SaS ako odborníci na rozbíjanie vlád. Vyhlásenia politikov vás pobavia
08 | 12 | 2022 I Ivan Mihale

Keď strana SaS po lete odchádzala z koalície, sľubovala, že nikdy túto vládu nepovalí. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO) počas vystúpenia v pléne Národnej rady (NR) SR k návrhu na odvolanie jeho vlády, ktoré iniciovala SaS. Žiada ich, aby sa vrátili "z kratšej cesty späť", pretože ich hlasy rozhodnú. Prečítajte si vyjadrenia Borisa Kollára (Sme rodina), Petra Pellegriniho (Hlas- SD), Jany Bittó Cigánikovej (SaS), Juraja Šeligu (Za ľudí).

"Keď ste odchádzali z našej vlády, hoci sme vás žiadali neodísť, odchádzali ste s tým, že budete konštruktívna opozícia, a taktiež ste povedali, že nikdy našu vládu nepovalíte. Preto ma veľmi prekvapilo, keď ste minulý týždeň nielenže povedali, že budete hlasovať za nejaký pád vlády, ale že ste ho iniciovali," prihovoril sa poslancom SaS Heger.

Kollár si nedával servítku pred ústa

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) označil SaS za farizejov, pokrytcov a "naslovovzatých odborníkov" na rozbíjanie vlád. Urobil tak počas diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde, ktorý predložila práve SaS. Kollár odmietol ich dôvody na pád vlády, najmä to, že kabinet nedokáže pomôcť nízkopríjmovým skupinám obyvateľov. Dodal, že každého poslanca v NR SR považuje za legitímne zvoleného občanmi a dokáže rokovať so všetkými.

"Kto vo vláde bojoval za zrušenie 13. dôchodkov? No vy, SaS. Kto neustále bojoval na vláde a koaličnej rade, aby sa zrušili vlaky zadarmo pre dôchodcov a študentov? Kto bojoval za zrušenie obedov zadarmo? Vy, SaS. A teraz nám vyčítate, že sme málo pomáhali?" uviedol. Podotkol tiež, že liberáli vláde vyčítali aj prorodinný balíček. Vyhlásil, že ho schválili aj s poslancami z mimoparlamentnej strany Život a že sa za to nehanbí. "Ale strana SaS nemá hanbu nám to vyčítať a s nimi povaliť vládu, čo ste to za farizeji," kričal na poslancov z SaS. Vyčítal im, že vládu kritizujú za hlasovania s "fašistami", no teraz ich hlasy potrebujú. "Počítate s každým jedným hlasom ĽSNS, s každým jedným hlasom Republiky," uviedol. Lídrovi SaS Richardovi Sulíkovi povedal, aby sa pozrel do zrkadla a obvinil ho z tajných rokovaní s Marianom Kotlebom (ĽSNS).

Začala sa mimoriadna schôdza k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde
V pléne Národnej rady (NR) SR sa vo štvrtok popoludní začala mimoriadna schôdza k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Rokovanie iniciovala opozičná SaS, pod návrh na zvolanie schôdze dodali podpisy aj nezaradení poslanci okolo Petra... Čítať ďalej
08 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Podotkol tiež, že ak by v akejkoľvek krajine potrebovali povaliť vládu, napríklad v Rusku, Číne či Severnej Kórei, môžu si na to pozvať SaS. "Nášho majstra Richarda Sulíka a stranu SaS ako stranu osvedčených rozbíjačov vlád. Ste strana na toto naslovovzatých odborníkov. Kde prídete, do ktorejkoľvek vlády, tú dokážete do jedného, dvoch rokov povaliť," vyhlásil.

Poukázal aj na argument SaS, že vláda rezignovala na boj s korupciou a mafiánskym štátom. Pripomenul, že návrh na zvolanie schôdze podpísali aj poslanci z mimoparlamentného Hlasu-SD. Spýtal sa ich preto, či závidia obvinenie svojmu straníckemu kolegovi Petrovi Žigovi a či by teda mali byť obvinení aj ďalší z nich.

Cigániková reagovala

Jana Bittó Cigániková (SaS) podotkla, že nielen poslanec Žiga čelí obvineniu, ale aj Monika Kavecká (OĽANO), Martin Borguľa či Patrick Linhart (obaja Sme rodina). Zároveň podčiarkla, že SaS nepočíta so žiadnym hlasom nezaradených poslancov a ráta s tým, že sa každý vyfarbí, či podporuje "tento bordel". Zároveň obvinila Kollára, že sa stretáva s exšéfom Penty Jaroslavom Haščákom v Borguľovom hoteli.

Problém nie je vojna alebo vysoká inflácia, ale táto vláda, tvrdí Pellegrini

Nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD podporia odvolanie vlády. Vyhlásil to vo štvrtok na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR líder strany Peter Pellegrini. Zároveň odmietol "strašenie" tým, čo nastane po prípadnom páde vlády.

Pellegrini podotkol, že ak poslanci nie sú spokojní s touto vládou, budú hlasovať za jej odvolanie. "Buď sú za zachovanie tejto vlády, alebo sú za pád tejto vlády a skončenie tohto marazmu a trápenia sa. Bez ohľadu na to, aké scenáre nás potom môžu alebo nemôžu čakať," zdôraznil.

"Strašenie" poslancov tým, čo nastane po odvolaní vlády, je podľa neho smiešne, pretože všetko bude mať v rukách parlament. Jediným riešením pre Hlas-SD po páde vlády sú predčasné voľby.

Podotkol, že najväčším problémom Slovenska momentálne nie je pandémia, energie, inflácia či vojna na Ukrajine, ale súčasná vláda. Tvrdí, že táto vláda nie je na prospech Slovenska a musí skončiť. Vláda podľa Pellegriniho nikdy nebola tak blízko svojho odvolania. Vyzval všetkých poslancov, aby sa zúčastnili na hlasovaní o vyslovení nedôvery vláde. Skonštatoval, že aj svojou neprítomnosťou jej môžu pomôcť.

"Chemik" Gyimesi

György Gyimesi (OĽANO) označil Sulíka za politického diletanta a amatéra. "Richard Sulík je profesionálny deformátor všetkého, čoho sa dotkne. Je to kyselina sulíková, ktorá rozloží všetko, na čo položí svoju ruku," povedal s tým, že to robí primitívnym spôsobom, klamstvami a prevracaním kabátov.

Ozval sa aj Šeliga z ministrany Za ľudí

Strana SaS pri návrhu na vyslovenie nedôvery vláde nepredstavila plán B. Scenáre o novej koalícii 76 poslancov či úradnícka vláda sú utópiou. Jediný scenár po páde vlády by boli predčasné voľby. Vyhlásil to poslanec Za ľudí Juraj Šeliga počas diskusie v parlamente o návrhu na odvolanie vlády.

"Vy hovoríte, povalíme vládu a potom sa niečo stane," odkázal Šeliga poslancom SaS s tým, že ľuďom hovoria o nejakej novej väčšine v parlamente. Pýta sa, s kým chcú väčšinu vytvoriť, keď viacerých nedokážu vystáť. Tvrdí, že podsúvajú scenár o úradníckej vláde. "Konštrukty, ktoré tu vytvárate, sú utópia. Dnes hráme o to, či budú predčasné voľby. Žiadny iný scenár nie je na stole," dodal.
Šeliga nerozumie "kamikadze" štýlu SaS, keď je ochotná riskovať predčasné voľby. "Nemáte rozrokovanú širokú koalíciu, ktorá ide zobrať Slovensko do svojich rúk," dodal. Nepopiera, že koalícia má problémy, no pripomenul strane SaS, že sľubovala byť konštruktívnou opozíciou.

 Šéf SaS Richard Sulík reagoval, že premiér nekoná, keď konať má. Pripomenul, že pád vlády Smer-SD k moci nevráti, ale predčasné voľby môžu, preto ponúkajú aj iné scenáre. Branislav Gröhling (SaS) povedal, že štát sa pod Hegerovými rukami rozpadá. Jana Bittó Cigániková (SaS) pripomenula, že prosili Hegera, aby si urobil v OĽANO poriadky, aby vedeli fungovať.

Lipšic obviňuje, SIS obvinenia odmieta!
Slovenská informačná služba rok a pol pracuje na zbrzdení trestných stíhaní vedúcich do najvyšších poschodí politiky a podnikateľského prostredia. Vyhlásil to špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie o správe... Čítať ďalej
07 | 12 | 2022 | Ivan Mihale/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik