Samosprávy BIJÚ NA POPLACH: Sme v TOTÁLNEJ KRÍZE! TOTO je pomoc rodinám?
25 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Základné služby pre obyvateľov miest a obcí po celom Slovensku sú v ohrození! V Národnej rade Slovenskej republiky je totiž pred hlasovaním pozmeňujúci návrh k novele zákona o dani z príjmov, cez ktorý vláda zoberie samosprávam 784 mil. eur na tzv. daňový bonus, informuje ZMOS na svojej stránke.

Výzva samospráv poslancom NRSR

Navrhované kompenzačné opatrenia samosprávam (240 mil. eur) sú nedostatočné a dočasné, kým pokles príjmov krajov, miest a obci bude zásadný a trvalý. 

Ide tak o pokračovanie v prijímaní rozhodnutí, ktoré majú negatívne vplyvy na samosprávy a automaticky sa premietnu do znižovania kvality verejných služieb, ktoré  samosprávy zabezpečujú pre obyvateľov. Práve preto mestá apelujú na poslancov a poslankyne NR SR, aby nehlasovali za pozmeňujúci návrh k novele zákona o dani z príjmov, lebo v konečnom dôsledku na to môžu doplatiť práve tie rodiny, o ktoré všetkým tak "úprimne" ide.

Výzva bola schválená členskými mestami Únie miest Slovenska, podporili ju Združenie miest a obcí Slovenska, Asociácia prednostov úradov miestnej samosprávy SR a Asociácia komunálnych ekonómov SR

Zdroj: ZMOS

Čo to znamená pre obyvateľov?

Zhorší sa dostupnosť dôležitých služieb, na ktoré sú vo svojich každodenných životoch občania zvyknutí a mnohí aj odkázaní. Ako napríklad školstvo, sociálne zabezpečenie, alebo verejná doprava. Krúžky, zariadenia pre šport alebo voľnočasové aktivity pre deti môžu byť menej dostupné a v horšom stave.

Ulice a susedstvá, v ktorých sa obyvatelia dennodenne pohybujú, budú menej udržiavané, menej osvetlené a potenciálne aj menej bezpečné. Samosprávy síce nechcú rozhodnutie vlády premietať aj do zvyšovania daní poplatkov a ceny za služby, niektoré však budú nútené podniknúť aj takéto kroky, aby zachovali aspoň základný chod kľúčových služieb. Rodiny tak síce zaplatia o niečo menej na dani z príjmu, zároveň ale zaplatia viac na iných poplatkoch.

Nedôveryhodný Boris Kollár a jeho slaboduché vydieranie. Je to vôbec chlap?
Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) hrá na občanov Slovenskej republiky iba špinavé hry. Jeho slová už nikto ani neberie vážne. Koľkokrát sa vyhrážal, a nič z toho, vždy sa nechal zatlačiť do kúta. Teraz ako dôvod svojho možného odchodu... Čítať ďalej
24 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Taktiež môže dôjsť k prepúšťaniu zamestnancov samosprávy, k zvýšeniu dane z nehnuteľnosti, poplatkov v školách i v zariadeniach pre seniorov. Zvýšiť sa tiež podľa ÚMS môže aj nájomné za hrobové miesta či daň za verejné priestranstvá.

Navýšenie daňového bonusu na úkor financovania samospráv tak v konečnom dôsledku ekonomickú situáciu rodín nemusí zlepšiť, veľmi pravdepodobne však môže zhoršiť ich kvalitu života. Každý obyvateľ Slovenska je totiž zároveň obyvateľom mesta, obce, kraja a mnohé služby, na ktoré sú zvyknutí, nezabezpečuje vláda, ale práve samosprávy.

Ďalší nezmysel z dieľne Matoviča?

Z navrhovaných pozmeňujúcich návrhov k vládnej novele zákona o dani z príjmov, ktorá je momentálne v druhom čítaní, vyplýva, že daňový bonus by sa mohol zvýšiť na 140 eur mesačne. To na prechodné obdobie dvoch rokov a na vyživované deti do 18 rokov. Samosprávam by sa to malo kompenzovať zo zdrojov z dane z príjmov právnických osôb. Poslanci by o tom mohli rozhodnúť na ďalšej riadnej parlamentnej schôdzi.

Začíname byť NESVOJPRÁVNY štát? Vzdušný priestor, zdravotníctvo...čo ešte dáme na starosť susedným štátom? (VIDEO)
Vďaka Matovič! Po vzdušnom priestore odovzdáme do rúk okolitých štátov už aj zdravotnú starostlivosť pre našich občanov! Týmito nie príliš povzbudivými slovami začal svoj status na sociálnej sieti politológ a podpredseda Mladých sociálnych... Čítať ďalej
25 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik