Hnutie Republika: Roman Mikulec zásadne ohrozuje bezpečnosť obyvateľov SR
28 | 10 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Mimoparlamentné hnutie Republika vyzvalo ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), aby riešil situáciu s nelegálnou migráciou.

V opačnom prípade chce iniciovať jeho odvolávanie.

Ministerstvo vnútra (MV) SR sa voči tvrdeniam zástupcov Republiky ohradilo, považuje ich za snahu o zviditeľnenie sa pri téme, ktorá je aktuálnou v celej Európe.

Minister o probléme vie, no neprichádza so žiadnym riešením

Hnutie poukázalo napríklad na reakcie ľudí z Kútov a Holíča, ktoré hovorili o potulujúcich sa nelegálnych migrantoch v okolí vlakovej stanice či na sídlisku.

Hovorí tiež o absencii policajtov v týchto oblastiach. Obáva sa trestnej činnosti zo strany migrantov.

Predseda hnutia a europoslanec Milan Uhrík dodal, že minister o probléme vie, no neprichádza so žiadnym riešením.

Podľa ministerstva je z vyjadrení predstaviteľov Republiky zrejmé, že v téme nelegálnej migrácie či migrácie ako takej nemajú ani elementárne znalosti. "Ale naopak zámerne a manipulatívne využívajú svoje fabulácie na zastrašovanie verejnosti," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. Ako pripomenula, ak majú poslanci vedomosti o spáchaní priestupku alebo trestného činu, majú povinnosť ohlásiť to na príslušnom oddelení polície alebo na čísle 158.

Boris Kollár priznal, že išlo o technický problém. Neuveríte do ktorého dátumu bude zrejme parlamentná schôdza prerušená!
Technické problémy, pre ktoré prerušili rokovanie Národnej rady (NR) SR, sa podarilo odstrániť. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) predpokladá, že pre incident podajú aj trestné oznámenie. Zatiaľ sa podľa jeho slov nevie, či šlo naozaj o... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Gabriela Fedičová/TASR

Migranti zo Sýrie a Afganistanu sa nesmú zaisťovať proti ich vôli pre ľudské práva a európsku legislatívu

"Tých je prevažná väčšina a sú nevyhostiteľní, lebo v krajinách ich pôvodu je vojna. Zaisťujeme ich len na krátky čas kvôli evidencii v systémoch cudzineckej polície a kvôli odobratiu biometrie. Ak už raz boli evidovaní a majú potvrdenie, môžu sa voľne pohybovať," vysvetlila. Deklaruje, že na hraniciach s Českom, ako aj v prihraničných oblastiach je zvýšený výkon služby príslušníkmi Policajného zboru, vrátane neuniformovaných policajtov.

Riešením by podľa MV SR bolo, keby Česko ukončilo kontroly na hraniciach so Slovenskom a presunulo svoje sily na maďarské územie. Spolu so slovenskými policajtmi, ktorí na maďarskom území už aktívne pomáhajú, by tak pomohli "zabetónovať" slovensko-maďarskú hranicu, keďže nelegálni migranti k nám smerujú z Maďarska a následne do Česka. Ako dodala Eliášová, slovenský rezort vnútra už niekoľkokrát poslal českej strane notifikáciu, aby dodržiavala pravidlá. Pripomenula, že kontroly na vnútorných hraniciach v zmysle schengenskej dohody majú byť až posledným riešením.

Pročko si podal Drličku: Vraj šikana! Tu máte fakty, čo všetko napáchal
Drlička robí zo seba martýra. Politici ho vraj šikanujú. Nie je to pravda. Poslanec a zabávač Jožo Pročko týmito slovami reaguje na obvinenia, ktoré medializoval bývalý riaditeľ SND Matej Drlička. Ten podal demisiu po svojich škandalóznych... Čítať ďalej
28 | 10 | 2022 | Diana Zaťková

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik