Nik tu nebude manipulovať verejnou mienkou! Odvolaná vláda prijala nový zákon
11 | 01 | 2023 I Ivan Mihale/tasr

Bezpečnostná rada (BR) SR by mohla mať nový výbor pre hybridné hrozby. Cieľom je posilniť odolnosť štátu a spoločnosti voči hybridným hrozbám a zabezpečiť medzirezortnú spoluprácu a koordináciu pri prijímaní súvisiacich opatrení. Vyplýva to z návrhu novely zákona o fungovaní BR SR v čase mieru, ktorú v stredu schválila vláda.

"Hlavným poslaním nového výboru Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky bude podieľať sa na koordinácii činností zameraných na vyhodnocovanie bezpečnostnej situácie doma i v zahraničí, prijímanie opatrení na riešenie hybridného pôsobenia proti záujmom Slovenskej republiky a tvorbu relevantných politík v oblasti boja proti hybridným hrozbám," priblížil predkladateľ.

Bezpečnostná rada SR v súčasnosti nedisponuje stálym pracovným orgánom zameraným výhradne na hybridné hrozby.

Cudzie mocnosti a ich nástroje

Cudzie mocnosti voči Slovenskej republike v súčasnosti využívajú široké spektrum nástrojov hybridného pôsobenia.

Ako vysvetľuje rezort obrany, cieľom je manipulovať verejnou mienkou, vplývať na predstaviteľov štátu a jeho inštitúcie, oslabiť alebo inak poškodiť záujmy Slovenskej republiky, či narušiť vnútornú súdržnosť Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.

Účinnosť návrhu zákona by mala byť od 1. mája.

Aktívne zálohy by sa mohli otvoriť aj občanom bez vojenských skúseností
Do aktívnych záloh by po novom mohol byť zaradený aj občan, ktorý neabsolvoval dobrovoľnú vojenskú prípravu. Ďalšou posilou aktívnych záloh by mali byť profesionálni vojaci prepustení zo služobného pomeru, ktorí súhlasili so zaradením do aktívnych... Čítať ďalej
11 | 01 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme!