Mamičky pozor! ÚVZ upozorňuje na nevyhovujúcu počiatočnú dojčenskú mliečnu výživu
10 | 11 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci mikrobiologický ukazovateľ v počiatočnej dojčenskej mliečnej výžive z bielkovín kozieho mlieka v prášku. Našli v ňom patogén Cronobacter sakazakii, ktorý môže spôsobiť závažné ochorenie. Uvedený výrobok sa ešte môže nachádzať na trhu v SR.

"ÚVZ SR v spolupráci s dotknutými regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva overuje prítomnosť uvedeného výrobku na trhu v SR," priblížil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Odporučil spotrebiteľom, aby ho nekupovali, už zakúpené výrobky nepoužívali a prípadne ich vrátili späť na mieste predaja.

Výrobok určený pre dojčatá do veku šiestich mesiacov bol podľa Mikasa vyšetrený v akreditovanom laboratóriu regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Vysvetlil, že nájdený patogén môže spôsobiť závažné ochorenie. Keďže došlo k porušeniu kritéria bezpečnosti potraviny, sťahuje sa z trhu. "Uvedený výrobok bol ÚVZ SR nahlásený do systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF)," doplnil Mikas.

Nevyhovujúca počiatočná dojčenská mliečna výživa z bielkovín kozieho mlieka v prášku má názov 'Naše mléko 1', výrobcom je Goldim, Michelská 18/12a, 14 000 Praha 4, ČR. Dátum minimálnej trvanlivosti výrobku je 31. októbra 2023, šarža L430.

Prezidentka odsudzuje nenávistné prejavy len selektívne. Tie na adresu Slovákov sú v poriadku
Skúsený expolitik a diplomat Peter Weiss sa vo svojom najnovšom komentári vyjadril k nenávistným útokom na LGBTI+ komunitu. Pochválil prezidentku, ktorá podobné prejavy odsúdila avšak rovno jej pripomenul, že by odsúdiť mala všetky prejavy... Čítať ďalej
10 | 11 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik