Budajova kritika na referendum: Ide o reklamu zadarmo pre strany, ktoré ich organizujú!
14 | 01 | 2023 I Ivan Mihale

Politické strany na Slovensku väčšinou organizujú referendá preto, aby si za štátne peniaze urobili reklamu. Aj preto býva účasť voličov na referendách taká nízka. V TASR TV to povedal dočasne poverený minister životného prostredia a člen občiansko-demokratickej platformy v OĽANO Ján Budaj.

Najmä ak sú, ako v súčasnosti, v dohľade parlamentné voľby, strany podľa neho nedokážu odolať pokušeniu dostať týmto spôsobom veľmi jednoducho svoju agendu medzi ľudí a mobilizovať tak voličov. "Všetky naše referendá okrem jedného boli zatiaľ neúspešné," pripomenul. Budaj nesúhlasí s tým, že Slovensko nemá legislatívne nástroje na dosiahnutie predčasných volieb, ak by boli potrebné.

Referendum bude o týždeň, volič môže žiadať o prenosnú schránku
O týždeň, v sobotu 21. januára, sa bude konať referendum o zmene Ústavy SR. Volič, ktorý v ňom chce hlasovať, no nemôže prísť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, môže žiadať o prenosnú volebnú schránku. Môže o to... Čítať ďalej
14 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Východisko z aktuálnej politickej krízy Budaj nevidí v skracovaní volebného obdobia, ale v hľadaní ciest k dokončeniu rozbehnutých projektov a reforiem do riadnych volieb. Dodal, že "demokrati" v posledných dvadsiatich rokoch pravidelne rozbiehajú významné reformy, ktoré automaticky vyvolávajú v spoločnosti protitlak. "Klesajú percentá a v demokratickej partii sa začnú objavovať hlasy, aby sme prebehli na druhú stranu a vzdali sa nepríjemných reforiem," povedal s tým, že predčasné voľby ešte nikdy nepriniesli "demokratickému" táboru politický prospech.

Budajova cesta

Podľa Budaja je logické, že sa podporu pre nový vládny kabinet snaží v parlamente získať premiér dočasnej vlády Eduard Heger (OĽANO). "Je poverený riadiť vládu, ktorá je v demisii, je z najväčšieho poslaneckého klubu a Demokratická platforma, ktorá z tohto klubu odišla, tak isto vyjadruje podporu, aby obnovil vládu," tvrdí Budaj. Za schodnú cestu by považoval transparentnú dohodu so SaS o tolerancii menšinovej koalície a vymenovanie obnovenej vlády na pôvodnom základe.

Dolinková: Kreatívne poplatky za vstup do ambulancie sú neprijateľné (VIDEO)
Na piatkovej tlačovej besede strany Hlas-SD Erik Tomáš oznámil, že strana na najbližšiu schôdzu predkladá jeden návrh zákona a jeden pozmeňujúci návrh. Ide o rozmrazenie minimálnych dôchodkov a návrat obedov zadarmo do školských jedální. Erik... Čítať ďalej
14 | 01 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme