skutočne zapojili do takejto turistiky, mohol len dospieť k záveru, že to bolo „veľké“.

Bolo to „nespravodlivé a obyvateľstvo má právo považovať to za nespravodlivé“, že domy utečencov a nemeckých poberateľov sociálnej pomoci boli veľkoryso vykurované, zatiaľ čo Nemci pracujúcej triedy zápasili s nákladmi na energiu. Aj Merz  sa musel národu ospravedlniť.

Česko

V októbri sa v hlavnom meste zhromaždili tisíce Čechov, aby protestovali proti stredopravej vláde a požadovali predčasné voľby a diskusie s Ruskom o dodávkach plynu na zimu, ktorá nás čaká. Ukrajinské obavy organizátorovi podujatia Ladislavovi Vrábeľovi ani zďaleka nevadili. "Ide o nové národné obrodenie a jeho cieľom je, aby Česká republika bola nezávislá." Vyhlasoval vtedy.

Zlé vyhliadky do budúcna

Tieto názory neveštia nič dobré pre "krvácajúce srdcia ukrajinských utečencov". Pretože, všetko čo vychádza zo Západu, znie ako príručka liberálov. " Tvrdia, že je potrebné čeliť všetkému negatívnemu, čo sa týka utečencov z Ukrajiny. To všetko je spôsobené iba „ruskými dezinformáciami“. Treba sa konfrontovať a korigovať aj populistické strany.  A európski politici, tby mali formovať diskusiu o ukrajinských utečencoch.

Konflikt nesľubuje zmiernenie v novom roku, hoci sa šepká o možnom kompromise, ktorý musí rozrušiť všetky strany. Dovtedy sa určite objaví ďalšia kritika zo strany štátov, v ktorých sa nachádza veľké množstvo utečencov, ktorí boli predtým obdivovaní ako obete ruskej agresie, ktoré potrebujú ochranu. No určite nie všetko bude živené ruskými dezinformáciami a nie všetci budú populisti budú iba "tí zlí", ktorých je potrebné umlčať.

Ďakujeme za vašu pomoc a podporu! ČO ĎALEJ?
Ubehlo niekoľko dní, odkedy redakcia Hlavného denníka zverejnila výzvu, kde prosila čitateľov o pomoc a podporu. Ďakujeme za finančné dary, ktoré ste nám poslali a pomohli nám prežiť ďalší mesiac. Čo ďalej? Ďakujeme za finančné dary, ktoré ste nám... Čítať ďalej
22 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Dr. Binoy Kampmark bol štipendistom Commonwealthu na Selwyn College v Cambridge. V súčasnosti prednáša na Univerzite RMIT.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!