Dekan Právnickej fakulty UK Burda: Ak chceme potrestať Fica, mali by sme aj ostatných!
03 | 12 | 2022 I Emanuel Orban

Už aj samotní právni experti sa ozývajú ! Obvinenia voči bývalému premiérovi Robertovi Ficovi a exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (obaja Smer-SD) bol jednoducho vykonštruované aj podľa dekana Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a významného odborníka na trestné právo Eduarda Burdu.

Burda tvrdí, že o žiadnej zločineckej skupine nemožno hovoriť. Podľa experta na právo, Eduarda Burdu, generálny prokurátor Maroš Žilinka postupoval zákonne.  

Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila obvinenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica a ďalšej trojice osôb z kauzy Súmrak. Dôvodom sú zistené porušenia ustanovení Trestného poriadku. V utorok o tom informoval generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

O návrhoch obvinených rozhodoval prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera v mene generálneho prokurátora. Žilinka priblížil, že prvý námestník zrušil obvinenia štvorice obvinených, tiež uznesenie o začatí trestného stíhania pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v apríli v rámci kauzy Súmrak obvinil expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD) zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade pôvodne obvinili aj nitrianskeho podnikateľa Norberta B. a policajného exprezidenta Tibora G.

MIMORIADNE! Generálna prokuratúra zrušila obvinenie R. Fica a ďalších z kauzy Súmrak
Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila obvinenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica a ďalšej trojice osôb z kauzy Súmrak. Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila obvinenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica a ďalšej trojice osôb z kauzy Súmrak. Dôvodom sú zistené... Čítať ďalej
29 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Dekan Eduard Burda sa absolútne stotožňuje s vyjadreniami pána námestníka GP Jozefa Kanderu.

"Samotné obvinenie z podporovania zločineckej skupiny voči dotyčným smerákom nespĺňalo ani v najmenšej miere znaky trestného činu. Možné je hovoriť jedine o prečine vyzradenia bankového tajomstva," uvádza Burda pre Pravdu. 

Odborník na trestné právo Burda by na paragrafe Trestného poriadku 363 nič nemenil

Dôvod je logický.

"NAKA a Úrad špeciálnej prokuratúry robia skutočne nadprácu v neprospech obvineného," tvrdí Burda.

Dekan Právnickej fakulty konštatuje na margo danej situácie zaujímavú vec:

„Preto to, čo teraz poviem, sa bude vzťahovať naozaj len na toto konkrétne uznesenie o vznesení obvinenia a na tento prípad. Osobne si takto príšerne naformulované obvinenie a takto zle procesne zvládnutý prípad viem vysvetliť iba jednou z troch možností. Po prvé hrubou neprofesionalitou. Po druhé zlým úmyslom. Po tretie, že to písal človek na základe zadania, že to musí nejako urobiť, ale sám o tom nebol vnútorne presvedčený, a preto to nejako zosmolil, len aby voľajako bolo. Ale snáď sa mýlim.

Trestný skutok musí byť podľa Burdu jasne naformulovaný a nemôžeme sa opierať len o nejaké dohady.

Prečinu vyzradenia bankového, obchodného tajomstva sa bežne dopúšťali v minulosti podľa Burdu aj iní politici.

Burda si myslí, že ak chceme v danej záležitosti potrestať Fica, musíme k nemu prirátať aj ostatných.

„Takže ak naozaj platí jeden meter na všetkých a ak za tento čin naozaj chceme vidieť Roberta Fica vo väzení, potom na základe všetkých tých informácií, ktoré boli v posledných cca siedmich, ôsmich rokoch medializované, si k nemu do väzenia rovno môže prisadnúť polovica vrcholových politikov z celého politického spektra a určitá časť novinárov,“ konštatuje Burda.

Tažká PORÁŽKA LIBERÁLOV! „Neplač Daniel! Neplač Zuzana!"
Generálny prokurátor Maroš Žilinka paragrafom 363 zastavil stíhanie Fica, Kaliňáka a spol. Zrušil aj celé vyšetrovanie, a tak bývalý trojnásobný premiér Robert Fico a bývalý minister vnútra Robert Kaliňak sú očistení. Liberáli z celého Slovenska... Čítať ďalej
30 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Ako konkrétne vyzerá zločinecká skupina ?

Dekan Právnickej fakulty UK bližšie zasväcuje do situácie:

„V trestnom zákone máme definíciu tzv. organizovanej skupiny a tzv. zločineckej skupiny. V oboch prípadoch ide o spoluprácu aspoň troch osôb pri páchaní trestného činu, pričom práve vďaka tejto spolupráci sa trestný čin stáva nebezpečnejším. Pritom pojem organizovaná skupina je pojem širší, zločinecká skupina pojem užší, teda každá zločinecká skupina je zároveň aj organizovanou skupinou, ale nie naopak. Ak niekto spácha trestný čin v organizovanej skupine, zvyšuje sa mu trestná sadzba, ak niekto spácha trestný čin v zločineckej skupine, trestná sadzba sa mu zvyšuje ešte viac.“

Mnohé úrady pola neho v podstate ani jednoducho netušia, ako vyzerá zločinecká skupina v praxi.

Burda tvrdí, že popis zločineckej skupiny v tomto prípade nespĺňal ani základné kvalifikačné parametre. A do budúcnosti ponúka expert nasledovnú vec, ktorá by jednoducho vyriešila túto situáciu: „Najvhodnejšie riešenie do budúcnosti by bolo zjednotiť pojmy organizovaná skupina a zločinecká skupina do jedného pojmu, ktorý by bol z hľadiska trestnosti na úrovni zločineckej skupiny, ale bol by prehľadnejší. Tiež by som odporúčal postaviť príslušnosť špeciálnej prokuratúry radšej na iných, jasnejšie vymedzených kritériách (aj v dnešnej právnej úprave také existujú), než na tom, či si pri vyšetrovaní nejakého činu vie odôvodniť štruktúrovanosť skupiny alebo nie.“

Všetko musí byť pola neho ošetrené aj po právnej stránke.

Najväčším problémom v súvislosti so zločineckou skupinou je pola neho jej samotné dokazovanie.

Z materiálneho hľadiska podľa Burdu pri vražde je najspoľahlivejším dôkazom jej kvalitná nahrávka, pri ktorej vrah zblízka namieri obeti doprostred čela pištoľ a vystrelí. "O štruktúrovanej skupine možno hovoriť až vtedy, ak na tejto vražde vedome participovali ostatní členovia," tvrdí Burda. Hlavnou prioritou trestnej politiky štátu je podľa experta na právo samotný boj proti legalizácii výnosov z trestnej činnosti, pri ktorých sa získava materiálny zisk.

"Dokonca ani toto nemusí vždy zákonne spĺňať definíciu zločineckej skupiny," upozorňuje Burda.

Maroš Žilinka JASNE A OSTRO ODBORNÍKOM Trestného poriadku!
Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa vyjadril k verejne a mediálne prezentovaným tvrdeniam o tom, že sa aplikáciou § 363 a nasl. Trestného poriadku stavia do pozície sudcu, zasahuje do nezávislosti súdu, ohrozuje právny štát či znižuje dôveru v... Čítať ďalej
01 | 12 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik