Poslanec Vetrák: Nemienime sa nechať VYDIERAŤ smerohlasáckymi odborármi!
23 | 11 | 2022 I Emanuel Orban

Toto sme tu ešte nikdy nemali. Lekári hromadne podávajú svoje výpovede. Jednoducho nechajú sa vydierať predsedom LOZ Petrom Visolajským a lekárskymi odborármi, myslí si poslanec NR SR Milan Vetrák (OĽANO).

Aktuálna situácia 

Najkritickejšia situácia je v prešovskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana, kde vypovedalo služby až 32 lekárov. S danou informáciou prišiel riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník, ktorý aj bližšie špecifikoval stav výpovedí:

„V piatok 18. novembra vypovedalo 32 lekárov službu v ústavnej pohotovostnej službe na december. Lekári sú z oddelení pediatrie, OAIM, chirurgie, RTG a interného oddelenia.“

Lekári čakajú na zapracovanie pripomienok vládou do stredy 23. 11. 2022. Trvá na tom aj predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. „Máme dostať ponuku. Sme ochotní prísť každý deň, aby sme dospeli k dohode. Bez 2100 lekárov nemôžu nemocnice fungovať,“ uviedol šéf LOZ. Rokovania odborárov s lekármi pokračovali aj v utorok popoludní.  

Situácia je vážna! V Prešove 32 lekárov vypovedalo službu! Vláda pripravuje ponuku!
V prešovskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana vypovedalo 32 lekárov služby na december. Pre TASR to potvrdil riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník. Lekári by mali v stredu (23. 11.) dostať ponuku, v ktorej majú byť spracované prísľuby... Čítať ďalej
22 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Kríza zdravotníkov tu bola vždy 

Na situáciu v slovenskom zdravotníctve emotívnym spôsobom reaguje aj poslanec NR SR, predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák (OĽaNO).

Vo vyjadrení si podáva predsedu LOZ, považuje ho za hovorcu smerohlasáckeho združenia, kvôli tomu, že počas predchádzajúcich vlád Visolajského lekárski odborári nekritizovali tak ostentatívne situáciu v slovenskom zdravotníctve. A mali mimochodom na to podľa neho vážny dôvod.

Podľa Vetráka tu ide o jasný politický zámer diskreditácie terajšej vládnej koalície:

„Všetci si prácu lekárov, sestričiek, či zdravotných pracovníkov vážia, no zdá sa, že si ju nevážia samotní lekárski odborári na čele s pánom Visolajským. Návrh memoranda, ktorý predložili vláde totiž obsahuje z 8 bodov až 7 bodov rovnakých, aké predložili ešte vláde Ivety Radičovej, pričom Fico ani Pellegrini ani prstom nepohli, aby niečo z toho za 8 rokov ich vlád splnili. Visolajský bol ale záhadne 8 rokov pri Ficovi a Pellegrinim ticho, držal hubu a smerohlasácky krok a zrazu si až za tejto vlády všimol, že v zdravotníctve sa neudiali dlhodobo požadované systémové zmeny.“ 

Vetrák tvrdí, že vláda robí, čo môže a dokonca, že prináša očakávané výsledky

"Najväčším úspechom bolo to, že vláda ponúkla platy ako v Českej republike. Napriek všetkému väčšina zdravotníkov nedôveruje Visolajskému, jeho požiadavky považuje jednoducho za nereálne. Svedčí o tom tá skutočnosť, že protivládnej demonštrácie pred Úradom vlády SR 17. novembra 2022 sa zúčastnila len hŕstka zdravotníkov," konštatuje Vetrák.

„Vláda lekárom pracujúcim v nemocnici ponúka priemerný plat viac ako 4 000 eur (aj s príplatkami), čo je v doterajšej histórii bezkonkurenčná ponuka výšky platu, akú kedy lekári od ktorejkoľvek vlády dostali. Konštatovali to aj mimovládne organizácie, ktoré inak zvyknú vládu skôr kritizovať,“ dodáva Vetrák.

Vetrák konštatuje, že Visolajskému sú systémové zmeny v slovenskom zdravotníctve totálne ukradnuté.

Nerozumie ani trápnemu postoju jeho lekárskych odborárov. Tvrdí, že sme mohli už dávno mať švajčiarske dôchodky nebyť nenažraných finančných skupín napojených na bývalých dôstojníkov ŠtB a vlády typu Mečiara, Fica a Pellegriniho.

Vetrák predpokladá, že terajší ministri budú plán obnovy podporovať aj v NR SR
Terajší ministri, ktorí chcú podať demisiu, by mali opatrenia z plánu obnovy podporovať aj v parlamente. Skonštatoval to v piatok predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Milan Vetrák (OĽANO) v súvislosti s plánom obnovy v kontexte... Čítať ďalej
26 | 08 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik