Súhrn medzinárodného spravodajstva - 21. januára
21 | 01 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Ranný výber správ zo zahraničia

PRIŠTINA - Vyslanci EÚ a USA navštívili v piatok Kosovo a Srbsko v rámci pokračujúcej snahy zmierniť napätie medzi Prištinou a Belehradom a pomôcť znormalizovať vzťahy medzi nimi, informovala agentúra AP.

OUAGADOUGOU - Vojaci zachránili 62 žien a štyri batoľatá, ktoré minulý týždeň uniesli džihádisti na severe západoafrického štátu Burkina Faso. Uviedla to v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu štátnu televíziu a bezpečnostné zdroje.

SYDNEY - Novozélandský bývalý minister pre boj s ochorením COVID-19 Chris Hipkins má nahradiť premiérku Jacindu Ardernovú na najvyššom vládnom poste, informovala agentúra AFP v sobotu s odvolaním sa na miestnu labouristickú stranu, ktorá Hipkinsa nominuje do funkcie predsedu vlády.

BERLÍN/PARÍŽ - Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron pred oslavami 60. výročia podpisu Elyzejskej zmluvy o nemecko-francúzskej spolupráci zhodne vyjadrili vôľu posilniť Európu, informovala v piatok agentúra DPA.

PEKING - Čínski záchranári v piatok našli ďalšie telá v lavíne, ktorá zasypala vjazd do diaľničného tunela v Tibete. Počet mŕtvych sa tak zvýšil na 28. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AP.

WASHINGTON/KYJEV - Bývalý príslušník špeciálnych jednotiek amerického námorníctva SEAL Daniel W. Swift, ktorý pred štyrmi rokmi dezertoval z armády, zahynul v boji na Ukrajine. V piatok to potvrdil predstaviteľ USA. Citoval ho portál britskej televízie Sky News, správu prvý priniesol americký týždenník Time.

PRAHA - Na druhom kole českých prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční 27. a 28. januára, sa chce zúčastniť 82 percent voličov. Deväť percent je rozhodnutých, že k voľbám nepôjde. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median pre Český rozhlas, ktorý výsledky zverejnil v piatok.

Velil som mu. Useknite mi ruku, nezvolím ho! Pavlov nadriadený vyšiel s PRAVDOU von
Česi to nebudú mať veru ľahké. Babiša nám už na Slovensko chceli poslať mnohokrát. Ale chcú naši bratia riskovať stav, keď generál "každým coulem" Pavel prehovorí Parlamentu ČR a bude mobilizovať? Veď na zmene ústavy umožňujúcej poslať ako českú... Čítať ďalej
21 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme