WHO: Šírenie opičích kiahní stále predstavuje globálne ohrozenie
02 | 11 | 2022 I Ivan Mihale/tasr

Šírenie opičích kiahní v mnohých krajinách sveta aj naďalej predstavuje ohrozenie verejného zdravia medzinárodného významu. V stredu o tom rozhodla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na základe odporúčania nezávislého výboru odborníkov. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Globálny stav zdravotnej núdze v súvislosti s opičími kiahňami vyhlásila WHO ešte v júli. Znamená to, že ide o "mimoriadnu situáciu" a predstavuje najvyšší stupeň výstrahy, aký WHO môže vydať.

Hoci sa podľa nezávislých odborníkov šírenie opičích kiahní podarilo obmedziť, nové prípady stále pribúdajú a niektoré krajiny ešte nemajú na boj s touto chorobou dostatok diagnostických a liečebných nástrojov alebo vakcín.

Odborníci sa tiež obávajú, že v niektorých krajinách sú nakazení ľudia diskriminovaní, čo môže viesť k zatajovaniu choroby a šíreniu infekcie. Najohrozenejší sú najmä muži, ktorí mali pohlavný styk s inými mužmi. V mnohých krajinách je pohlavný styk medzi partnermi rovnakého pohlavia zakázaný, dodáva DPA.

Opičie kiahne sú pomerne zriedkavé ochorenie vyskytujúce sa väčšinou v krajinách strednej a západnej Afriky. Od mája tohto roku sa však rozšírili aj do mnohých iných krajín sveta. Ohniskami tejto choroby sa stali podľa WHO Európa a Spojené štáty. Podľa najnovších údajov zdravotnej agentúry OSN celosvetovo zaznamenali 77.934 prípadov a 36 úmrtí.

„Dúhové Slovensko“ sa chce zviditeľniť! Chcete byť takí aj vy? Požiadajte o nálepku
Slovensko sa začína obliekať do dúhových farieb. Nie, to nie je módny trend, hoci aj tak by sa celá situácia dala nazvať. Po brutálnej a najmä nepochopiteľnej vražde dvoch mladých gayov Juraja († 27) a Matúša († 23), ktorých pred bratislavským... Čítať ďalej
02 | 11 | 2022 | Tibor Malý

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik