Zahanbujúce a hanebné konanie Eduarda Hegera
25 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Žiadosť premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) o pomoc pri zabezpečení zdravotnej starostlivosti na Slovensku od krajín V4 vnímajú lekárski odborári ako hanebné správanie. TASR o tom informoval predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

"Žiadosť Hegera o výpomoc krajín, ktoré si na rozdiel od slovenskej vlády včas uvedomili vážnosť situácie vo svojich zdravotných systémoch a vďaka riešeniu problémov zastabilizovali svoje zdravotníctva, je pre Slovensko zahanbujúca," povedal Visolajský. Poukazuje na to, že premiér napriek ich žiadostiam a prosbám vyše roka a pol neriešil zhoršujúcu sa situáciu v nemocniciach.

LOZ zverejnilo aj list od českých lekárskych odborárov, ktorí reagovali na Hegerovu žiadosť. Podľa ich odborárskeho predáka Martina Engela je možná pomoc vzhľadom na personálnu krízu v českom zdravotníctve iba iluzórna. Deklaroval tiež, že českí lekári nepodrazia svojich slovenských kolegov.

Premiér Heger požiadal vo štvrtok (24. 11.) predsedov vlád Česka, Poľska a Maďarska o pomoc v zdravotníctve. Premiéri susedných krajín mu podľa jeho slov deklarovali ochotu pomôcť v prípade, že by Slovensko potrebovalo od budúceho mesiaca lekárov do nemocníc. O konkrétnych číslach sa nerozprávali, premiéri majú podľa Hegera preveriť možnosti. V prípade hospitalizácií v nemocniciach na pohraničí vedia tiež poskytnúť svoje kapacity.

Roman Mikulec tvrdí, že smrť Lučanského sa zneužíva, ČO OCENILA KOLÍKOVÁ?
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) vyzval ľudí, zneužívajúcich smrť bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, aby sa ospravedlnili vyšetrovateľom, príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže, súdnym lekárom, ktorí od začiatku... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky odkladá od začiatku decembra plánované operácie. Zabezpečovať bude len neodkladnú zdravotnú starostlivosť, nariadil riaditeľ nemocnice Karol Hajnovič. Nemocnica bude pokračovať v poskytovaní zdravotnej starostlivosti súvisiacej s liečbou onkologických ochorení a zdravotnej starostlivosti pacientom, ktorým sa poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba.

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB), ktorá je najväčšou na Slovensku, už neobjednáva pacientov na plánované operácie od 1. decembra. Pacientov začala informovať o obmedzení príjmov na plánované hospitalizácie. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Prešov: Na plánované operácie od 1. decembra neobjednáva pacientov ani Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana. Pre TASR to potvrdil riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník.

Fakultná nemocnica Trnava obmedzuje plánované operácie pacientov, u ktorých je predpoklad, že by zostali hospitalizovaní aj po 1. decembri. Pre TASR to potvrdil hovorca nemocnice Matej Martovič.

Vláda má možnosť vyhlásiť núdzový stav len pre zdravotnícke zariadenia. Vyplýva to z vyjadrenia ústavného právnika Mareka Domina. "Ústavný zákon o bezpečnosti štátu skutočne predpokladá vyhlasovanie núdzového stavu len na určité územie SR, buď celé, alebo jeho časť, napríklad časť vymedzená krajom, okresom, katastrálnym územím obce a tak podobne," povedal pre TASR.

Na plánované operácie od 1. decembra už pacientov neobjednáva ani Nemocnica Poprad. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.

Detská nemocnica v Banskej Bystrici je vzhľadom na počet výpovedí lekárov nútená zrušiť plánované hospitalizácie, respektíve operačné výkony, ktorých dĺžka by presiahla 30. november. TASR o tom informovala hovorkyňa Jana Petríková. Rooseveltova nemocnica začala v piatok informovať pacientov o možnom preložení ich zákrokov, ktoré mali naplánované na prvých päť decembrových dní. TASR to potvrdila hovorkyňa Ružena Maťašeje.

AKTUÁLNE! ČAKÁ Slovensko NÚDZOVÝ STAV?
Vláda má možnosť vyhlásiť núdzový stav len pre zdravotnícke zariadenia. Vyplýva to z vyjadrenia ústavného právnika Mareka Domina. "Ústavný zákon o bezpečnosti štátu skutočne predpokladá vyhlasovanie núdzového stavu len na určité územie SR, buď... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik