Putin je ochotný rokovať IBA AK...
05 | 01 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Ruský prezident Vladimir Putin je otvorený serióznemu dialógu s Kyjevom, ak Ukrajina uzná okupáciu území Ruskom. Šéf Kremľa to uviedol vo štvrtkovom telefonickom rozhovore s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

"Putin znova potvrdil otvorenosť, čo sa týka seriózneho dialógu za podmienky, že kyjevskí predstavitelia splnia dobre známe a opakované požiadavky týkajúce sa uznania nových územných skutočností," uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.

AFP pripomína, že ruské sily okupujú rozsiahle oblasti východnej a južnej Ukrajiny.

Putin anektoval štyri ukrajinské oblasti – Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú – v septembri po  referendách o ich pričlenení k Rusku. 

Putin v telefonáte s Erdoganom podľa Kremľa zdôraznil aj údajne "deštruktívnu úlohu" západných štátov vo vojne na Ukrajine. Týmito slovami popísal skutočnosť, že Západ dodáva Kyjevu zbrane na obranu voči ruskej vojenskej agresií.

Putin a Erdogan diskutovali aj o "odblokovaní dodávok potravín a hnojív z Ruska" a potrebe "odstrániť všetky prekážky týkajúce sa ruského vývozu".

Erdogan vyzval vo štvrtkovom rozhovore Putina, aby na Ukrajine vyhlásil "jednostranné" prímerie, uviedla jeho kancelária. Erdogan by mal v priebehu štvrtka hovoriť aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.   

Ukrajina: Za útok v Makijivke nemôžu mobily! To naši ŠIKOVNÍ VOJACI
Ukrajinská armáda odmieta tvrdenia Moskvy, že za útok v Makijivke mohli mobily! Používanie mobilných telefónov nebolo podľa ukrajinskej armády hlavným dôvodom, pre ktorý sa jej podarilo na Nový rok lokalizovať a zaútočiť na základňu čerstvo... Čítať ďalej
05 | 01 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!