CNN zverejnila šokujúci článok – Ukrajina je skutočne najväčším pieskoviskom USA
22 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

Šokujúci článok zverejnil spravodajský portál CNN, ktorý píše o tom, ako je pre Spojené štáty dobré, keď môžu naživo testovať svoje zbrane na mieste, kde pri „zbieraní dát“ nezomierajú Američania.

Súčasná vláda USA nemusí nijako zvlášť oprášovať výhody zástupnej vojny, píše maďarský portál Mandiner.

USA sú majstrami vo vedení vojny, do ktorej nie sú osobne zapojení, v ktorej sa nepreliala ani kvapka americkej krvi a ktorú majú pod kontrolou.

Aj keď sa krváca, nebolí ich to

Náklady vojny, na zásielky čoraz väčších a ťažších zbraní Joea Bidena sa pomaly stávajú nevyčísliteľnými.

Po počiatočnej opatrnosti sa Biely dom doslova utrhol a dodáva Kyjevu čoraz viac technológií. Putin práve kvôli tomu opakovane varuje pred zvýšeným rizikom eskalácie – na čo Biden znova a znova odpovedá, že ide o blaf, až kým raz za čas, sa zistí, že to blaf v skutočnosti nie je. 

Vojna na Ukrajine poskytuje obzvlášť veľkú príležitosť na vojnu v oblekoch, z ktorej si sladkú penu zisku veselo sŕkajú nielen americkí výrobcovia zbraní, ale aj Pentagon.

Ministerstvo obrany USA nemôže skúmať záruku a aktuálnu použiteľnosť zásob, ktoré mali doteraz na sklade, ale môže naživo testovať novovyvinutú vojenskú techniku ​​bez toho, aby si zašpinilo ruky.

Absurdný moment v pozadí udalostí vojny

Bol to absurdný moment v pozadí udalostí vojny, keď vlani v apríli Agentúra pre obrannú logistiku Pentagonu, DLA, zverejnila vyhlásenie, v ktorom apelovala na výrobcov zbraní a obchodných partnerov s odkazom na službu vojne na Ukrajine. Pentagon vo svojom odvolaní hľadal informácie od výrobcov a vývojárov všetkých zbraní, "ktoré možno rýchlo exportovať, nasadiť s minimálnym výcvikom a preukázať ich účinnosť na bojisku."

Zábavný fakt: firmy museli opísať zbraň, ktorú odporučili, sto slovami, v akej oblasti sa dá použiť, či sa už vyrába a ak nie, ako dlho bude trvať jej spustenie. Na základe čoho sa mal Pentagon rozhodnúť, s kým a ako uzavrie zmluvu.

Skutočnosť, že vláda USA chcela uzavrieť kontrakt na techniky, ktoré vo väčšine prípadov boli bez testovania, a následne mali byť poslané na ukrajinský front, znamenalo, že Bidenova vláda vidí Ukrajinu ako testovací priestor a príležitosť, kde si v skutočnosti navyše môžete vyskúšať najnovšie alebo iba existujúce zariadenia bez toho, aby riskovala životy amerických vojakov. Samozrejme, myšlienka nie je nová, ale otvorenosť v spôsobe komunikácie je dosť nezvyčajná.

CNN pokračuje vo svojom odhalení

Vojna na Ukrajine je dobrá na testovanie amerických zbraňových systémov a tak Pentagon a víťazný tím amerických výrobcov zbraní profitujú z vojny odohrávajúcej sa v bezpečnej vzdialenosti od USA.

Podomácky vyrobené riešenia - ako píše CNN - úplne zapôsobili na Pentagon, kde sa manažéri a vojenskí experti s otvorenými ústami pozerali na aplikáciu zameriavacieho systému vyvinutú Ukrajincami, ktorá zmenila telefóny na softvérové ​​zariadenie schopné určovať ciele a spúšťať paľbu.

Z hlbín amerických kresiel sledujú lacné, no funkčné riešenia Ukrajincov, inštaláciu sofistikovaných amerických rakiet na MiG-29, granátometné drony, prestavbu pokazených dodávok na mobilné raketomety, dômyselnú kombinácia znehodnotenej sovietskej vojenskej techniky a vlastných zásielok.

Výskumníci z Centra pre strategické a medzinárodné štúdie, jedného z najrenomovanejších amerických výskumných ústavov, sú nesmierne šťastní, že môžu študovať pre nich také bezpečné testovacie prostredie.

„Ich inovácia je jednoducho úžasná,“ nadchýnal sa riaditeľ medzinárodného bezpečnostného programu centra Seth Jones a zdôraznil, že Ukrajina sa stala skutočným bojovým laboratóriom v oblasti lacných, ale účinných riešení.

Bezpečnosť predovšetkým. A samozrejme zisk

Pre USA je však oveľa dôležitejšie ako ukrajinské riešenia, aby mohli naživo otestovať svoje vlastné zbrane zaslané do Kyjeva a študovať, ako fungujú pri intenzívnom používaní a podmienkach zaťaženia.

Okrem ich monitorovania, samozrejme, zbierajú aj obrovské množstvo informácií o účinnosti zbraní nasadených Rusmi – záujem najmä o lacné, jednoduché iránske kamikadze drony, najmä kvôli ich prekvapivo účinným útokom na ukrajinskú infraštruktúru.

Slovo „laboratórium“ sa objavilo, ako povedal jeden zo zasvätených pre CNN: „Ukrajina je dokonalé zbrojné laboratórium v ​​každom zmysle slova, ostré testovacie pole, pretože veľká časť techník nebola nikdy použitá vo vojne. medzi dvoma priemyselne vyspelými národmi.“ . (Mimochodom, veta je kladnou odpoveďou na otázku, či skutočne hovoríme o vojne medzi USA a Ruskom.)

Američania vyvíjajú, alebo aplikujú nové inovatívne riešenia na základe spätnej väzby a informácií o vlastných zbraniach. Na ich prekvapenie napríklad drony Switchblade nenaplnili očakávania, ktoré boli na nich kladené na bojisku, a tak môžu ďalej uvažovať aj o koncepte Phoenix Ghosts vyvinutom na ich základe.

Systémy HIMARS predstavujú obrovskú silu vo výstroji ukrajinskej armády. Cielené, úspešné údery obmedzeného počtu rakiet potvrdzujú domnienky konštruktérov, no zároveň – na základe spätnej väzby už vedia, že nadmerné používanie spôsobuje časté poruchy, čo znamená že armáda USA potrebuje oveľa väčší dôraz na možnosti údržby zbrane.

Húfnice M777 doteraz používali USA, problém sa však objavil na rovnakom mieste ako v Afganistane. Hlaveň zbraní jednoducho nevydrží intenzívne používanie, a tak sa po určitom počte výstrelov stanú bez výmeny nepoužiteľné a to negatívne ovplyvňuje celú delostreleckú stratégiu. Podľa jedného operačného dôstojníka americkej armády sa USA v tejto oblasti dostali najväčšiu lekciu. Ako uviedol, zložitá manévrovateľnosť a rýchla doba amortizácie podobných systémov M777 spochybňuje efektívne využitie vlečných delostreleckých zariadení v budúcej vojne.

Bitka dronov

Výrobcovia zbraní a vedenie americkej armády boli prekvapení účinnosťou a prominentnou úlohou bezpilotných lietadiel vo vojne na Ukrajine. Prekvapili ich nielen ukrajinské sufnituningové riešenia, ale aj účinnosť extrémne lacných kamikadze dronov na jedno použitie, ktoré používajú Rusi.

V prípade tých druhých treba na jednej strane prehodnotiť ochranné kapacity bojových obrnených vozidiel a na druhej strane študovať znižovanie nákladov. Ak aj tie centové (10 000 dolárov) drony dokážu ničiť s takou účinnosťou, potom treba prehodnotiť neustále sa zvyšujúci vývojový systém s niekoľkomiliónovým rozpočtom, nabitý vesmírnymi technológiami a nákladnými zariadeniami. Viacerí spravodajskí a vojenskí predstavitelia už uviedli, že obranný priemysel by sa mal v budúcnosti prioritne zamerať na lacné, efektívne drony na jedno použitie.

Vojna sa stala najväčším ihriskom USA, kde môžu použiť všetky odskúšané a zatiaľ nevyskúšané zbrane, ktoré chcú.

Každý jeden zničený alebo vynechaný cieľ, každý zabitý ukrajinský alebo ruský vojak uhasí hlad Spojených štátov po informáciách a nastaví kurz budúceho vývoja zbraní.

To všetko bez toho, aby jediný americký vojak obetoval svoj život kvôli experimentom Pentagonu. Je ťažké uzavrieť plodnejšie a úspešnejšie podnikanie. Ako povedal demokratický zástupca Jim Himes, člen výboru pre spravodajské služby Snemovne reprezentantov: len zo skúseností, ktoré sa doteraz nazbierali, by sa dala napísať kniha. A kde je koniec.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!

 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik