Na toto sa čakalo! Dojatie Mekyho Katky a mnoho bielych kvetov (VIDEO)
12 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

"Do roka a do dňa." Tu to platí doslova. Rok a deň po smrti speváka a hudobníka Mekyho Žbirku fanúšikom mesto inštalovalo a na Martina o 16:00 odhalilo lavičku, na ktorej odštartoval kariéru. Nechýbala dojatá manželka Katka, množstvo fanúšikov a veľa bielych kvetov.

Meky sám v mnohých rozhovoroch spomínal, že na tejto lavičke ako tínedžer hrával na gitare a "ohuroval baby" spevom vtedajších veľkých hitov. Zapôsobiť tak chceli v tom čase mnohí, no on mal oproti nim výhodu - skvelú angličtinu, takže piesne neprespieval len foneticky, ale perfektne vedel, čo spieva. Zodpovedná je za to jeho mama - rodená Angličanka.

Neúnavný lokálpatriot

„Meky bol Bratislavčan, vždy mi hovoril, že bratislavský dialekt neprebije čeština ani angličtina, takže on bol Bratislavčan, napriek tomu, že žil v Prahe. A tá lavička je na mieste, kde vyrastal, je na nej text piesne, ktorú zložil na Strakovej ulici tu v Bratislave, kde sme spolu bývali.Keď sa pozeral z okna, videl to mesto ako spalo. Takže je to naozaj autentická lavička,“ vyjadrila sa vdova po Mekym, Katka. 

Nechýbal ani primátor

Nečudo, Matúš Vallo má predsa tiež blízko k hudbe. Navyše práve mesto Bratislava bolo jedným z iniciátorov a realizátorov Mekyho lavičky. Stretol sa tam so svojim volebným rivalom, politikom Rudolfom Kusým. 

Zvláštne predpovede sovietskeho astrológa
"Japonsko sa ponorí pod vodu a svet čaká na tretiu svetovú vojnu." Čo predpovedal Rusku a celému svetu sovietsky astrológ Sergej Vronskij. Nostradamus, slepá Vanga, Messing - tieto mená sú dávno známe. Ich predpovede sa z roka na rok čítajú a sú... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Milan Laca

Fanúšikovia každého veku

Tí boli predsa najdôležitejší. A prišli v hojnom počte. "Na čierno natieram celý svet. Na čierno, nepoznám odpoveď. Keď ma zobudia čudné sny a ich výklad je nejasný..." Znela Račkom Mekyho pieseň 

"Meky by nechcel, aby tu stáli nejaké bronzové sochy, to už sme si zažili v niektorých rokoch. Takže tá lavička vyjadruje Mekyho úplne presne. Vidím, že ste priniesli biele kvety, čo je proste bombastické," láme sa hlas Katke a mnohí prítomní jej dojatie zdieľajú.

Odišiel nečakane

Miroslav Žbirka zomrel 10. 11. 2021 na následky komplikovaného zápalu pľúc. Liečil sa naň aj v nemocnici, odkiaľ ho prepustili, no pár dní na to svet zasiahla smutná správa o jeho smrti. Jeho odkaz naďalšj však šíria desiatky piesní a manželka Katka, ktorá mala od neho samého množstvo inštrukcii. Aj vďaka tomu fanúšikovská komunita neprišla o svoj idol úplne - Katka a ich syn David sa starajú, aby platilo #mekynaveky.

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik