ŠIALENÉ FAKTÚRY z obcí a miest! Horúco z cien energií!
14 | 01 | 2023 I Gabriela Fedičová

Faktúry za elektrinu doslova ničia nielen podnikateľov, ale aj samosprávy. Šokujúce čísla z niektorých miest a obcí zverejnil na sociálnej sieti riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska, Michal Kaliňák. 

Faktúry za elektrinu v niekoľkonásobných sumách sú od januára takpovediac likvidačné pre drvivú väčšinu slovenských podnikateľov, ale o nič lepšie na tom nie sú ani obce a mestá, pretože aj tie prevádzkujú! Napríklad obecné podniky, školy či verejné budovy.

Zvýšenie cien elektriny sa dotkne všetkého!

"Horúco nám nebude pre nedostatok energetických zdrojov, ale kvôli sumám na faktúrach za ne," konštatoval riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska, Michal Kaliňák a na sociálnej sieti zverejnil šokujúce čísla!

Obec Svetlice

Splatnosť faktúry za elektrinu obce Svetlice z okresu Medzilaborce je polovica februára. Dedina má 80 ľudí. Vlani ju elektrina mimo verejného osvetlenia stála 3000 €, na tento rok je to 10000 €.

Obec Veľký Lipník

Obec Veľký Lipník z okresu Stará Ľubovňa nemá plyn. Cena pelet stúpla z minuloročných 8000 € na 27000 €.

Staré Hory a susedné Motyčky aj Turecká z okresu Banská Bystrica sa už spojili!

Protestné zhromaždenie občanov na Starých Horách v Banskobystrickom okrese, ktoré sa konalo v piatok podvečer, malo pokojný priebeh. Zvolal ho starosta Marián Gajdoš ako reakciu na extrémne zvýšenie cien energií a dlhodobé podfinancovanie samospráv, ktoré štát nerieši.

BANSKÁ BYSTRICA - STARÉ HORY, SA ROZHÝBALI: NEMÁME KDE ŠETRIŤ! OHROZILI NÁS! (FOTO)
Protestné zhromaždenie občanov na Starých Horách v Banskobystrickom okrese, ktoré sa konalo v piatok podvečer, malo pokojný priebeh. Zvolal ho starosta Marián Gajdoš ako reakciu na extrémne zvýšenie cien energií a dlhodobé podfinancovanie... Čítať ďalej
13 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

"Na Slovensku máme 526 obcí do 250 obyvateľov a 608 obcí do 500 obyvateľov. Problémy majú takmer všetky samosprávy, ale vidiek bude v prípade rýchlej nepomoci už iba skanzen," dodal Kaliňák.

Šialené faktúry pristáli aj v ďalších obciach

Kocurany, okres Prievidza: vlani 79 €, teraz 786 €,

Hosťová, okres Nitra: vlani za 6 odberných miest 5300 €, dnes 27500 €,

Medzev má nárast o 800 %,

Gelnica má v niektorých budovách sedem násobné navýšenie.

Školy: vlani 89 €, aktuálne 621; vlani 1500 €, aktuálne 5000 €; vlani zálohové platby 2150 €, aktuálne 6219.

"Bude horúco, ale kvôli fakúram. Asi sa musíme spoliehať na počasie, čo nie je stabilná vyhliadka.Je načase predstaviť čo najskôr Mapu prvej pomoci, ktorá dá odpoveď na tri konkrétne otázky: Koľko € pôjde na pomoc? Kedy bude reálna pomoc? Ako sa premietne do zmlúv a faktúr," Pýta sa opäť Michal Kaliňák.

Reaguje aj ministerstvo hospodárstva!

„Zlá správa pre senzáciechtivých. Celé ministerstvo makalo koncom roka 2022, rovnako aj hneď z kraja roka 2023,“ reaguje ministerstvo hospodárstva. 

Hirman hovorí, že v piatok na obed doručili balík opatrení nariadení vlády, ktorý vyrieši problémy so zálohovými platbami. „Ak prezidentka s opatreniami vysloví súhlas, vláda opatrenia v pondelok schváli a situácia sa stabilizuje,“ povedal Hirman s tým, že tento týždeň na týchto opatreniach intenzívne pracovali. 

V hre je podľa denníka Pravda riešenie, že štát preplatí vysoké ceny priamo u dodávateľov, a teda ich nebudú doplácať firmy spätne – čo je pre niektoré neskoro, lebo nárasty sú naozaj vysoké. Či aj pre samosprávy, alebo iba pre podnikateľov nie je zatiaľ jasné!

Marián Repa: Heger je v podstate "MŔTVY MUŽ"!
Heger je síce „dočasne povereným premiérom“, no v podstate je to „mŕtvy muž“, na ktorého sa za pár rokov zabudne. Citát Marián Repa, komentátor denníka Pravda. Názorový článok komentátora Mariána Repu, s názvom "Hegerovi nepomôže, ani keď si... Čítať ďalej
13 | 01 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!