Spevák Nohavica na HRAD! Tak vtipnú PIESEŇ ste dlho nepočuli (VIDEO)
24 | 11 | 2022 I Ivan Mihale

"Ta raketa byla Ukrajince nebo Rusa? Počkáme, co řekne, pan prezident USA..." Folkový spevák a skladateľ Jarek Nohavica sa opäť stal terčom kritiky. Po tom, čo odmietol vrátiť cenu, ktorú dostal od ruského prezidenta Putina za jeho prínos k zblíženiu medzi českým a ruským národom, je teraz kritizovaný za jeho prácu pre show a text jeho piesne. V ňom poukazuje na našu neschopnosť riadiť sa vlastným úsudkom a na potrebu, aby ostatní všetko vopred schválili. Niekto ju chváli, iní kritizujú.

O čom hovoríme?

O piesni, ktorú Jarek Nohavica zložil pre program Aby bylo jasno Jana Bobošíková v rámci tzv. Virtuálov. Sú to krátke piesne, ktoré vtipne alebo ironicky reagujú na aktuálne politické, spoločenské a iné udalosti.

Je to zjavný odkaz na skutočnosť, že namiesto toho, aby si vzali rozum a nasledovali svoje vlastné rozhodnutia, ľudia nechávajú ostatných, aby ich viedli. Či už ide o USA alebo Európsku úniu.

Dodajme, že text piesne odkazuje na konkrétny prípad, keď po tom, čo raketa zasiahla poľské územie, bolo čoskoro jasné, že nebola vystrelená z Ruska, ale Poliaci nevedeli, čo s informáciami robiť. Poliaci sa vtedy rozhodli počkať na informácie z Bieleho domu. Problém bol v tom, že americký prezident Joe Biden po návrate zo samitu G20 v Indonézii spal. Vo štvrtok ráno CET uviedol, že "vzhľadom na trajektóriu (rakety) je nepravdepodobné, že by bola vypálená z Ruska".

Sú aj kritici

Filmový režisér Jan Hřebejk, ktorý je podpísaný pod jednou z najúspešnejších českých komédií Pelíšky, bol voči Nohavici na Twitteri veľmi kritický, napísal, že sa za neho hanbí a naznačil, že spevák zradil to, čo od neho diváci počuli v 80. a 90. rokoch.

"Stáva sa, že sa človek hanbí za speváka. Nikdy som si nemyslel, že to zažijem s Jarekom Nohavicom. Komu je táto "satirická" pieseň určená, je ťažké povedať. Myslím si však, že to nebude Jarekovo publikum z 80. a 90. rokov," hovorí režisér.

Herečka Holubová: Ožeriem sa, hlavne nech mi netopí Putin
V Čechách má ministerstvo životného prostredia program, v rámci ktorého sa rozhodlo Čechov vzdelávať o zmene klímy, rozhodnutiach EÚ a ďalších podobných témach. Vzdelávanie prebieha formou podcastov. Moderuje ich bývalý minister životného... Čítať ďalej
22 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik