Kollárove vyhrážky: Ak tisíce lekárov dajú výpovede, Sme rodina urobí TOTO! Sulík vidí problém inde
20 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Ak tisíce lekárov podajú výpovede a dôjde k rozvratu zdravotníctva, hnutie Sme rodina odíde z vlády. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil šéf hnutia a predseda parlamentu Boris Kollár. Spolu s lídrom SaS Richardom Sulíkom sa zhodli na tom, že tlak zo strany Lekárskeho odborového združenia (LOZ) pri rokovaniach s vládou začína naberať črty vydierania.

"Pokiaľ by malo 3000 lekárov odísť preč, tak my ideme tiež, nemôžem byť niekde, kde sa rozvráti zdravotnícky systém. (...) Nepodpíšem sa pod to, nebudem chodiť po uliciach v obrnenom transportéri," uviedol Kollár. Sulík si myslí, že ide o politické divadlo a hnutie z vlády neodíde. V prípade, že k dohode s lekárskymi odborármi nedôjde, Sulík hovorí o vine premiéra a celej vlády. Kollár si nemyslí, že premiér zlyhal.

Šéf parlamentu podotkol, že také vysoké zvýšenie platu ako lekári, nemal v štáte nikto. "Aj my sme tlačili, aby vláda dorovnala prostriedky, a to dorovnala na úroveň platov v Českej republike," poznamenal. Myslí si, že veľa lekárov sa spamätá a vezme výpovede naspäť. "Musia sa už aj lekári cítiť blbo, čo tí odborári robia," skonštatoval s tým, že ak bude LOZ tlačiť viac, pôjde o vydieranie. Sulík s ním súhlasí, zhodujú sa aj v tom, že vláda má obmedzené možnosti.

 Sulík vidí problém inde

Podľa Sulíka je problém aj na druhej strane, nie len na strane LOZ. Hovorí o extrémnom manažérskom zlyhaní na strane vlády. "Tu má maslo na hlave OĽANO, v plnom rozsahu, či už preto, lebo nevyjednávali, či už preto, že tu bol najprv neschopný minister zdravotníctva, teraz je tam slabý minister, či už preto, že dali zlých manažérov do štátnej poisťovne alebo nemocníc," vymenoval.

Priznal si chybu?

Kollár súhlasí že v nemocniciach je často zlý manažment, kde sú za riaditeľov dohadzovaní "kamaráti". Hlbší problém ale vidí v tom, že najťažšie výkony sú v štátnych nemocniciach, kde sú potom finančné problémy. Podotkol tiež, že problémy v zdravotníctve sú dlhodobé a podpísala sa pod ne každá vládnuca garnitúra.

O rozpočte môžeme rokovať, ak nebude taká katastrofa

Opozičná SaS nemá dôvod rokovať o štátnom rozpočte.Kollár tvrdí, že rokovať treba vždy.

"Nemáme dôvod rokovať, rozpočet je katastrofa. O čom máme rokovať pri takom šerednom rozpočte? O rozpočte môžeme rokovať, ak nebude taká katastrofa," skonštatoval Sulík.

Okrem toho, že rozpočet je podľa neho ´nepodporiteľný´, aj pre historicky najväčšie zadlženie, ktoré je nepredstaviteľné, upozorňuje, že v ňom nie sú ani výdavkové limity. Ak ich Slovensko neprijme, EÚ hrozí zastavením peňazí z plánu obnovy. Pripomína, že krajina sa k týmto výdavkom zákonom zaviazala. Ak by Únia peniaze pre Slovensko škrtla, bola by to pre krajinu hanba. "Máme veľa dôvodov, aby sme strašidelný rozpočet nepodporili," poznamenal.

Optimista Kollár

Kollár je presvedčený, že rokovať treba vždy, on sám podľa vlastných vyjadrení rokuje s každým. "Som za to, aby sme neprestávali, treba sa vždy snažiť," povedal s tým, že sa treba snažiť hľadať rozumný konsenzus. Na margo výdavkových limitov poznamenal, že ak by sa k nim štát nezaviazal, nenastal by problém. "Bola hlúposť ich tam dávať," doplnil.

Nemyslí si, že by minister financií Igor Matovič (OĽANO) dúfal, že sa výdavkové limity stratia. Šéfa rezortu financií však označil za "ťažký oriešok", s ktorým má veľa roboty, keď chce z neho vylúpnuť jedno euro. Rozpočet podľa neho môže podporiť každý, kto chce pomôcť ľuďom. Ak však rozpočet neprejde a štát nebude vedieť svojim občanom doručiť potrebnú pomoc, taká vláda podľa neho nemá význam.

Kollár tiež prisľúbil, že sa bude snažiť presadiť aj zníženie dane pre gastro prevádzky, Sulík nevylúčil podporu zvýšenia dane z liehu. Nemyslí si, že Kollár má dôvod opustiť vládu. Ak by sa hlasovalo o nedôvere vláde, hlasoval by za vyjadrenie nedôvery. "Vláda nestojí ani za fajku maku," povedal. Na margo referenda Kollár poznamenal, že sa na ňom nezúčastní, ani nebude nikoho vyzývať, aby naň šiel.

ROŠOŠO u Kollára POKRAČUJE! Bolo ti to Boris treba?
Vojna medzi Kollárovou dcérou a jednou z jeho matiek sa vyostruje! A postupne sa zapájajú aj ďalší. Bolo toto Borisovi treba? Boris Kollár prerušil schôdzu národnej rady a odletel na dovolenku do Dubaja. Nie však s Barborou Richterovou, matkou... Čítať ďalej
18 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik