Meloniová zložila prísahu ako predsedníčka novej talianskej vlády
22 | 10 | 2022 I Diana Zaťková/TASR

Giorgia Meloniová v sobotu zložila prísahu do rúk talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu ako historicky prvá žena na čele vlády v histórii Talianska. TASR informuje podľa správ agentúr DPA a AP.

Meloniová (45), líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI), zložila prísahu v prezidentskom paláci v Ríme. Taliansko tak má prvú krajne pravicovú premiérku od druhej svetovej vojny.

Meloniová v piatok večer predstavila talianskemu prezidentovi zoznam navrhovaných ministrov. Je medzi nimi aj jej koaličný partner Matteo Salvini, predseda strany Liga, ktorý sa má stať vicepremiérom a zároveň ministrom dopravy a infraštruktúry.

Ďalším vicepremiérom Meloniovej kabinetu má byť bývalý predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani zo strany Vpred, Taliansko (FI) Silvia Berlusconiho. Tajani bude zároveň zastávať i post ministra zahraničných vecí.

Bývalý minister hospodárskeho rozvoja Giancarlo Giorgetti sa pod vedením Meloniovej postaví na čelo rezortu financií.      

Kto má vlastne v rukách plyn?
Minimum plynu v európskych zásobníkoch je pod kontrolou vlád. Európa tvrdo pracovala na doplnení zásob zemného plynu na zimu, no národné vlády majú nad týmito dodávkami malú kontrolu, napísala agentúra Bloomberg. Štát je bezmocný Podľa agentúry... Čítať ďalej
22 | 10 | 2022 | Milan Laca
      

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a zdieľaním pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik