Peking posilňuje satelitné sledovanie sporných ostrovov v Čínskych moriach
20 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Čína v roku 2022 začala aktívne monitorovať ostrovy zo satelitov, kvôli ktorým sa Čína a množstvo ďalších krajín zúčastňujú územných sporov. Informuje o tom denník South China Morning Post (SCMP) s odvolaním sa na každoročný prieskum spoločnosti China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC).

Satelitný dohľad nad spornými ostrovmi a oblasťami vo Východočínskom a Juhočínskom mori sa v roku 2022 zvýšil, podľa hodnotenia tohto hlavného dodávateľa čínskeho vesmírneho programu.

CASC uistil, že Čína má teraz možnosť vykonávať diaľkové video sledovanie všetkých sporných ostrovov a námorných priestorov a prijímať údaje na ich správu. Okrem toho môže Peking monitorovať „ostrovy so špeciálnym účelom“: SCMP vysvetľuje, že ČĽR využíva tieto ostrovy na rozmiestňovanie síl vo svojich teritoriálnych vodách.

Peking využíva satelity aj na prieskum morských zdrojov a kontrolu nad nimi, na monitorovanie morského prostredia a ekologickej situácie.

Vzťahy medzi Čínou a Japonskom komplikuje územný spor o ostrovy Diaoyu (japonský názov - Senkaku) vo Východočínskom mori, ktoré ovláda Tokio.

Čína a členovia ASEAN-u – Filipíny, Malajzia, Brunej, Vietnam – vedú územný spor o súostrovie Nansha (anglický názov – Spratly) v Juhočínskom mori. Spojené štáty sú zároveň spojené so spojeneckými vzťahmi s niektorými regionálnymi mocnosťami a podporujú ich pozíciu v sporoch s Čínou.

Medzi Čínou a Filipínami je tiež spor o ostrov Huangyan (anglický názov - Scarborough Shoal), medzi Čínou a Vietnamom o ostrovy Xisha (anglický názov - Paracel Islands).

Medvedev komentoval vyhlásenie Západu o potrebe poraziť Rusko
Medvedev: Jadrové mocnosti neprehrali veľké konflikty, od ktorých závisí ich osud Medvedev sa tak vyjadril k téze prevládajúcej na Západe, podľa ktorej Rusko musí prehrať. Urobil tak aj v reakcii na nemeckého kancelára Olafa Scholza, ktorý dúfa v... Čítať ďalej
19 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme