Už aj presuny vojenskej techniky sú tajné, rozhodol rezort obrany
24 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Takýto kontraproduktívny krok nikto nečakal. Ministerstvo obrany (MO) SR prestalo pravidelne informovať o plánovaných presunoch vojenskej techniky. K zmene pristúpilo najmä v súvislosti s vývojom informačného prostredia v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, keď sa správy o presunoch začali intenzívnejšie zneužívať na šírenie poplašných správ a dezinformácií vrátane snahy o narušenie dôvery domáceho obyvateľstva.

"Okrem toho sme tak minimalizovali zbytočné vytváranie dojmu mnohopočetných vojenských presunov, hoci často ide len o bežnú prepravu pohonných látok, výpočtovej techniky či osobnej batožiny. V neposlednom rade išlo, samozrejme, o krok v snahe zabezpečiť maximálnu bezpečnosť našich a spojeneckých vojakov," vysvetlila hovorkyňa.

Rezort však informuje o konvojoch väčšieho rozsahu, ktoré môžu mať vplyv na plynulosť cestnej premávky. Rovnako deklaruje, že v prípade otázok ku konkrétnemu presunu od verejnosti alebo novinárov transparentne informuje, ak to bezpečnostná situácia dovolí.

Presuny spojeneckej techniky cez územie SR sa podľa MO SR realizujú roky a nie sú ničím výnimočným. "Vyplývajú z našich záväzkov, medzinárodných dohôd a rovnako prebiehajú aj v iných krajinách. Rovnako aj naši vojaci sa presúvajú po územiach iných krajín, napríklad s cieľom rôznych cvičení," poznamenala Kovaľ Kakaščíková.

O plánovaných presunoch naposledy MO SR informovalo v apríli. (tasr)

Šutaj Eštok ŠOKUJE! Naďova ZLATÁ BAŇA
Nedávno ministerstvo obrany (MO) SR cez svoj tlačový odbor informovalo, že MO nemá problém zverejniť všetky zmluvy, ak nepodliehajú utajeniu. Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) vysvetľuje dôvod utajenia minimálne niekoľkých z... Čítať ďalej
24 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik