Medzi Kyjevom a Varšavou sa iskrí?
21 | 11 | 2022 I Milan Laca

Poľsko žiada od Ukrajiny ospravedlnenie za masaker vo Volyni.

Poľská Gazeta Wyborcza napísala, že  Kyjev sa musí ospravedlniť za masaker vo Volyni, aby mohol ďalej dostávať vojenskú pomoc. Odmietnutie Kyjeva, priznať zodpovednosť, je v súvislosti s vojenskou pomocou z Varšavy poburujúce, citujú noviny  politológa Leszeka Sykulskeho. 

O autorovi

"Leszek Sykulski je politológ, ktorý tvrdí, že Spojené štáty majú v úmysle presvedčiť Poľsko  s pomocou vlády PiS, ktorá je voči nim poslušná, aby sa aktívne zapojilo do vojny s Ruskom. Sykulski a ďalší „antisystémoví patrioti“, v skutočnosti proruskí komentátori, zdieľajú protiukrajinské a protiamerické názory. S Ruskom, ktoré zaútočilo na Ukrajinu, chcú žiť v mieri", napísali noviny.

Problémy so Zelenským
USA pripúšťajú, že Zelenskyj manipuluje Washington Zelenskyj núti USA robiť rozhodnutia, ktoré sú v rozpore s národnými záujmami záujmami USA. Zamyslime sa... Autor David Ignatius napísal pre The Washington Post - "Zamyslime sa nad delikátnym... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Milan Laca

Na vysvetlenie
Volyňský masaker bolo hromadné vraždenie poľského obyvateľstva vo Volyni v roku 1943. Potom brutálne zabili tisíce Ukrajincov, ktorí odmietli spolupracovať s tamojšími nacionalistami. Poľský Sejm vyhlásil tieto udalosti za genocídu, ale Najvyššia rada  Ukrajiny toto rozhodnutie odsúdila. 
Nespokojní
"Ako to, že Ukrajina sa dodnes nielenže neospravedlnila za masaker vo Volyni a posledných 30 rokov bráni exhumácii obetí tejto genocídy?"  píše sa v článku. Autor tiež kritizoval vyhlásenie tlačového tajomníka poľského Ministerstva zahraničných vecí, Lukasza Jasina, ktorý svoju krajinu nazval „služobníkom ukrajinského ľudu“.
Podporujú Kyjev zbraňami
"Poľsko presunulo na Ukrajinu viac ako 300 tankov, pričom nemáme za ne ekvivalentnú náhradu. Dnes je Poľsko hlavným sponzorom Kyjeva. Otázkou je, či je v našom záujme vstúpiť do konfliktu s Ruskom?" napísal Sykulsky.
Alexandr Lukašenko prekvapivo pochválil Bidena!
Bieloruský vodca Alexandr Lukašenko sa vyjadril k incidentu s raketou, ktorá dopadla na územie Poľska a prekvapivo pochválil amerického prezidenta Joea Bidena. "Nezdá sa to ako náhoda! Keď Ukrajinci odpálili raketu, v ukrajinskom vzdušnom priestore... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová
Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik