Majitelia psov pozor! ZÚRIVÁ NEBEZPEČNÁ CHOROBA V OKOLÍ ŽILINY, VAKCÍNA NEEXISTUJE!
29 | 12 | 2022 I Gabriela Fedičová

O potvrdenom prípade Aujeszkyho choroby informoval na sociálnej sieti MVDr. Šutiak. Bola sobota a do nemocnice bol prevezený psík s typickými príznakmi tejto choroby, ktorá sa označuje aj ako tzv. pseudobesnota. Kde sa psík nakazil a aké mal príznaky? Je choroba nebezpečná aj pre človeka?

V sobotu k nám do nemocnice prišiel pacient s neurologickými príznakmi: nadmerná agresivita, hryzenie do predmetov, výrazné slinenie a svrbenie. Z dôvodu podozrenia na aujeszkyho chorobu bola majiteľovi od MVDr. Šutiaka dôrazne doporučená izolácia psa v boxe na najbližších 24 hodín s následnou telefonickou konzultáciou stavu. Psík do niekoľkých hodín uhynul. Následne SPVU vo Zvolene na základe odobratia vzorky zo psa potvrdila aujezskyho chorobu," informovala na sociálnej sieti Veterinárna nemocnica Anima Vets.

O čo ide?

"Aujeszkyho choroba (tzv. pseudobesnota) je vírusové ochorenie, ktoré postihuje hospodárske a voľne žijúce zvieratá. Primárnym hostiteľom vírusu a zároveň rezervoárom je prasa. Najviac ohrozenými domácimi zvieratami sú poľovné psy, pretože vírus sa okrem priameho kontaktu s diviakom prenáša aj jeho slinami, trusom, krvou a mäsom. Ochorenie nie je liečiteľné a vždy končí úhynom alebo eutanáziou psa," vysvetlili na sociálnej sieti.

Z preventívneho hľadiska odporúčali zamedziť kontaktu psa s diviakmi a ich telesnými výlučkami. Taktiež odporúčali neskrmovať surové diviačie mäso a dodali, že aj v premrazenom mäse je vírus stále aktívny.

Psík sa pravdepobne nakazil v lokalite Dohňany a okolie.

NATO pod vedením USA má v úmysle zakročiť proti Belehradu podporou Kosova
Balkán sa tradične považuje za „sud s prachom Európy“, zatiaľ čo Kosovo je časovanou bombou, ktorú nastražili USA, aby rozdúchavala oheň, keď to bolo potrebné pre vlastné geopolitické účely. Názor čínskeho denníka Global Times, prinášame v plnom... Čítať ďalej
29 | 12 | 2022 | Ivan Mihale

K prípadu sa vyjadrila aj Poľovnícka komora

 „K najpravdepodobnejšej možnej infekcii psov od diviakov môže dôjsť v období, keď sa najčastejšie používajú na spoločné poľovačky. Každoročne sa to aj stáva, len škoda, že psy uhynuté za príznakov tohto ochorenia sa zriedka dostávajú na laboratórne vyšetrenie, preto laboratórne potvrdených prípadov je menej. Pretože klinické príznaky ochorenia sú však typické a manifestné, určiť diagnózu je pomerne ľahké. Pri správnom stanovení diagnózy pomáhajú aj anamnestické údaje, kde sa vždy uvádza kontakt s diviakom alebo konzumácia surového diviačieho príp. bravčového mäsa,“ uviedli.

„Prvým klinickým prejavom je nápadne časté olizovanie, čo prechádza do pocitu svrbenia, ktorého intenzita sa stupňuje. Svrbenie u psov sa lokalizuje zvyčajne na hlavu a na okolie papule. Škriabanie je také intenzívne, že na miestach svrbenia sa vytvárajú otvorené rany. Nastupuje obrna jazykového a hltanového svalstva, neskôr zášklby svalstva na hlave a krku. Zvieratá hynú do 12 hodín od prejavenia sa klinických príznakov, výnimočne do dvoch dní,“ dodali.

„Preto najmä v čase vylučovania vírusu diviakmi, čo je obdobie spoločných poľovačiek, je dôležité neškodne odstraňovať vývrhy z diviakov, nenechávať pobiehať psy na výradisku a zabrániť ich kontaktu s ulovenými diviakmi. V tomto období nie je vhodné používať na výcvik psov ratice a kože z ulovených diviakov, prípadne zakladať stopy pofarbené krvou z takýchto zvierat. Zabránenie olizovania krvi, telových otvorov a požierania vývrhov by malo byť samozrejmosťou. A aby spoločné poľovačky na diviaky bez psíkov sa nakoniec nestali skutočnosťou, neostáva nám dúfať, že už v blízkej budúcnosti bude k dispozícii aj účinná očkovacia látka,“ skonštatovali.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť ZDIEĽANÍM našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na ZDIEĽAŤ. ĎAKUJEME!