Vo Francúzsku sa chystá obrovský protest! Zúčastniť sa ho má až 1 milión ľudí!
18 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

Vo štvrtok bude vo Francúzsku nasadených približne 10 000 policajtov, aby zabezpečili poriadok počas rozsiahlych protestov proti dôchodkovej reforme, informovali francúzske médiá.

Približne 3, 5 tisíc z nich bude pracovať v hlavnom meste Paríž

Podľa francúzskych médií sa vo štvrtok podľa predpovedí úradov môže do ulíc francúzskych miest vydať až 750 tisíc ľudí. Odborové zväzy organizujúce protesty zároveň predpokladajú, že počet účastníkov dosiahne až 1 milión ľudí.

Niekoľko odborových zväzov vrátane Všeobecnej konfederácie práce vyzvalo svojich členov, aby vo štvrtok 19. januára protestovali a vyjadrili nespokojnosť s dôchodkovou reformou.

Minulý týždeň francúzska premiérka Elisabeth Bourneová načrtla hlavné smery francúzskej dôchodkovej reformy, ktorej začiatok vláda očakáva 1. septembra 2023. Zmeny naznačujú, že hranica odchodu do dôchodku sa postupne posunie zo 62 rokov na 64 a tento proces bude trvať až do roku 2030.

Už počas prvého funkčného obdobia Emmanuela Macrona sa jeho vláda snažila zaviesť dôchodkovú reformu. Potom tieto plány spôsobili širokú vlnu protestov v celej krajine, najmä zo strany hnutia "žltých viest".

V januári 2020 sa orgány krajiny rozhodli upustiť od jedného z bodov reformy - zvýšenia veku odchodu do dôchodku a v marci toho istého roku Macron oznámil pozastavenie reformy uprostred pandémie koronavírusu.

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME