USA nemôžu akceptovať SILNÚ Európu! Spamätáme sa KONEČNE?
16 | 12 | 2022 I Diana Zaťková
Svet vstúpil do novej fázy veľmocenskej súťaže a prechádza hlbokou transformáciou. Európska únia ako dôležitá súčasť medzinárodného spoločenstva dlhodobo presadzuje vlastnú strategickú a nezávislú zahraničnú politiku. Rusko-ukrajinský konflikt však prinútil EÚ posunúť sa smerom k USA, čo mnohých viedlo k presvedčeniu, že transatlantická spolupráca vstúpila do novej fázy. Tento záver je však pochybný, konštatuje pre Global Times  riaditeľ Centra britských štúdií na Šanghajskej univerzite medzinárodných štúdií Gao Jian.

Či už ide o EÚ alebo Rusko, ukrajinský konflikt je nákladný pre všetky strany. Ale sú USA, najväčší podnecovateľ, i najväčším víťazom? Konflikt prekonal odhady a spôsobil aj odpor proti vlastným záujmom Ameriky. Tento konflikt napríklad priamo viedol k celosvetovej energetickej a potravinovej kríze, zatiaľ čo inflácia vo vyspelých krajinách prudko vzrástla. Tento konflikt sa stal dôležitým faktorom, ktorý prispieva k vysokej inflácii v USA. 
Obetovanie Európy
Ako konflikt eskaluje, EÚ, ktorá zaň priamo platí účet, si uvedomila svoje straty. Rozdiely medzi strategickými požiadavkami a základnými záujmami USA a Európy sú čoraz výraznejšie, čo je obrovskou prekážkou ambícií USA vybudovať širšiu protičínsku alianciu.

Potenciálne konflikty medzi USA a Európou napokon vyplávali na povrch so zavedením zákona o znižovaní inflácie. Cieľom zákona je zvýšiť konkurencieschopnosť výrobného priemyslu USA na medzinárodných trhoch prostredníctvom prekážok obchodu a investícií, vládnych dotácií a lokalizácie. Zákon je široko vnímaný v európskej podnikateľskej komunite ako zásadná rana pre veľkú časť európskeho výrobného sektora a morálna urážka EÚ, ktorá je už uprostred vojnovej krízy a hospodárskej stagnácie. Hoci americký prezident Joe Biden prijal svojho francúzskeho kolegu Emmanuela Macrona na vysokej úrovni, USA vnímajú obetovanie Európy ako svoj základný záujem.

V skutočnosti v kontexte globalizácie ovládanej kapitálovými princípmi nie je transatlantický vzťah medzi USA a Európou vôbec ničím zvláštny a je v podstate vzťahom holých záujmov. Historicky boli prvé kapitalistické krajiny Európy hlavnými krídlami západného tábora vo svete ovládanom USA po druhej svetovej vojne. 
 

Rozpad Sovietskeho zväzu rozpútal veľký zmysel pre európsku autonómiu. V Európe v období po studenej vojne však USA naplno využili svoj strategický vplyv formovaný od druhej svetovej vojny, obratne využívali vnútorné rozpory v Európe, neustále podnecovali etnický antagonizmus a rasovú nenávisť a presadzovali svoju dominanciu nad európskymi bezpečnosť. Na svetovej politickej mape USA je EÚ iba nasledovníkom hegemónneho systému USA.

Pápež František: Na Vianoce posielajte úspory na Ukrajinu
Pápež František vyzýva kresťanov, aby tento rok na Vianoce míňali menej a úspory posielali obyvateľom Ukrajiny, informuje portál Breitbart. "Na Ukrajine je toľko utrpenia, toľko, toľko!" Pápež to povedal zástupom zhromaždeným vo Vatikáne na svojej... Čítať ďalej
15 | 12 | 2022 | Diana Zaťková

USA nemôžu akceptovať silnú Európu

Problém je v tom, že v oblasti hospodárskej a obchodnej spolupráce medzi USA a EÚ sa USA snažia vnútiť EÚ svoje vlastné priemyselné normy a obchodné pravidlá, čím nútia Európu podriadiť sa požiadavkám globálnej ekonomickej hegemónie USA za cenu vzdať sa svojich základných ekonomických záujmov. 

V oblasti high-tech a rozvíjajúcich sa odvetví orientovaných na budúcnosť USA dokonca využívajú „nekonvenčné prostriedky“ na potlačenie bežného rozvoja príslušných priemyselných odvetví v Európe. Zhrnutím hospodárskeho a obchodného vývoja medzi USA a Európou za posledné dva roky nie je ťažké vidieť, že Bidenova administratíva, hoci verbálne nezdôrazňuje „americké záujmy v prvom rade“, spôsobila najzásadnejšie škody európskemu hospodárskemu rozvoju,  bezpečnosti a geopolitickej oblasti.

Treba poznamenať, že konflikt medzi USA a Európou z hľadiska základného strategického myslenia hlboko odráža základné rozdiely medzi námornou civilizáciou ovládanou anglosaskou kultúrou a kontinentálnou civilizáciou ovládanou Nemeckom a Francúzskom. USA nemôžu akceptovať silnú Európu so zmyslom pre strategickú autonómiu, ani to, že EÚ buduje priateľské a prepojené vzťahy so susednými mocnosťami bežným spôsobom geopolitiky. 

Inými slovami, záujmy Washingtonu sú založené na strate vlastných záujmov Európy. Môže takáto situácia vydržať v ére dramatických globálnych otrasov?

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Potrebujeme vašu podporu, ktorú nám môžete prejaviť zdieľaním našich článkov. Myslite na to a po prečítaní článku kliknite na zdieľať. ĎAKUJEME!