Opäť premrhala šancu! Reakcie politikov na správu o stave republiky
29 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová

Prezidentka Zuzana Čaputová opäť premrhala šancu jasne poukázať na vinníkov krízy a neschopnosť vládnucej koalície. Mimoparlamentná SNS to uviedla v reakcii na správu o stave republiky, s ktorou v utorok vystúpila hlava štátu pred Národnou radou SR. Reagovali aj iní, Robert Fico, Boris Kollár, PS, Aliancia, SNS.

Prezidentka Zuzana Čaputová predniesla v utorok v Národnej rade SR svoju správu o stave republiky. Upozornila v nej aj na hrozbu, že politická kríza prerastie do vážnej krízy demokracie. V takom prípade bude podľa nej lepšie umožniť občanom nanovo si vybrať svojich volených zástupcov. 

Zuzana Čaputová mala prejav! O zmätku, aj o najrizikovejších časoch
Prezidentka Zuzana Čaputová predniesla v utorok v Národnej rade SR svoju správu o stave republiky. Upozornila v nej aj na hrozbu, že politická kríza prerastie do vážnej krízy demokracie. V takom prípade bude podľa nej lepšie umožniť občanom nanovo... Čítať ďalej
29 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

"Zuzana Čaputová namiesto toho strčila hlavu do piesku, nepomenovala vinníkov, nepoukázala na riešenia a opäť nechala občanov Slovenskej republiky napospas vláde Eduarda Hegera (OĽANO)," uviedla strana. Vo svojom prejave podľa SNS Čaputová potvrdila, že pre túto spoločnosť nerobí a neurobila takmer nič.

Prezidentka podľa strany zabúda, že sama disponuje kompetenciami na riešenie aktuálnych kríz. "Vo svojom prejave opäť len všeobecnými frázami vyjadrovala svoje pocity," komentovali.

Strana HLAS - SD

Prezidentka Zuzana Čaputová mala byť v správe o stave republiky ráznejšia a mala nastaviť ostrejšie zrkadlo premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO). Snažila sa byť kritická, ale nebola dostatočne. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD a nezaradený poslanec Peter Pellegrini.

Očakával tvrdší tón hlavy štátu. "Mohla byť razantnejšia, mohla byť ostrejšia a garantujem, že by to ocenila väčšina občanov SR, pretože by konečne hovorila ich jazykom," poznamenal. Poslanec ocenil prezidentkinu pasáž o chudobe ľudí a nedostatočnej pomoci pre ľudí. Taktiež aj to, že naznačila konanie predčasných volieb.  

Pellegrini skonštatoval, že hlava štátu sa nevyjadruje vtedy, keď má. Zároveň sa vtedy, keď ju počuť netreba, ozve. "Pokiaľ nezosúladí tento svoj rozpor s tým, čo sa naozaj deje v spoločnosti, tak nepredpokladám, že bude extrémne bodovať u občanov svojej krajiny, pretože tí necítia, že by bola ich hovorkyňa," poznamenal poslanec. Skritizoval tiež Čaputovej postoj k zdravotníckej kríze.

Prezidentský úrad má podľa Pellegriniho v krízových situáciách prehovoriť. "Keď je parlament neschopný, keď je vláda totálne neschopná, keď máme premiéra, ktorý je slabý, už koho iného máme vyzývať, aby sa zastal tohto biedneho, ťažko skúšaného národa, ak nie prezidentku SR?" povedal.

Mimoparlamentná strana Aliancia

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v súčasnej správe o stave republiky venovala právam národnostných komunít. Menšiny by podľa nej mali mať zabezpečené podmienky pre svoj rozvoj. Poukázala na to mimoparlamentná maďarská strana Aliancia.

"Aliancia v zhode s ňou preto vyzýva vládu, aby splnila svoje predsavzatia a zabezpečila podmienky pre ďalší rozvoj národnostných komunít v oblasti jazykových práv, vzdelávania a kultúry," uviedla hovorkyňa strany Klára Magdeme.

V časoch krízy a v ekonomicky oslabenej krajine by podľa Aliancie žiadna vláda nemala zabudnúť na ľudské práva. Zodpovední politici by mali zabrániť rozšíreniu priestoru extrémistických síl.

Strana poukazuje na to, že na Slovensku nie je 78 percent občanov spokojných s fungovaním demokracie. "Je to varovný prst pre každého politika, aby krajina v súčasnom koalično-opozičnom politickom labyrinte nezablúdila," poznamenala.

Robert Fico, predseda strany SMER - SD

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico sa ohradil voči slovám prezidentky Zuzany Čaputovej smerom k opozícii. V utorkovej správe o stave republiky podľa neho ukázala, že stojí na strane koalície. Uviedol to na tlačovej konferencii.

"Priamo zaútočila na stranu Smer-SD tým, keď komentovala naše úsilie poukazovať na hrubé porušovanie princípov právneho štátu zo strany skupiny politicky angažovaných vyšetrovateľov, prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry a niektorých sudcov na Špecializovanom trestnom súde," vyhlásil Fico. V tejto súvislosti poukázal na zrušenie obvinení v kauze Súmrak zo strany generálnej prokuratúry, čo podľa neho dokazuje, že Smer má pravdu.

Čaputová podľa Fica nie je schopná postaviť sa za záujmy SR. Nechce dopustiť, aby mohla byť opätovne zvolená. Tvrdí, že prezidentka prispela k rozkolu spoločnosti.

Hlas ľudu: Ako Majster M osprosteným detiskám šušne vyšparoval (fejtón)
Keď už sa vraciame do doby kovidovej, keď padajú trestné oznámenia a spisujú sa petície voči násiliu na ľuďoch, trošku si zaspomínajme. Tentoraz bez hnevu a s úsmevom. „Čaute, detiská moje fejsbukové! Čakáte na mňa? Poslušne hlásim, že so tu! ... Čítať ďalej
29 | 11 | 2022 | Mária Škultétyová

Mimoparlamentná strana PS

Správa prezidentky Zuzany Čaputovej o stave republiky bola vyvážená a primerane kritická. Dokázala oceniť oblasti, v ktorých vláda koná správne, ako napríklad v zahraničnej politike. Skonštatovalo to mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS).

Kľúčové boli podľa neho kritické pasáže jej prejavu. "Takto to ďalej ísť nemôže. Inak stratí naša demokracia aj posledné zvyšky dôvery a autority. To je zásadný a, žiaľ, veľmi trefný odkaz prezidentkinej správy," uviedol predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Tvrdí, že štýl politiky ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) zanechá "hrozivé dedičstvo". Nemožno si zvyknúť na neustále osobné útoky a šírenie neznášanlivosti ani na neprehľadné vládnutie, nefunkčný parlament, chaotický legislatívny proces, ad hoc nepremyslené záplaty na komplexné problémy," poznamenal Šimečka. Čaputová to podľa neho pomenovala "bolestivo presne". Tento štýl vládnutia sa musí čo najskôr skončiť, inak hrozí rozpad súdržnosti a odolnosti našej spoločnosti, povedal.

Nezaradený poslanec pôsobiaci v PS Tomáš Valášek poukázal v súvislosti s prezidentkinou správou na zlyhanie vlády v reforme vzdelávania či zdravotníctva. Valáška najviac zaujalo, že hlava štátu pomenovala zdroj a príčinu navádzania na násilie. "Povedala jasne politikom, že to nie je tak, že si tu môžeme 'tliachať do vetra', čo chceme," poznamenal.

Čaputovej správa podľa Valáška poukázala na spôsob, akým sa riešia krízy, čo je zbytočné vyvolávanie drámy. "Prezidentka to pomenovala jasne, že čoskoro sa kríza dôvery vo vládu zmení v krízu demokracie. Potom je to ideálna pôda pre fašistov a iných," povedal poslanec.

Boris Kollár, predseda hnutia Sme rodina

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) nesúhlasil s niektorými pasážami správy o stave republiky, ktorú v pléne parlamentu predniesla prezidentka Zuzana Čaputová. Nekonkretizoval ich však. Víta, že hlava štátu ocenila niektoré reformy vlády.

"S niektorými pasážami súhlasím, za ktoré jej chcem poďakovať, a s niektorými nesúhlasím," povedal Kollár. Nepovedal, s čím konkrétne nesúhlasí. "Nechcem to pomenovať, máme dosť problémov v krajine, nechcem aj ja rozoštvávať a robiť politiku zo správy, ktorú predniesla prezidentka," podotkol.

Za ľudí

Na chybách sa treba poučiť a k výzvam sa treba postaviť čelom. Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová v reakcii na správu prezidentky SR Zuzany Čaputovej o stave republiky.

"Prezidentka dnes hovorila o mnohých veciach, ktoré by mohli fungovať lepšie. O tom nikto nepochybuje, každý človek, ktorý sa usiluje o verejné dobro, vie, že na chybách sa treba poučiť, k výzvam sa treba postaviť čelom a vždy je priestor na zlepšenie," skonštatovala na sociálnej sieti.

Remišová v tejto súvislosti zdôraznila, že súčasná vláda čelí bezprecedentným krízam. "V tejto situácii je snom každého populistického politika sedieť v opozícii a hovoriť, čo by sa malo robiť lepšie," podotkla.

Ocenila tiež, že prezidentka v správe zdôraznila dôležitosť schválenia budúcoročného štátneho rozpočtu. "V čase celosvetovej inflácie a energetickej krízy, v čase vojny za našimi hranicami nie je dôležité, aké má kto politické tričko. Dôležití sú ľudia na Slovensku a pomoc štátu ľuďom a firmám, aby sme spoločne dokázali dobre zvládnuť ťažké časy, ktoré prežívame," doplnila.

Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga na margo prezidentkinej správy skonštatoval, že vážnosť situácie všetci vnímajú. "Som veľmi rád, že v priebehu stredy predstavíme pomoc domácnostiam," povedal. Súhlasí tiež so slovami Čaputovej, že je potrebné, aby vyšetrovania pokračovali a aby neboli orgány činné v trestnom konaní atakované.

Premiér Eduard Heger

Premiér Eduard Heger (OĽANO) ocenil, že prezidentka Zuzana Čaputová v správe o stave republiky apelovala na prijatie štátneho rozpočtu na budúci rok. Súhlasí s prezidentkou, že Slovensko čelí hybridným hrozbám, na ktorých zvládnutie nebolo pripravené. K polarizácii spoločnosti podľa neho prispieva najmä populizmus. TASR o tom informovala hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková.

"Spoločnosť je výrazne polarizovaná. Príčiny môžeme hľadať v krízach, ktorými si posledné dva roky prechádzame. K polarizácii však hlavne prispieva populizmus, ktorý hoci je súčasťou politického zápasu, dnes jeho používanie predstavuje hazard s negatívnymi náladami. Práve tu vidím našu spoločnú úlohu s pani prezidentkou, aby sme spoločne pôsobili na zmenu k lepšiemu," uviedol Heger.

Ako poznamenal, správu prezidentky vníma kontexte toho, že jej zmyslom má byť kritický pohľad na aktuálne dianie v krajine. "Prezidentka však aj ocenila zásadné reformy, ktoré sa nám podarilo prijať v oblasti zdravotníctva, školstva, justície či ochrany prírody. Zároveň vyzdvihla kvalitu Plánu obnovy a odolnosti SR, ktorý je kľúčovým zdrojom obnovy krajiny po období pandémie," skonštatoval.

Premiér si myslí, že na mnohé výzvy pomenované prezidentkou už vláda reagovala. Poukázal na jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa v rámci protiinflačnej pomoci, mimoriadny dôchodok pre seniorov, valorizáciu dôchodkov či podporu nízkopríjmových a najzraniteľnejších skupín obyvateľov. "Predstavili sme schémy pomoci pre firmy za 900 miliónov eur, aby ľudia v dôsledku energetickej krízy neprišli o prácu. Pomoc s energiami pre domácnosti od nového roka je už v záverečnej fáze a bude predstavená v krátkom čase," uviedol. Dodal, že ľudia majú stále regulované ceny energií a doteraz žiadna domácnosť ešte nemá zvýšené náklady za energetické účty. Rozpočtové provizórium považuje premiér v tomto momente za najhoršiu možnosť.

Potvrdil slová prezidentky, že šírenie nenávisti a strachu v rámci politického zápasu jednou konkrétnou politickou stranou je nebezpečný hazard s náladami a emóciami v spoločnosti.

KDH

V správe o stave republiky chýbal väčší dôraz na podporu a vyzdvihnutie práce samospráv, myslí si predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský. Prezidentka Zuzana Čaputová podľa neho tiež úplne odignorovala prvé spojené komunálne a regionálne voľby len mesiac po ich konaní. Naopak, ocenil dôraz na množstvo kritických bodov spoločnosti, ako je kríza v zdravotníctve, nízka životná úroveň či nutnosť adresnej pomoci pre obyvateľov v energetickej kríze. TASR o tom informovala hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

"Práve teraz je ten čas, aby sa o samosprávach hovorilo oveľa viac. Momentálne aj ony potrebujú pomoc od štátu v boji s vysokými energiami, ale najmä vláda by im mala delegovať nielen povinnosti, ale aj kompetencie a finančné krytie, aby tak zlepšila manažment krajiny," komentoval Majerský. Pripomenul, že samosprávy neraz suplovali štát, napríklad počas pandémie či pri pomoci vojnovým utečencom.

Ako komentoval, za jeden z najväčších problémov pomenovala hlava štátu klesajúcu dôveru občanov v štát, chaotický spôsob vlády, ktorý vytvára zmätok a namiesto hľadania riešení z kríz ponúka drámu a znevažovanie oponentov. Varovala aj pred rastúcou nenávisťou a absenciou dialógu, ktorý nahrádza napätie, čo môže vyústiť do krízy demokracie. "Politici premenili Národnú radu SR a vládu na bojisko plné populistických vyhlásení, ktoré spoločnosť polarizujú, a nie spájajú. V parlamente dnes výrazne chýba pokoj, ktorý by do čias skúšok a napätia priniesol zjednotenie, ktoré tak veľmi Slovensko potrebuje," dodal.

OĽaNO

Prezidentka Zuzana Čaputová v správe o stave republiky niektoré veci uviedla pravdivo, niektoré možno "opomenula". Myslí si to šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Ľahko sa dá podľa neho kritizovať, pokiaľ niekto nemá reálne moc v rukách. Zároveň ocenil prezidentkine slová o tom, že rozpočtové provizórium by bolo prehrou.

"Myslím si, že prezidentka niektoré veci uviedla pravdivo, niektoré veci možno opomenula, ale je to jej právo. Jasné, že je ľahko kritizovať, keď reálne nemáte moc v rukách a najmä, keď je táto vláda v krízach a prežila krízy, ktoré sme ešte na Slovensku nemali v období samostatnosti," povedal Šipoš novinárom. Vláda sa podľa neho snaží pomôcť čo najviac profesiám, ako aj rodinám s deťmi a dôchodcom. "Myslím si, že prezidentka má na to právo vystúpiť, povedať svoj názor, rešpektujeme to," dodal.

Ocenil tiež prezidentku za jej slová o rozpočtovom provizóriu. Vníma to ako gesto pre SaS, že by nemala politikárčiť a hlasovať za rozpočet.

Šipoš uznal, že pokiaľ by neprechádzali zákony v Národnej rade (NR) SR, nemajú tu "čo robiť". Zatiaľ podľa neho zákony prechádzajú. "Zatiaľ sú dosť kvalitné na to, aby mohla za ne hlasovať aj opozícia. Naším cieľom je doručiť ľuďom pomoc. Najmä v budúcom roku, keď nás čaká obrovská energetická kríza, potrebujeme ľuďom pomôcť, potrebujeme, aby bol schválený rozpočet," skonštatoval v reakcii na slová Čaputovej o tom, že ak politická kríza prerastie, bude lepšie nanovo voliť.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) je vďačný za to, že prezidentka ocenila rezort obrany. Nezhoduje sa s názorom prezidentky v tom, že pripúšťa predčasné voľby. "Predčasné voľby by v tomto čase boli úplne najhoršou alternatívou, ktorú by táto krajina mohla dostať," povedal novinárom. Snaha o komunikáciu vlády s lekárskymi odbormi či s inými skupinami je podľa neho intenzívna.

György Gyimesi (OĽANO) tvrdí, že prezidentka vo svojom prejave pokračovala v tom, v čom začala po tom, ako sa mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) nedostalo do parlamentu. "Nepriamo vyzýva na predčasné voľby, ktoré by mohli a mali umožniť vstup PS do parlamentu," reagoval s tým, že prezidentka prečítala prejav, ktorému nerozumie.

Správu hlavy štátu ocenil poslanec Kristián Čekovský (OĽANO). Prezidentka podľa neho výstižne vystihla situáciu v krajine. Slová o vybratí si zástupcov nanovo vníma poslanec ako nepriamy apel, ak by vláda situáciu nezvládala. "Obávam sa a myslím si, že aj prezidentka vie, že všetky predčasné voľby doteraz dopadli prehrou demokratov a prispeli k návratu toho najhoršieho na politickej scéne," reagoval s tým, že musíme urobiť všetko preto, aby predčasné voľby neboli.

Monika Beňová: Za 18 miliárd pre Ukrajinu nebudem hlasovať, lebo nebudem klamať ľudí, že je to pôžička
Europoslankyňa Monika Beňová nepodporila rezolúciu Európskeho parlamentu o Rusku a vysvetlila, prečo je politicky nekorektné rezolúcie s takýmto znením vôbec rezolúciu navrhovať a dodala, že nezahlasuje ani za 18 miliárd pre... Čítať ďalej
29 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik