Video s vraždou vojakov je pravé!(VIDEO)
21 | 11 | 2022 I Milan Laca
Denník New York Times označil video z miesta popravy ruských vojnových zajatcov v ukrajinskej Makiivke za autentické.
 
Ako sa uvádza v článku, zábery, „ ktoré overil denník ako autentické,  ponúkajú pohľad na jeden z mnohých strašných momentov vojny“. Autori vysvetľujú, že snímky porovnávali so satelitnými snímkami a dospeli k záveru, že boli nasnímané v Makiivke.
Jasný dôkaz
Lekárska poradkyňa organizácie Lekári pre ľudské práva Rohini Haarová v článku upozornila na kaluže krvi, ktoré sú viditeľné. Podľa jej slov svedčia o tom, že "nebolo vynaložené žiadne úsilie, aby zajatci vstali, alebo aby im pomohli". Zároveň, ako poznamenala, ruskí vojaci neboli ozbrojení, ležali na zemi a ruky mali buď vystreté, alebo za hlavou.
Kadyrov prehovoril: Títo pekelní psi dostanú, čo si zaslúžia
Čečenský vodca sa ozval .Reaguje na šokujúci prípada z Ukrajiny o ktorom informovali mnohé média pred niekoľkými dňami. Ukrajinci mali zabiť takmer tucet ruských vojnových zajatcov. O celom incidente dodnes koluje sieťami video. Ukrajinský... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová
Skúma to prokuratúra 
Odborníčka na vojnové zločiny Iva Vukušićová naznačila, že túto udalosť pravdepodobne skúma prokurátor Medzinárodného trestného súdu. Poznamenala, že "pre vyšetrovanie bude potrebné navštíviť miesto, kde sa poprava uskutočnila. Treba zistiť, kto sa kde nachádzal a pozbierať nábojnice.  Musia sa tiež vykonať posmrtné a forenzné lekárske prehliadky a preveriť postup ukrajinskej armády po streľbe", dodala Vukušićová.
Arestovič udalosť obhajuje

Oleksij Arestovič, poradca ukrajinského prezidenta, udalosť vysvetľuje:  "Moja pracovná verzia je takáto....Jeden hlupák začal strieľať, zložili ho na zem, tí, alebo časť z nich sa pohla, pokúsili sa vstať, alebo zobrať zbraň, alebo sa pokúsili o útok... a oni (ukrajinskí vojaci) boli nútení, pretože boli v menšine, začať streľbu.

Ukrajina má konať
Vukušičová zdôraznila, že ukrajinské orgány majú možnosť vyšetriť udalosť. Vyzvala ich, aby sa otvorene podelili o zistenia.
Video, na ktorom ukrajinskí vojaci strieľajú na ruských vojakov, ktorí sa vzdali a  ležali na zemi, sa objavilo na internete 18. novembra. Podľa ruského ministerstva obrany "vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny úmyselne zabili desať ľudí. Nejde pritom o ojedinelý vojnový zločin, ale o bežnú prax v Ozbrojených silách Ukrajiny". Rusko sa obrátilo so žiadosťou na medzinárodné organizácie - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva, OBSE, Radu Európy, Amnesty internacional, Medzinárodný výbor Červeného kríža a ďalšie. Požaduje odsúdiť popravy zajatcov a vykonať vyšetrovanie.
USA udalosť monitorujú
Spojené štáty monitorujú správy o popravách ruských vojnových zajatcov na Donbase. Veria, že všetky strany konfliktu musia dodržiavať medzinárodné právo, povedala americká veľvyslankyňa pre globálnu trestnú justíciu Beth Van Schaaková. "Pýtali ste sa na videá, ktoré sa objavili cez víkend. Očividne ich veľmi pozorne sledujeme. Je naozaj dôležité zdôrazniť, že vojnové zákony platia rovnako pre všetky strany - agresorský štát aj brániaci sa štát," povedaly diplomatka na brífingu pre médiá.
 
Šokujúci prípad z Ukrajiny! Video nevhodné pre slabé povahy! Tvrdenia Rusov a Ukrajincov!
O šokujúcom prípade z Ukrajiny informovali mnohé média pred niekoľkými dňami. Ukrajinci zabili takmer tucet ruských vojnových zajatcov. O celom incidente dodnes koluje sieťami video. Zajatci mali byť popravení, Rusi sa obrátili na OSN. Ukrajinský... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová
.
 
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik