R. Fico vyčíta R. Mikulcovi absolútne zlyhanie pri migrácii, Matovič si ho chráni
15 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Líder Smeru-SD Robert Fico vyčíta ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO) absolútne zlyhanie pri nelegálne migrácii. Situáciu podľa neho šéf rezortu nezvláda a musí byť odvolaný. Hovorí o medzinárodnej hanbe, ktorej je Slovensko vystavené. Skonštatoval to v úvode diskusie o návrhu na odvolanie Mikulca. Nesúhlas vlády s návrhom na odvolanie predniesol v pléne Národnej rady (NR) SR minister financií Igor Matovič (OĽANO).

"Mikulec spôsobil Slovensku nielen medzinárodnú blamáž pri 15. výročí vstupu Slovenska do Schengenu. Je to neschopný minister. Nechráni hranice s Maďarskom," vyhlásil Fico. Dodal, že rezort vnútra nie je pod jeho vedením schopný chrániť občanov SR. Fico kritizoval aj vyjadrenia Mikulca a jeho nominantov v súvislosti s migráciou a Českou republikou. Poukázal aj na situáciu v českom pohraničí. Odmieta tiež, aby sa slovenské orgány vyhovárali na Maďarsko, že odmieta plnenie readmisných dohôd.

Šéf Smeru-SD okrem iného skonštatoval, že vláda SR nie je schopná plniť si povinnosti plynúce zo schengenských zmlúv a zabezpečovať vnútorné hranice SR s Maďarskom. Hovorí o potrebe výmeny vlády. Argumentuje hroziacim sa zhoršením situácie s nelegálnou migráciou. Obáva sa, že opätovne budú na stole povinné migračné kvóty a že súčasné vedenie štátu sa voči tomu nepostaví a odsúhlasí ich.

Kollár jasne povedal, kto je zodpovedný za problémy s migrantami
Z prvej veľkej migrantskej krízy spred pár rokov, pripomíname ohnivé vyjadrenia Borisa Kollára (Sme rodina)kedy jasne deklaroval, že ich tu nechceme. Dnes je situácia na Slovensku omnoho vážnejšia a Kollár z toho viní hlavne týchto kolegov z... Čítať ďalej
14 | 11 | 2022 | Eka Balaskova

Matovič Mikulca chráni

Vláda považuje návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) za politicky motivovaný, podložený nepravdivými a zavádzajúcimi informáciami so snahou o diskreditáciu ministra. Kabinet deklaruje, že minister vykonáva funkciu profesionálne. Nesúhlas vlády s návrhom na odvolanie predniesol v pléne Národnej rady (NR) SR minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Vláda odmietla tvrdenia Roberta Fica (Smer-SD) a ďalších opozičných poslancov, ktorí zneužili problematiku nelegálnej migrácie. "Rezort vnútra a rovnako tak minister vnútra od začiatku túto problematiku aktívne a kontinuálne vysvetľujú a zároveň sa starajú o základné potreby nelegálnych migrantov v našej krajine," vyhlásil Matovič.

Vyhovárajú sa na Českú republiku

Vláda vysvetľuje, že súčasná prítomnosť nelegálnych migrantov na Slovensku je priamym dôsledkom zavedenia hraničných kontrol Česka na spoločnej vnútornej hranici Schengenu. Česká strana to urobila protiprávne, v rozpore s európskymi právnymi rámcami a schengenským kódexom. "Urobila tak napriek svojmu sľubu a výslovnej dohode z predchádzajúcich rokovaní, že sa tak nestane, respektíve že to môže byť a bude až jej posledný krok," skonštatovala vláda. Zároveň deklaruje, že doterajšie kroky rezortu v oblasti migrácie podporuje a stojí za nimi.

Rakušan potvrdzuje Mikulcove zlyhanie
Nemyslím si, že výsledkom zajtrajšieho rokovania so slovenskou stranou o nelegálnej migrácii bude akútne zrušenie znovuzavedených kontrol. Povedal to český minister vnútra Vít Rakušan na zasadnutí Združenia miestnych samospráv v Českom... Čítať ďalej
09 | 11 | 2022 | Ivan Mihale/tasr

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik