IGOR MATOVIČ VYDIERA? PROSÍKA SA a opäť to hrá na city!
21 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová

Vládu a Lekárske odborové zduženie (LOZ) čaká v pondelok ráno rokovanie o aktuálnej situácii v zdravotníctve. Minister financií Igor Matovič (OĽANO) sa obáva, že odborári v otázke zvyšovania platov neustúpia! Na sociálnej sieti to opäť zahral na city a zverejnil prosbu k lekárom v nemocniciach!

"Predvečer rozhodujúceho dňa, chcem aj touto formou poprosiť o pomoc všetkých lekárov starajúcich sa o chorých ľudí v našich nemocniciach," napísal minister financií Igor Matovič (OĽaNO) na sociálnej sieti.

Vysvetľuje čo robil a aký mal cieľ

"Za posledné mesiace som strávil 20 hodín rokovaniami so zástupcami odborárov z LOZ. Chcel som poznať problémy, ktoré bránia dobrému pocitu zdravotníkov či pacientov z nemocníc. Chcel som vedieť, či aj financie môžu pomôcť kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti, menšiemu stresu," vysvetlil Matovič, podľa ktorého bola odpoveď vopred jasná.

"Samozrejme, že lepšie mzdy pomôžu. Dal som si za cieľ získať na vyššie platy zdravotníkov, čo len dokážeme v rozpočte dokopy dať. Dal som si za cieľ zaviesť motiváciu za odpracované roky pre všetkých zdravotníkov, nielen lekárov … a podarilo sa. Mimo zákonnej valorizácie platov v roku 2023 o 6,9% … sme doslova vyčarovali na rok 2023 dodatočných 247 miliónov eur … a táto suma bude tiež každý rok valorizovaná," dodal.

Igor Daniš: Ďalšia "podpásovka"? Nedajme sa OKLAMAŤ!
"Nedajme sa oklamať, Matovič nie je žiadny prísny strážca verejných financií. Je to len póza. Veľmi dobre si pamätáme, ako rozhadzoval naše spoločné peniaze v minulosti," pripomína komentátor Igor Daniš a varuje, že v jednom prípade, existujú UŽ... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Jeho úprimná snaha a zlí zástupcovia LOZ

"Úprimne som si myslel, že ľudia z LOZ dodatočnú 1/4 miliardu eur v takto ťažkej dobe na platy zdravotníkov ocenia. Bohužiaľ, nestalo sa. Rozhodli sa presviedčať lekárov, aby opustili pacientov a dali výpovede z práce. Za tejto situácie, ktorá by spôsobila zásadné ohrozenie zdravia chorých ľudí, sme navýšili celkovú sumu na mimoriadne zvýšenie platov zdravotníkov na celkových 300 miliónov eur v roku 2023. Bohužiaľ zástupcovia LOZ sa rozhodli žiadať ešte viac, viac, viac," tvrdí Matovič.

Chváli sa?

"Áno, uvedomujem si, že ste úplne slobodní sa rozhodnúť, že nestačí a zo svojej (verím milovanej) práce oddídete. Na druhej strane úprimne verím, že uznáte, že sme v tejto extrémne ťažkej dobe, kedy musíme financovať viacero veľmi ťažkých kríz, urobili viac ako maximum. Zohnať každoročných 300 miliónov eur na vyššie platy len zdravotníkov je malý veľký zázrak a mali by sme byť naň všetci spolu hrdí," myslí si minister financií.

VLÁDA NEDÁ

"Miesto toho zajtra Vaši zástupci zrejme rozhodnú, že ani 300 miliónov navyše nestačí a naďalej budú trvať na výpovediach. Obávam sa, že toto je scenár. Úprimne - veľmi rád by som pridal aj miliardu, ale viac už naozaj nedokážeme dať. A, bohužiaľ, ani nedáme," vysvetľuje ďalej.

STROP dôchodkového veku je UŽ IBA história! Pozrite, kedy pôjdete do dôchodku
Pevný dôchodkový vek je už iba história. Po dvoch rokoch opäť dochádza k zmene. Súvisí to s novelou zákona o sociálnom poistení, ktorá začne platiť od januára 2023. Opäť nás čaká zvyšovanie dôchodkového veku. V tabuľke prinášame, kedy podľa... Čítať ďalej
21 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

PROSBA

"Ak sa to stane, prosím, o Vaše spravodlivé posúdenie a ľudský prístup k Vašim pacientom. Po 33 rokoch ideme prvýkrát nemocnice za 1 miliardu eur stavať a nie ako Pellegrini búrať. V ťažkej dobe zohrať 300 miliónov je naozaj zázrak a navýšenie len základných platov z roka na rok o +25% pri 10-ročnej praxi, či +35% pri 20 a viacročnej je naozaj veľmi veľmi fér a ústretový krok," myslí si minister financií.

"Viem, že akékoľvek zvýšenie platov neurobí zázraky a nevyčaruje zo dňa na deň dostatok Vašich kolegov, aby ste nemuseli mať toľko služieb navyše. Je to však cesta k tomu a verím, že postupne zaberie. Verím, že spravodlivosť, zdravý rozum a pacient zvíťazí. Ďakujem," končí svoj príspevok na sociálnej sieti minister financií Igor Matovič.

ZA AKADEMICKÚ SLOBODU! Otvorený list podpísalo množstvo známych osobností
Žijeme v dobe, keď sa terčom lynču, aj toho mediálneho môže stať ktokoľvek. Občas stačí veta, alebo napríklad definícia manželstva o ktorú sa tisícročia opierame všetci. Externý pedagóg, FF TU v Trnave, Mário Schwarz o tom vie svoje. Takému lynču... Čítať ďalej
20 | 11 | 2022 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik