Analytik Smatana: Zdravotnícka Kríza je zažehnaná, ale len na určitý ČAS
28 | 11 | 2022 I Emanuel Orban

A predsa len konečne došlo k vytúženej dohode medzi vládou a lekárskymi odborármi, ktorých záujmy zastupuje Lekárske odborové združenie pod vedením predsedu Petra Visolajského. Memorandum je na svete. Spísaná dohoda má patričný efekt, čiže predsa povedie k akejsi stabilizácii počtu personálu v zdravotníckom sektore, čo ocenil aj zdravotný analytik Martin Smatana. Avšak pozor, niektoré oblasti tu nie sú zohľadnené, upozorňuje analytik.  

Pád môže kedykoľvek nastať

Zdravotnícky manažment spĺňa svoj účel len v tom prípade, ak stanovíme diagnózu pacienta včas a nastavíme kvalitnú ambulantnú liečbu. Slovensko bohužiaľ podľa Smatanu v tomto výrazne zlyháva. Úroveň ambulantného sektora klesá, začo môže aj to, že na Slovensku máme štvrtý najväčší podiel odvrátiteľných hospitalizácií, píšu topky.sk. 

K vytúženej dohode medzi vládou a lekármi predsa len prišlo včera v neskorých večerných hodinách. Kolaps nemocníc je zažehnaný len na určitý čas. „Navýšenie, ktoré vybojovalo LOZ sa týka len nemocničných lekárov. Ak sa proporčné navýšenie (čiže %, ale bez príplatkov ako sú príslužby, lebo tie v ambulanciách nie sú) nedostane aj ambulantnému sektoru, hrozí jeho kolaps,“ konštatuje analytik na sociálnej sieti. Z toho vyplýva, že ambulantní lekári sa postupne presťahujú do nemocníc, čím sa len krátkodobo vyriešia personálne nedostatky v nemocniciach, ale v strednodobom horizonte nastane nátlak v podobe „tsunami“ pacientov na nemocnice a sektor postupne skolabuje, uvádzajú topky.sk. 

KRÍZA ZAŽEHNANÁ: Dohoda sa podarila hneď, ako MATOVIČ opustil javisko!
Slovensko môže pokojnejšie spávať. Lekári hromadné výpovede napokon stiahnu. Ich zástupcom v odboroch sa po dlhých mesiacoch podarilo dohodnúť s vládou SR na kompromise. A tak na Slovensku nehrozí od 1. decembra núdzový stav. A stačilo len jediné!... Čítať ďalej
27 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Budú chcieť viac 

Parlament ratifikoval navýšenie všetkým zdravotníckym pracovníkom. Zdravotnícke profesie sa navzájom líšia vo výške nárastu, ale všetky mali jednotnú bonifikáciu za počet odpracovaných rokov – a to po dobu 20 rokov. Lekárske odborové združenie si však včera vyrokovalo bonifikáciu po dobu 30 rokov, uviedol analytik. Podľa Smatanu dohodnutý stabilizačný príspevok (5 tis. eur) načas upokojí situáciu (hlad lekárov po vyšších mzdách), no neskôr si oprávnene zdravotníci vypýtajú viacej, čo bude stáť pár desiatok miliónov eur. Týka sa to najmä pracovníkov ambulantného sektora, ktorých sa navýšenie (zatiaľ) netýka, píšu topky.sk. 

V Česku poistenci štátu platia dvojnásobok platu. Je to vyvolané aj tým, že zdravotníctvo má o stovky miliónov eur v sektore viac ako my, tvrdí analytik. Scenár vývoja v Českej republike je podľa Smatanu nasledovný: „Je teda len otázka času, ako zareagujú. Je možné, že vôbec a nechajú to na prirodzený vývoj. Obávam sa však, že aj oni pristúpia k výraznejšej valorizácií miezd a opäť nás platovo „preskočia.“ Ďalšie položky memoranda musia byť naplnené najmä tie, ktoré sa týkajú flexibilnejšieho vzdelávania a finančnej stabilizácie nemocníc. 

Nemáme sa tešiť len z krátkodobých zázrakov. Problém nie je skutočne taký jednoduchý, ako sa zdá. „Aj ak by sa podarilo zrealizovať všetky body memoranda, personálna obnova v sektore je otázka mnohých rokov. Tento návrh (a samotné memorandum) je však silný základ, ktorý tu roky chýbal,“ uzatvára svoj príspevok Smatana.

Lekári VYHRALI! Otvorí to KONFLIKT naprieč spoločnosťou?
Tak lekári si vydobili plat 2,5 násobku priemernej mzdy. Čo teraz? Túto otázku položil vo svojom statuse na sociálnej sieti opozičný poslanec Tomáš Taraba. A zdá sa, že má podobné myšlienky, ako minister financií Igor Matovič. Taraba poukázal na... Čítať ďalej
27 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik