11 rokov OĽaNO! Vvšetci si navzájom ďakujú. Ale čo občan?
13 | 11 | 2022 I Eka Balaskova

11. 11. 2011 Igor Matovič, Jozef Viskupič, Erika Jurinová a Martin Fecko založili hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Dnes sa, pri tejto príležitosti, predstavitelia hnutia navzájom uisťujú o vlastnej dokonalosti. Virtuálnym priestorom lietajú gratulácie a spokojnosť s pôsobením na politickej scéne.

Statusy plné odvahy, úspechov, boja proti korupcii a superlatívov ešte aj dnes dnes zaplavujú nástenky priaznivcov ministra obrany, premiéra, či ministra financií. Kde však v tej oslave má miesto občan? Veď jedno z ich hesiel je "odvážne pre ľudí". Kam sa tí ľudia stratili?

Kvarteto statočných

"Presne 11. novembra 2011 naši zakladajúci členovia Igor Matovič, Jozef Viskupič, Erika Jurinová a Martin Fecko zdvihli zástavu boja za lepšie a spravodlivé Slovensko. A dali šancu vyrásť novej generácii slovenských politikov, ktorí mandát od ľudí berú ako službu," hrdí sa minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti.

"Po nezmyselnom páde Radičovej vlády nasledoval ťažký a dlhý zápas so Zlom. Políciu riadili hrubokrkí gangstri, mafia v bielych golieroch prelievala stovky miliónov eur verejných peňazí na súkromné účty, na čele ministerstva spravodlivosti stála hlava justičnej mafie… A kadejakí lokálni zlodejskí primitívi si tu robili, čo sa im len zachcelo," rekapituluje Naď.

Seba a svojich kolegov prezentuje, ako svetlo v temnotách, reflektor namierený na darebákov a hrdinsky pomenovali problémy.

"Spolu s Vami, priatelia, sme Zlo porazili. Dostali sme príležitosť na obnovu a reštart Slovenska a robíme všetko, čo je v našich silách. Čelíme jednej kríze za druhou… Covid, vojna, inflácia… Našu spoločnú loď však s Vami vyvedieme z každej búrky," teší sa Naď z akejsi zdanlivej popularity.

Prídeme o miliardy z EÚ? Matovičovo ministerstvo si váľa šunky
Na zavedenie výdavkových limitov je nevyhnutná dohoda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) s Ministerstvom financií (MF) SR na metodike ich fungovania. Od polovice júla však nedošlo k žiadnemu posunu zo strany MF napriek opakovaným urgenciám od... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ako zväzák z roku 1980

"Slovensko reformujeme a rozbiehame zásadnú modernizáciu, aká nemá v novodobej histórii našej vlasti obdobu. Áno, nie sme neomylní a nekritizovateľní. Sme obyčajní ľudia, ktorí správu vecí verejných považujú za misiu. A nikdy vás nezradíme," sľubuje svojmu publiku minister.

Predseda nezaostáva

"11.11.2022 to je 11 rokov, čo bolo naše hnutie OĽANO oficiálne zaregistrované na MV. Potom po rozbití Radičovej vlády prišlo 8 rokov mafiánskeho štátu pod vedením Fica a Pellegriniho … až sme v posledných voľbách s číslom 11 s Vašou dôverou vyhrali voľby. No a odvtedy sa trápime so všetkými možnými krízami, ktoré si nikto z nás ani len nevedel predstaviť … a je to nesmierne ťažké. Napriek tomu to nevzdáme. Ďakujem, že ste," dojíma sa Igor Matovič na svojej facebookovej stránke.

Nie každý zdieľa ich nadšenie

"Najskôr vláda mafie, teraz klerofašistov. Úžasná krajina. Neviem sa dočkať volieb," myslí si Jarka Vráblová-Mišková.

"11.11. 2011 by som výhlasil za deň smútku. OĽaNO je spoločenstvo bigotnych kresťanov, amatérov, šarlatánov a ľudí zahladenych len a len do seba bez akejkoľvek sebareflexie. Odstavili ste Fica a do sedla ste posadili iného vexlaka, Kollara. Za všetko svedčí vyjadrenie “my tu budeme navždy”. Verte, že nebudete. Ako by povedali moji starí rodičia, treba Vás odtiaľ vyhnať osra…. metlami." zachádza ešte ďalej Juraj Ondák.

"Pán Matovič, raz a navždy ste mi pokazili meniny. A taký pekný dátum to bol..." konštatuje Martin Kolčák poloironicky, polovážne.

Nemocnice bijú na poplach: Čas sa kráti
Viac, ako 2000 lekárom beží výpovedná lehota. Tá uplynie o tri týždne a ak sa lekári s ministerstvom nedohodnú, lekári reálne odídu. Nemocnice však musia fungovať ďalej a tak už teraz plánujú služby a varujú, že bez anesteziologov budú schopné... Čítať ďalej
12 | 11 | 2022 | Eka Balašková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik