Súhrn medzinárodného spravodajstva - 21. januára - 14.30
21 | 01 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Doobedný výber správ zo zahraničia

KYJEV - Pohreb ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského a ďalších obetí stredajšej havárie vrtuľníka v meste Brovary, sa koná v sobotu v ukrajinskej metropole Kyjev. Na pohrebe sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s manželkou Olenou.

KYJEV/VARŠAVA - Ukrajinskí vojaci absolvujú v Poľsku výcvik na hlavných bojových tankoch Leopard 2. Uviedol to ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Členovia kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny sa v piatok na americkej základni Ramstein v Nemecku - napriek očakávaniam - nedohodli na dodaní tankov Leopard Kyjevu, ale diskusie o tejto otázke budú pokračovať.

WASHINGTON - Ukrajina by sa nemala fixovať na to, aby za každú cenu udržala mesto Bachmut. Namiesto toho by sa mala sústrediť na prípravu veľkej protiofenzívy voči ruským inváznym silám. Pod podmienkou anonymity to uviedol vysokopostavený predstaviteľ administratívy prezidenta USA Joea Bidena.

RIGA/TALLINN/VILNIUS - Trojica pobaltských krajín sa obrátila na Nemecko s výzvou, aby už "teraz" dodalo Ukrajine svoje moderné bojové tanky Leopard 2. Zároveň zdôraznili, že tieto moderné, tzv. hlavné bojové tanky sú potrebné na zastavenie ruskej agresie, pomoc Ukrajine a na rýchle obnovenie mieru v Európe.

Velil som mu. Useknite mi ruku, nezvolím ho! Pavlov nadriadený vyšiel s PRAVDOU von
Česi to nebudú mať veru ľahké. Babiša nám už na Slovensko chceli poslať mnohokrát. Ale chcú naši bratia riskovať stav, keď generál "každým coulem" Pavel prehovorí Parlamentu ČR a bude mobilizovať? Veď na zmene ústavy umožňujúcej poslať ako českú... Čítať ďalej
21 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

ISTANBUL - Turecko v sobotu oznámilo, že odvolalo návštevu švédskeho ministra obrany Pala Jonsona v súvislosti s protitureckým protestom, ktorý plánujú uskutočniť v švédskej metropole Štokholm.

MNÍCHOV - Požiar vypukol v sobotu v skorých ranných hodinách v budove s viac než sto obyvateľmi v bavorskej metropole Mníchov. Oheň sa začal šíriť v časti pivničných priestorov obytnej budovy. Na rozsiahlej operácii sa podieľalo takmer 250 hasičov a príslušníkov pohotovostných jednotiek, uviedli tamojšie hasičské zdroje. Celú budovu museli evakuovať v dôsledku hustého dymu. Troch ľudí ambulantne ošetrili v nemocnici.

BERLÍN - Poľadovica a bohatá snehová nádielka viedli v noci na sobotu v častiach južného Nemecka k početným dopravným nehodám, pri ktorých utrpelo zranenia niekoľko ľudí, uviedla tamojšia polícia.

RÍM - Nezvyčajná vlna chladného počasia zasiahla v sobotu juh Talianska. V talianskych regiónoch Apúlia, Kampánia, Molise a Basilicata napadol sneh. Takmer 1300 metrov vysoká hora Vezuv v Neapole sa celkom zahalila do bieleho a cesta vedúca na jej vrchol bola uzavreté, uviedli tamojšie médiá. V regióne Molise na niekoľko hodín uviazli na zasnežených cestách stovky vodičov osobných áut či autobusov so školákmi a ľuďmi dochádzajúcimi za prácou.         

RIO DE JANEIRO - Nový brazílsky ľavicový prezident Luiz Inácio Lula da Silva tento týždeň odštartoval svoje avizované snahy o zastavenie odlesňovania Amazónie. Lula da Silva, ktorý nastúpil do úradu 1. januára, už počas predvolebnej kampane prisľúbil, že podnikne rázne kroky na ochranu životného prostredia, najmä na posilnenie ochrany amazonských dažďových pralesov.

LIMA - Tisícky protestujúcich požadujúcich odstúpenie peruánskej prezidentky Diny Boluartovej vyšli v sobotu druhý deň po sebe do ulíc hlavného mesta Lima a polícia proti ním opäť nasadila slzotvorný plyn.

Hrozí NATVRDO III. svetová vojna? DVE TRETINY svetovej populácie podporujú RUSKO! Kto bude VÍŤAZ?
„Nerozhodnosť zabíja viac našich ľudí,“ okomentoval Zelenského poradca meškanie tankov. "Jadrové mocnosti neprehrali veľké konflikty, od ktorých závisí ich osud," prízvukuje ruský exprezident Medvedev. Ukrajinci šliapu na pílu Poradca... Čítať ďalej
21 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme