Čínska 24-tonová raketa sa rúti k Zemi!
04 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Španielsko a Francúzsko boli nútené zastaviť lety na niekoľkých letiskách. Nekontrolovateľná 24-tonová čínska raketa sa totiž rúti späť k Zemi, informuje Breitbart.

Letiská v Barcelone, Ibize, Reuse a Tarragone zrušili v piatok ráno lety, pretože raketa Long March 5B, ktorá v pondelok vypustila tretí kus vesmírnej stanice komunistickej Číny, mala podľa predpokladov havarovať späť na Zemi, informoval El Pais. Francúzsko bolo tiež nútené  uzavrieť vzdušný priestor  neďaleko Korziky od 9:30 do 10:30 miestneho času.

Tretí a posledný kus stanice, Mengtian, alebo 'Nebeský sen', sa úspešne pripojil k zvyšku vesmírnej stanice Tiangong alebo 'Nebeský palác' po dokovacej procedúre vo štvrtok popoludní, tvrdili čínske štátne médiá Global Times .

Podľa vesmírneho veliteľstva Spojených štátov amerických sa pomocná raketa dnes ráno vrátila do atmosféry nad Tichým oceánom. V čase tejto správy neboli hlásené žiadne zranenia ani škody. Americká agentúra uviedla : " Pre podrobnosti o mieste dopadu nekontrolovaného návratu vás ešte raz odkážeme na Čínsku ľudovú republiku."

Česi toho majú už dosť: Preč s ukrajinskými vlajkami!
Ľudia si to neprajú! Z českých radníc miznú ukrajinské vlajky. A začína byť dusno. To, čím na seba v poslednom čase upozornila radnica v Lounoch, sa ukazuje byť trendom už dlhšiu dobu a pod rôznymi zámienkami sú z radníc odstraňované ďalšie a... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Diana Zaťková

Nekontrolovaný zostup

Na rozdiel od iných rakiet, ktoré sú zvyčajne naprogramované tak, aby pristáli v Tichom oceáne, sú čínske rakety ponechané bez kontroly, keď sa rútia späť na zem. Zatiaľ čo sa očakáva, že veľká časť rakety sa po návrate rozpadne, približne 20 až 40 percent z 24-tonovej nosnej rakety by malo pristáť niekde na Zemi.

Začiatkom tohto roka pristála nad Malajziou ďalšia raketa Long March-5B , ktorá napokon neškodne spadla do Filipínskeho mora. V máji minulého roka sa na Arabskom polostrove zrútil raketový posilňovač Long March a rok predtým bolo poškodených niekoľko budov na Pobreží Slonoviny , keď na dediny v západoafrickej krajine pršali kovové trosky z inej čínskej rakety.

Administrátor NASA Bill Nelson predtým kritizoval komunistickú krajinu za jej nebezpečné praktiky, keď v júli povedal : „Všetky krajiny vesmírnej plavby by sa mali riadiť osvedčenými postupmi a mali by sa podieľať na zdieľaní tohto typu informácií vopred, aby bolo možné spoľahlivo predpovedať potenciálne riziko dopadu trosiek. 

AKTUALIZOVANÉ V Chersone vyhlásili zákaz vychádzania
K explóziám a následnému požiaru došlo v okolí letiska v blízkosti juhoukrajinského mesta Cherson v oblasti okupovanej ruskými jednotkami. Podľa spravodajskej televízie CNN to vyplýva z videozáznamu zverejnenom na platforme Telegram. Moskvou... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

"Je to rozhodujúce pre zodpovedné využívanie vesmíru a zaistenie bezpečnosti ľudí tu na Zemi."

Aerospace Corporation, neziskové výskumné centrum so sídlom v Kalifornii, financované vládou USA, o najnovšej nekontrolovanej čínskej rakete povedalo : „Viac ako 88 percent svetovej populácie žije pod potenciálnou stopou trosiek návratu."

„Faktory, ako je nekontrolovaný spôsob zostupu raketového jadra a jeho veľkosť, ktorá je príliš veľká na to, aby úplne zhorela v zemskej atmosfére, spoločne predstavujú dostatočne vysoké riziká, ktoré si vyžadujú dodatočnú preventívnu prípravu na celom svete.

USA by mohli schváliť predaj stíhačiek F-16 Turecku
Predaj stíhačiek typu F-16 zo strany Spojených štátov Turecku by mohol byť schválený v priebehu najbližších dvoch mesiacov. Vo štvrtok to uviedol hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin. Turecko, ktoré je členským štátom NATO, požiadalo USA o... Čítať ďalej
04 | 11 | 2022 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik