Analytik Vlachynský: Súčasná podoba systému zdravotníctva je neudržateľná!
07 | 01 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Súčasná podoba systému zdravotníctva je neudržateľná. Je najvyšší čas začať budovať stabilitu v systéme dlhodobejším rozpočtovaním a prestať sa snažiť o politický mikromanažment celého systému. Vyplýva to z vyjadrenia analytika INESS Martina Vlachynského pre TASR.

"Občanom treba začať komunikovať, že podobne ako v dôchodkovom systéme súčasná podoba systému je neudržateľná a bude musieť prísť k zásadným rozhodnutiam o financovaní systému, spoluúčasti či nároku," spresnil.

Systém podľa analytika čelí a ešte viac bude prudko rastúcim nárokom pacientov z dôvodu starnutia, nových technológií i väčšej emancipácie a obmedzenej schopnosti zdravotníctva produkovať dodatočné služby, najmä pre nedostatok pracovnej sily. "Vlády sa tomu roky snažia čeliť prihadzovaním peňazí a politickým mikromanažmentom celého sektora, čo však vedie k ešte horším výsledkom," skonštatoval.

Zreťazenie covidových rokov a inflačnej krízy podľa neho celý systém priblížilo k stavu, keď môže hroziť ohrozenie fungovania jeho základných elementov, a to najmä zdravotných poisťovní. Upozornil, že vlani pokračovalo zadlžovanie nemocníc, zdravotné poisťovne sa ocitli v ťažkých stratách a pokračovalo sa v "nesystémovom obsypávaní náhodnými sumami peňazí" ako stabilizačný príspevok pre zdravotníkov.

Vlachynský za pozitívum minulého roka považuje častejšiu diskusiu o konkrétnych reformách. "Viaceré sú v štádiu pokusu o aplikáciu – konkrétne vzdelávanie, lieková politika, optimalizácie siete nemocníc," podotkol s tým, že chýba však ich prepojenie do jedného komplexu. Poukázal tiež, že "opadla" pandémia ochorenia COVID-19, čo predstavovalo významnú úľavu pre systém.

Štúdia ŠOKUJE! Vláda počas covidu totálne zlyhala! Až 21 tisíc ZBYTOČNÝCH úmrtí
Potvrdené! Za vysokú nadúmrtnosť počas pandémie koronavírusu môže zlyhanie vlády! Vyplýva to zo štúdie poradenskej spoločnosti. Ak by vláda na čele s Igorom Matovičom a neskôr s Eduardom Hegerom zaviedla na Slovensku opatrenia, ako zaviedlo... Čítať ďalej
07 | 01 | 2023 | Diana Zaťková

ZAP: Za všetky súčasné negatíva zdravotníctva môže chronický nedostatok financií

Všetky súčasné negatíva slovenského zdravotníctva majú spoločného menovateľa, a tým je chronický nedostatok financií. Pre TASR to uviedla prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Jaroslava Orosová. Podotkla, že celý rok 2022 bol náročný, paradoxne to však podľa nej malo za následok aj veľkú vlnu jednoty a solidarity naprieč celým sektorom. "A to, pri všetkých negatívnych javoch, považujeme za obrovské pozitívum," skonštatovala.

Slovenské zdravotníctvo je podľa ZAP rok od roka v horšom stave. "Dlhoročná neaktivita a nezáujem zo strany kompetentných si vyberá svoju daň. Chronicky podfinancovaný sektor z roka na rok zápasí s väčším nedostatkom. Nedostatkom personálu, financií alebo aj samotného záujmu o hľadanie efektívnych a predovšetkým systémových riešení," uviedla Orosová.

Kritizuje minuloročný skrátený rozpočet. "Okrem iného sa postaral o náročné obdobie poznačené neistotou, a to ako pre samotných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, tak pre pacientov," podotkla. Za výzvu ZAP považuje aj energetickú krízu. "Už v minulom roku dopomohla k zatvoreniu viacerých ambulancií bez náhrady. Musíme tiež konštatovať, že ak sa pri jej riešení nepohneme z miesta, bude tento trend pokračovať aj v tomto roku," priblížila výkonná riaditeľka zväzu Naďa Trenčanská Bedušová.

Štefan Harabin zrušil citlivé vnímanie prezidentky! (VIDEO)
„Polícia by lepšie urobila, keby stovky policajtov, ktorí majú za úlohu šmírovať na internete, kto má aký „nenávistný prejav“, radšej presunula k osadám, aby sa predišlo podobným tragédiám, akou bola vražda sestričky Eriky z Michaloviec“ vyjadril... Čítať ďalej
07 | 01 | 2023 | Ivan Mihale

Nesystémové opatrenia a neefektívne vynakladanie verejných zdrojov

Minulý rok bol podľa ZAP plný nesystémových opatrení a neefektívneho vynakladania verejných zdrojov bez predchádzajúcej diskusie, čoho výsledkom je zlé nastavenie sektora, a predovšetkým jeho ambulantnej časti. "Univerzálnymi slovami, ktoré by vyjadrovali naše hodnotenie jednotlivých krokov vlády, sú asi sklamanie a bezmocnosť," uviedla Orosová.

ZAP na druhej strane uznalo snahu a aktivitu Ministerstva zdravotníctva SR aj samotného ministra Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO). "Zdravotníkom trpezlivo načúval a v rámci svojich možností sa snažil nájsť aj vhodné riešenia," skonštatovala Orosová.

Tento rok podľa nej zdravotníctvo čakajú rovnaké výzvy ako v minulom, a to boj o navýšenie rozpočtu a stabilizáciu sektora, zastavenie odlevu zdravotníckeho personálu a predovšetkým "ľúty boj o každé euro na jeho záchranu". ZAP považuje za dôležité aj zmenu celkového nastavenia a pochopenie vážnosti situácie.

"Je nevyhnutné, aby si nielen kompetentní na čele s vládou, ale i celá spoločnosť opäť nastavila správne priority. Pretože bez zdravých občanov nebude pre koho stavať cesty, rozvíjať vzdelávanie, kultúru a všetko ostatné, čo tvorí našu spoločnosť. Naši lekári za toto všetko a predovšetkým za zdravie a životy svojich pacientov bojujú vo svojich ambulanciách každý deň," dodala Orosová.

Vezme si prezidentka na zodpovednosť staronový CHAOS a ZMÄTOK?
Prezidentka Zuzana Čaputová by teoreticky mohla nechať dovládnuť aktuálny dočasný kabinet Eduarda Hegera (OĽANO) až do riadnych volieb, alebo vymenovať novú vládu v starom zložení na základe argumentácie, že už získala väčšinovú podporu v... Čítať ďalej
07 | 01 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme