O peniaze vás môžu pripraviť aj cez váš vlastný telefón
29 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

Technológie uľahčujúce náš život sa zdokonaľujú, ale podvodníci nezaháľajú. Pri mnohých funkciách a neznalosti väčšiny, ako s nimi narábať, sme pre podvodníkov ľahkým terčom. Aktuálne na nás číhajú podvodníci cez funkciu, vďaka ktorej môžeme aj v obchode platiť cez telefón a kartu ani nemusíme mať so sebou.

Funkcia má skratku NFC a aktivuje sa, len keď má telefón rozsvietený displej. Zlodejovi stačí mať zariadenie podobné platobnému terminálu a stačí mu, dostatočne sa ním priblížiť k vášmu mobilu, čo v súčasnej dobe, keď mobily držíme takmer neustále v rukách, naozaj nie je až taký problém. Samozrejme, aj proti tomuto podvodu sa dá brániť, aj keď predchádzať mu, chce viac pozornosti.

Čo je to NFC funkcia

Slovenský preklad znamená "komunikácia na krátke vzdialenosti".

Veľmi zjednodušené vysvetlenie ponúka stránka môjandroid: "Ide o prenos údajov podobný technológii Bluetooth alebo staršiemu štandardu infračerveného prenosu, kde jedno zariadenie “uchované” informácie ponúka inému pomocou bezdrôtového prenosu."

POZOR na prefíkaných špekulantov ! Môžu vás PRIPRAVIŤ o tisíce eur
Vynaliezavosť podvodníkov nepozná hraníc. V predvianočnom období títo vagabundi vyrastajú ako huby po daždi. V tomto čase si dôchodcovia najčastejšie vyberajú úspory z banky, ktoré potom skladajú doma. Mnoho z nich v dobrej viere ľahko naletí... Čítať ďalej
20 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Platenie vo všeobecnosti je bezpečné

"Ak idete svojím smartfónom s operačným systémom Android platiť v obchode bezkontaktne, pri zhasnutom displeji to nepôjde. Musíte ho rozsvietiť. Ak ho len rozsvietite, no neodblokujete (nezadáte kód či odtlačok prsta), zaplatiť je možné len do výšky limitu karty pre bezkontaktné platby bez nutnosti zadať PIN. V minulosti do bolo 20 eur, nedávno sa táto suma kvôli COVIDu a častým bezkontaktným platbám zvýšila na 50 eur," vysvetľuje portál môjandroid.sk.

Ako sa tomu brániť

Nik z nás netúži stať sa obeťou podvodu. Najjednoduchšou, no nie veľmi pohodlnou možnosťou je, zapnúť si vo svojom telefóne funkciu NFC len na nevyhnutný čas a po zaplatení ju opäť manuálne vypnúť.

Takisto si treba dávať pozor na rozsvietený displej na exponovaných miestach - stanice, dopravné prostriedky, čakárne. To sú miesta, kde nudu a nečinnosť zaháňame práve manipuláciou s mobilom. 

Kuriérska spoločnos varuje! Ako nenaletieť podvodníkom?
Ľudia, ktorí nakupujú na internete by mali zvýšiť svoju opatrnosť. Podvodníci, ktorí sa snažia zneužiť ich dôveru sú stále vynaliezavejší. Pozornosť by mali zákazníci internetových obchodov zvýšiť najmä pred blížiacimi sa sviatkami. Podľa... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik