Maďarská ministerka Judit Vargová: EÚ nie je federácia a dúfam, že ani nikdy nebude
03 | 11 | 2022 I Diana Zaťková

Keby bol prezidentom Trump a v čele Nemecka stála Angela Merkelová, vojna by sa nestala alebo by to bol iba lokalizovaný konflikt. Tieto slová odzneli z úst maďarskej ministerka spravodlivosti Judit Vargovej v úvode rozhovoru pre National Interest. Maďarská politička upozornila, že zatiaľ len Rakúsko a Maďarsko zvýšili svoj hlas za okamžité prímerie a mierové rokovania, žiadne iné štáty to v týchto podmienkach nespomenuli. 

Odsúdili sme ruskú agresiu, niet pochýb o tom, kto začal vojnu. Ale veríme, že všetko úsilie by malo smerovať k deeskalácii. Dbáme z celého srdca o vojnových utečencoch, znižujeme byrokraciu pri žiadostiach o azyl. Doteraz z Ukrajiny do Maďarska utieklo viac ako milión utečencov, ktorým sme poskytli maximálnu humanitárnu pomoc. Ale veríme, že tento konflikt by mal smerovať k deeskalácii, pretože z lokálneho konfliktu máme globálny problém, energetickú krízu a vojnovú infláciu.
 

Problém ešte zveličili sankcie EÚ, ktoré v skutočnosti poškodzujú Európu viac ako Rusko. Vidíme, že do Európy predávajú menej fosílnych palív, ale keďže cena vzrástla, zarábajú na tom viac. Predtým nebolo vykonané žiadne hodnotenie vplyvu. Takže konflikt z maďarskej perspektívy je niekedy odlišný od mainstreamového európskeho.

Povinná hegemónia názorov
V médiách je „hegemónia názorov“. Doma nečelíme kompromisnej pozícii. Ale dá sa povedať, že mnohé štáty a pravicové politické strany majú na rozdiel od nás doma krehké koalície, keďže máme v parlamente dvojtretinovú väčšinu. Ale iné pravicové koalície v Európe nemajú ten luxus, aby to hovorili nahlas, aj keď všetci vieme, aké sú záujmy našich susedov, a pokračovanie vojny to nie je. Napríklad, keď sme bojovali za výnimku, boli tu aj iní príjemcovia, pretože toto je otázka geografie, vedy a infraštruktúry, nie politika.
 
Česko podporou vstupu Ukrajiny do NATO fakticky podporilo začatie tretej svetovej vojny, myslí si Štefec
Vojna na Ukrajine akoby ani nemala konca. Rusi chcú naplniť svoje ciele, Ukrajinci sa zase nechcú vzdať svojho územia a „biele goliere“ zo zbrojárskych firiem sa nechcú vzdať obrovských ziskov, takže ani oni nemajú záujem o ukončenie tohto zdanlivo... Čítať ďalej
03 | 11 | 2022 | Tibor Malý
Lokalizovaný konflikt
Bez silných Spojených štátov nebude mier, je to len Rusko a Spojené štáty, ktoré môžu nájsť riešenie z dlhodobého hľadiska. List demokratov [ Congressional Progressive Caucus ] nevyšiel a dalo sa očakávať, že nebudú za mier. Keby sme mali prezidenta Trumpa a Angelu Merkelovú, vojna by sa nestala alebo by to bol lokalizovaný konflikt.
 
Sme malá krajina, takže je to s nami vážne a sme najhlasnejším hlasom za mier, pretože rozumieme realite. Sme realisti. Chápeme dôsledky tejto vojny a vplyv na európske domácnosti. Problémom je slabosť a nehlučnosť a teraz máme trojnásobnú energetickú krízu, priemyselné areály sa zatvárajú a zatiaľ nevidíme koniec, problémom bude budúca zima. Maďarské sklady sú naplnené na 50 percent na ročnú spotrebu, to je naozaj dobré. Potrebujeme energetickú suverenitu. Našou zodpovednosťou je pripraviť sa na dlhú krízu, no čím skôr sa skončí, tým lepšie.
 

V ideálnom prípade by žiadna krajina nemala mať záujem o eskaláciu vo východných častiach Európy. Čím dlhšie bude vojna trvať, tým bude riziko a škody vyššie.

Kultúrna vojna mimovládok

Je to najväčšia výzva nielen počas vojny, ale aj počas mieru. Hlavným problémom je, že sa skrývajú za pojem občianska spoločnosť, ale robia politiku, veľmi, veľmi tvrdú politiku. Vždy som hovorila, že toto oddelenie musíme verejne objasniť. Tie mimovládne organizácie, ktoré majú politické poslanie a politickú obhajobu, by mali len kandidovať vo voľbách, založiť stranu s jasnými pravidlami transparentnosti a pravidlami financovania.

Veľa mimovládnych organizácií má financie od veľkých organizácií a zo zahraničia. Toto nie je demokratické; ide o politický vplyv mimovládnych organizácií a určitých záujmových skupín. Snažíme sa proti tomu bojovať pravidlami transparentnosti, ale nie je prekvapujúce, že to Európska únia napadla a súdny spor sme prehrali. Chceli sme, aby ukázali, odkiaľ berú peniaze, ale transparentnosť odmietli európske inštitúcie.

Známy americký historik a publicista varuje. Nebezpečnej ideológii sa musíme VZOPRIEŤ! (VIDEO)
Morálne pokrytectvo progresívnej ľavice nepozná hraníc. V ich popredí stoja zelené iniciatívy súvisiace s totálnou kontrolou moci nad strednou a nižšou spoločenskou triedou. Na deštruktívny vplyv pokrokovej ľavicovej ideológie poukazuje aj... Čítať ďalej
02 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Môže sa EÚ sama súdiť na súdoch EÚ proti národným štátom? Aké sú šance Maďarska alebo iných krajín vyhrať súdne spory proti EÚ?

Niektoré kompetencie neboli v jurisdikcii EÚ a chceli by určovať tie oblasti politiky, napríklad čo je manželstvo, práva rodiča, ako chrániť deti, čo si myslieť o migrácii. Členom sme len od roku 2004, teda ešte ani nie dvadsať rokov, ale je tu stále rastúci trend, že únia nefunguje podľa stanovených pravidiel zmluvy, ale vždy chce byť viac ako len právny rámec.

EÚ interpretuje európsky rámec veľmi liberálnym a progresívnym spôsobom a keď ho členské štáty spochybnia, končia na ESD (Európskom súdnom dvore) a ESD rozhodne v ich prospech. Kde politické interpretácie sú o čoraz užšej a prehlbujúcej sa únii a schvaľujú legislatívu, ktorá je v rozpore so zmluvami a porušuje suverenitu členských štátov.

EÚ nie je federácia a dúfam, že ani nikdy nebude

Európske právo nie je nadnárodné, ale má prioritu, povedzme. V EÚ nie je nič nadnárodné – ešte to nie je federácia a dúfam, že ani nikdy nebude. Spoločné rozhodnutia môžeme prijať len v určitých oblastiach, kde prevláda európske právo. Napríklad v rodinnej politike európske právo nikdy nebude existovať ani nebude prevládať, takže priorita je v oblastiach zdieľaných právomocí, ako je priemyselná politika, pretože to môže byť opodstatnené miesto pre európsku legislatívu.

Vojna je najväčšia výzva – takže na ňu každý myslí, ale okrem toho, v čase mieru, áno, je umožnenie sebaidentifikácie, pokiaľ ide o pohlavie, najväčšia výzva, pretože to politicky poškodzuje kultúru Európy. 

Proti Čaputovej sa ozvala ďalšia osobnosť! Sudca jej odoslal tvrdý odkaz: „Zabíjate Demokraciu a šírite nenávisť“
Aktívny sudca na súde Okresný súd Bratislava II Patrik Števík sa už nedokáže pozerať na správanie a konanie prezidentky Čaputovej. Odoslal jej tak odkaz, ktorý hovorí za všetko. Števík viac nedokáže mlčať o problémoch, ktoré trápia Slovensko.... Čítať ďalej
02 | 11 | 2022 | Ivan Mihale

Rozmanitosť je kľúčová

Veríme, že Európa je najväčším miestom na Zemi, pretože bola vždy taká rozmanitá a my sme mali slobodu výberu. Ale rozmanitosť je kľúčová v ústavnom pozadí a právnych systémoch. Mali by sme mať jednotu, ktorá rešpektuje rozmanitosť. Ale s právnymi a finančnými nátlakovými nástrojmi proti tým, ktorí sa nestarajú o rod, migráciu atď. Obraciame sa na nadnárodnú spoločnosť riadenú mimovládnymi organizáciami; toto by nemalo byť v záujme kontinentu.

To je dôvod, prečo bol Brexit katastrofou, keďže to boli naši veľkí bratia, ale pre nás to nie je alternatíva odísť tak, ako to urobila Británia. Patríme do Európy a Európa by sa mala obnoviť. Máme na to návrhy, ako obnoviť suverenitu a podporiť medzivládny dialóg a operácie.

Británia odišla a rovnováha je teraz úplne naklonená. Centralizujúce mocnosti teraz prevládajú svojimi názormi. Ale pre krajiny v strede Európy musíme mať záruky, aby bola rešpektovaná aj naša suverenita. Trend ukončenia jednomyseľného hlasovania by bol koncom našej suverenity v Európe. Ak v Európe stále existuje právny štát, nemôžu zmeniť pravidlá jednomyseľnosti na väčšinu bez jednomyseľného súhlasu.

Zamaskujú právne návrhy

Takto môžu v praxi obchádzať ustanovenia zmluvy, ale vzostup suverénnych hnutí v Európe je optimistický kvôli Taliansku a Švédsku, kvôli španielskej pravici. Maďarsko, Poľsko, Bulharsko – na Bulharsko často zabúdame. Takže situácia nie je beznádejná; práve naopak, tu nejde o zákonnosť, ale o politiku.

Vždy sme hovorili, že potrebujeme inteligentnú Európu. Nepotrebujeme viac Európy, ani čoraz užšiu úniu. Vložme veľa peňazí do Afriky a na Blízky východ, podporme miestne komunity, aby sme ich posilnili, nie aby sme ich prinútili sťahovať sa do Európy. Vonkajšia migrácia by mala mať spoločný európsky akčný rozmer.

Chmelárov jasný odkaz Ficovi a Pellegrinimu
Lídri najsilnejších ľavicových politických strán musia začať spolupracovať, ak chcú dosiahnuť dobrý volebný výsledok v budúcnosti. Nie sa neustále pretekať v súboji o vytúžené prvenstvo, tvrdí Eduard Chmelár. Príspevok politológa Eduarda... Čítať ďalej
02 | 11 | 2022 | Emanuel Orban

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik