Rozsypať popol v Tatrách? Zakázali to aj horolezcovej dcére Fialovej. No keď sa chce...
01 | 11 | 2022 I Alica Kočišová

Tatry sú srdcovkou takmer každého Slováka a tak sa stáva, že si vo svojom poslednom želaní nejeden z nás praje, aby bol jeho popol po smrti rozptýlený práve v malebnom prostredí našich veľhôr. Doteraz s tým problém nebol, je tu však zmena. Súčasný riaditeľ TANAP-u to rázne odmieta.

Riaditeľ Tatranského národného parku Pavol Majko v tejto súvislosti neskrýval svoje rozhorčenie: "Takéto znečistenie sa mi zdá až vulgárne. Ak sú Tatry pre niekoho srdcovkou, nemal by chcieť rozsypávať tam svoje telo.“ Informáciu prinieslo Plus 7 dní.

Zákon pritom nijak špeciálne neupravuje, ako možno nakladať s popolom zosnulého, uvádza predseda slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb Ladislav Stríž a dodáva: "Urna a popol nie sú neekologický ani infekčný materiál. Nie sú teda nutné žiadne povolenia na to, či môžete svojho blízkeho niekde uložiť alebo rozprášiť."

Rodina generála Lučanského: Všetko, čo nám zostalo...
V tieto dni si pripomíname našich zosnulých viac ako inokedy. Výnimkou nie je ani rodina nebohého Milana Lučanského, ktorá si jeho pamiatku uctila dojímavým statusom. V období Dušičiek, možno viac ako inokedy, myslíme na našich zosnulých.... Čítať ďalej
01 | 11 | 2022 | Alica Kočišová

Horolezci chceli skončiť v milovaných horách

Aj naši slávni horolezci Ivan Fiala a Peter Šperka túžili byť po smrti rozprášení z najvyššieho tatranského vrchu Gerlach. Ich príbuzní im toto želanie údajne splnili. Stríž k tejto záležitosti uvádza, že ak sa známi horolezci po smrti túžili do svojich milovaných Tatier vrátiť, pravdepodobne mohlo byť postačujúce aj jednoduché oznámenie adresované úradom.

"Možno majú nejaké podmienky, ale vysypaním popola neprichádza k znečisteniu prostredia, pretože nejde o infekčný ani škodlivý materiál,“ stojí si za svojím odborník.

Podľa informácií herečka Zuzana Fialová oznámila predstaviteľom TANAP-u, aké má s pozostatkami svojho otca na základe jeho priania úmysly, no oficiálne to pravdepodobne nedotiahla do konca.

V jednom televíznom rozhovore uviedla: " Mali sme šialený nápad rozptýliť tam jeho popol. Našťastie je to zakázané, tak sme tam nemuseli ísť celá rodina." Údajne však napokon s mamou a so sestrou popol Ivana Fialu podľa jeho posledného priania, s tichým súhlasom TANAP-u, v Tatrách rozsypala. Komentovať to však odmietla, rovnako ako sa nechcela vyjadriť ani Jana Šperková. 

Odzvoní na Slovensku tradičným cintorínom umieráčik?
V období Dušičiek sa všetci vyberieme na cintoríny a uctievame si pamiatku našich zosnulých. Pozostalí však navštevujú aj iné, menej tradičné pietne miesta posledného odpočinku, akými sú aj rozptylové lúky. Záujem o rozptyl popola rastie, tento... Čítať ďalej
01 | 11 | 2022 | Alica Kočišová

Aj iní sa túžili vrátiť po smrti tam, kde im to bolo najmilšie

Riaditeľ TANAP-u je zásadne proti rozptýleniu pozostatkov napriek tomu, že podľa odborníkov nepredstavuje popol zosnulých žiadne ohrozenie pre prírodu. On si však myslí, že v prírode popol nemá čo robiť. Park slúži všetkým a nie je to pohrebné miesto. Vhodným miestom na to sú podľa neho urnové háje. "Ľudia, ktorí celý život žili v horách, si myslia, že patria im, ale nech si ten popol vezmú na Mount Everest,“ rozčuľoval sa. 

Aj ďalšie výrazné osobnosti Slovenska si želali svoj popol rozptýliť. Ladislav Chudík má urnu uloženú v hrobe svojich rodičov, ale časť popola jeho maželka rozsypala podľa jeho želania pri jeho rodnej obci Hronec, na Hájnom grúni.

Popol herca Michala Dočolomanského roztrúsili jeho sestry v pohorí Pieniny, pri dedinke Niedzica, kde vyrastal. Jeho meno je vyryté na rodinnom náhrobku Dočolomanských na bratislavskom cintoríne v Slávičom údolí, záznam o uložení hercových pozostatkov však chýba.

Nedostatok plynu nás dobehne skôr, ako sme si mysleli
Nedostatok plynu nás môže dobehnúť skôr, ako sme si mysleli. Podľa predpokladov sa v Európskej únii problémy s plynom tak skoro nevyriešia. Spoločné obstarávanie plynu riešia európski rozhodovatelia už pol roka, pričom je stále otázne, či by malo... Čítať ďalej
31 | 10 | 2022 | Alica Kočišová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik