Erik Kaliňák: Spravodlivosť zvíťazila a médiá smútia
30 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová

Rozhodnutie GP dáva podľa Igora Melichera, mladého sociálneho demokrata Slovensku nádej, že aj počas režimu Matoviča a Lipšica spravodlivosť stále žije. Erik Kaliňák je presvedčený, že spravodlivosť zvíťazila a médiá smútia.

Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila obvinenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica a ďalšej trojice osôb z kauzy Súmrak o 30 minút po tom, ako sa prezidentka Čaputová obula v Správe o stave republiky do opozície, konkrétne do strany SMER - SD.

Dôvodom zrušenia obvinenia boli zistené porušenia ustanovení Trestného poriadku. 

O návrhoch obvinených rozhodoval prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera v mene generálneho prokurátora.

O zrušení obvinenia informoval samotný GP SR Maroš Žilinka, ktorý tiež uviedol, že prvý námestník zrušil obvinenia štvorice obvinených a uznesenie o začatí trestného stíhania pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

V kauze Súmrak boli obvinení expremiér Robert Fico a bývalý ministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Okrem nich boli obvinení aj policajný exprezident Tibor Gašpar a nitriansky podnikateľ Norberta Bödör.

MIMORIADNE! Generálna prokuratúra zrušila obvinenie R. Fica a ďalších z kauzy Súmrak
Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila obvinenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica a ďalšej trojice osôb z kauzy Súmrak. Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila obvinenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica a ďalšej trojice osôb z kauzy Súmrak. Dôvodom sú zistené... Čítať ďalej
29 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Na mieste je otázka, kto sa ospravedlní Robertovi Kaliňákovi, Tiborovi Gašparovi, Norbertovi Bödörovi alebo Robertovi Ficovi, reagovala strana SMER - SD v reakcii na na vystúpenie prezidentky Čaputovej k Správe o stave republiky, ktorá sa obula aj do opozície, konkrétne do strany SMER - SD.

„Ja som nezažil, že prezidentka prenáša zodpovednosť v štáte na opozíciu, predovšetkým na SMER – slovenskú sociálnu demokraciu. Ona v podstate obvinila SMER, že my sme tí, ktorí prejavujeme nespokojnosť v spoločnosti. Čo je ešte horšie, ona zaútočila na SMER kvôli tomu, že my vraj poukazujeme na nejaké postupy vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov a že to vraj spôsobuje v spoločnosti rozklad právneho štátu. Pani prezidentka dobré ráno, videli ste tlačovú konferenciu generálneho prokurátora? Čo hovoríme už od mája tohto roku? Že je tu jasná úloha pre skupinu vyšetrovateľov, prokurátorov ÚŠP a niektorých sudcov zlikvidovať opozíciu. Veď nás chceli pozatvárať na 12 rokov väzenia,“ prízvukoval R. Fico.

w.hlavnydennik.sk/2022/11/29/r-fico-prezidentka-vo-svojej-sprave-obhajovala-kriminalnikov-z-naka-specialnej-prokuratury-a-chvalila-vojnoveho-stvaca-nada

Rozhodnutie GP dáva aj podľa Igora Melichera, mladého sociálneho demokrata Slovensku nádej, že aj počas režimu Matoviča a Lipšica spravodlivosť stále žije.

Podľa Melichera je úplne absurdné, aby boli politici v rámci politickej súťaže obvinení zo založenia zločineckej skupiny so sadzbou 12 rokov len preto, že verejne hovorili o tom, ako iní mocní politici okrádali štát na daniach, čo sa nakoniec aj potvrdilo.

"Za to sa v normálnych štátoch dávajú medaily, nie navrhuje trest," myslí si mladý sociálny demokrat.

"V danom obvinení chýbali podľa námestníka Generálnej prokuratúry dokonca aj úplne základné skutočnosti, ako miesto, čas a vykonávajúce osoby, ktoré by vôbec mohli takúto skupinu zakladať. Celý prípad bol neudržateľný z procesného a hmotnoprávneho hľadiska. Dané obvinenie nezodpovedá zločineckej skupine, keďže neobsahuje také konkrétne zavinenie osôb, ktorým mali naplniť znaky trestného činu. Obvinenie bolo znesene pre skutok, ktorý dokonca ani nie je trestným činom (!) Trestný zákon definuje organizovanú a zločineckú skupinu inak, ako to z čoho boli obvinení Fico s Kaliňákom," vysvetľuje Melicher na sociálnej sieti.

Navyše odôvodnenie vyšetrovateľa, že zločinecká skupina fungovala tak, že si na dôležité miesta v štáte a vo vláde dosadzovala lojálnych ľudí a mala za cieľ v ďalších voľbách opäť získať moc podľa neho znamená, že všetky politické vládne strany v demokratických štátoch na celom svete sú zločinecké organizácie, pretože hlavným cieľom strán v politike je získať podiel na moci - rovnako ako v podnikaní dosahovať zisk.

"Celý prípad Súmrak bol podľa všetkého založený iba preto, aby mohol Matovič realizovať svoje protizákonné predvolebné sľuby a to z pozície politickej moci uväzniť svojich politických konkurentov a vyčistiť si tak pole," zdôrazňuje Melicher.

"Ak dnes navyše niektorí politici vládnej koalície hovoria o disciplinárnom stíhaní Generálneho prokurátora za jeho rozhodnutie a neustálej potrebe za každú cenu zatvoriť Fica s Kaliňákom, len kvôli osobnej nenávisti voči nim, tak sa podľa mňa dopúšťajú pokusu o zneužívanie právomoci verejného činiteľa a snažia sa z pozície politickej moci zasahovať do nezávislosti justície," konštatuje v závere príspevku na sociálnej sieti Igor Melicher.

Šutaj Eštok RADIKÁLNE: Nedáme sa CITOVO VYDIERAŤ vládnou koalíciou
Parlamentné hlasovania o štátnom rozpočte alebo o možnosti skrátenia volebného obdobia rozdelia poslancov na skutočne opozičných a na tých, ktorí napokon pomôžu vláde. V TASR TV to povedal nezávislý poslanec Matúš Šutaj Eštok, pôsobiaci v... Čítať ďalej
30 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Spravodlivosť zvíťazila a médiá smútia, myslí si Erik Kaliňák, podpredseda strany SMER - SD

Generálny prokurátor M. Žilinka rozhodol podľa neho presne tak, ako to žiada zákon a právo.

"R. Ficovi a R. Kaliňákovi zrušil všetky obvinenia, na ktorých si Matovičovci tak zakladali. Jasne povedal, že obvinenia zo založenia zločineckej skupiny boli viac než NEZROZUMITEĽNÉ, NEPODLOŽENÉ A NADKVALIFIKOVANÉ!" Uvádza na sociálnej sieti Erik Kaliňák.

Lipšic a Čurillovci na NAKE dostali podľa neho vysvedčenie, že ich spôsob vyšetrovania je SPOLITIZOVANÝ, ZAUJATÝ a hlavne NEZÁKONNÝ.

Kaliňák je presvedčený, že v každom právnom štáte by Lipšic a jeho kumpáni po takomto rozhodnutí mali okamžite odstúpiť a médiá by mali po ich konci hlasne volať. Sme však na Slovensku a Lipšic má mediálne krytie, takže namiesto vyvodenia osobnej zodpovednosti nás čaká jeho ďalšie turné naprieč provládnymi médiami.

"Kým bude Lipšic Špeciálny prokurátor, Slovensko nebude právny štát!" Konštatuje v závere príspevku na sociálnej sieti.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik