V najvyšších polohách Tatier platí prvý lavínový stupeň
27 | 11 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí v nedeľu v najvyšších polohách Vysokých Tatier. Informuje o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Snehová pokrývka na horách je podľa Kyzeka nízka a vo všeobecnosti nepredstavuje nebezpečenstvo vzniku lavíny. "Výnimkou sú lokálne miesta - svahy pod stenami a sedlami, žľaby a muldy, kde je naviate väčšie množstvo nového snehu. V týchto miestach, najmä v polohách nad 2000 metrov nad morom, je možné uvoľniť menšie lavíny," konkretizoval.

Nový sneh leží väčšinou na trávnatom alebo skalnatom povrchu s výnimkou najvyšších polôh Tatier, kde je pod ním lokálne starý tvrdý sneh v žľaboch, a pod skalnými stenami.

Lekári VYHRALI! Otvorí to KONFLIKT naprieč spoločnosťou?
Tak lekári si vydobili plat 2,5 násobku priemernej mzdy. Čo teraz? Túto otázku položil vo svojom statuse na sociálnej sieti opozičný poslanec Tomáš Taraba. A zdá sa, že má podobné myšlienky, ako minister financií Igor Matovič. Taraba poukázal na... Čítať ďalej
27 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik